A Beautiful Mind (2001) Η ζωή του John Nash

Από τους καλύτερους μαθηματικούς, στην ταινία έπαιζε ο Russell Crowe, o Nash είχε γεννηθεί 13 Ιουνίου 1928, πέθανε το 2015

 

Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για παιχνίδια μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Νας. Η έννοια της ισορροπίας κατά Νας είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

 

Το Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (Αγγλικά: A Beautiful Mind) είναι μια Αμερικάνικη βιογραφική δραματική ταινία παραγωγής 2001, σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ, βραβείο όσκαρ, όπως και καλύτερης ταινίας και σε σενάριο του Ακίβα Γκόλντσμαν. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο Ένας Υπέροχος Άνθρωπος της Σίλβιας Νασάρ, που εκδόθηκε το 1995.

Κεντρικός ήρωας της ταινίας είναι ο Τζον Νας, τον οποίον υποδύεται ο Ράσελ Κρόου. Επίσης στην ταινία αυτήν συμπρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Κόνελι, όσκαρ Β' ρόλου, Εντ Χάρις, Πολ Μπετάνι, Τζος Λούκας, Κρίστοφερ Πλάμερ και Άνταμ Γκόλντμπεργκ.

 

Video Url