Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας  «My Donkey, My Lover & I / Antoinette dans les Cevennes / Ο γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ»

Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας  «MyDonkey, MyLover&I / AntoinettedanslesCevennes / Ογάιδαρος, οεραστήςμουκιεγώ»

Κριτική της γαλλόφωνης ταινίας 
«My Donkey, My Lover & I / Antoinette dans les Cevennes / Ο γάιδαρος, ο εραστής μου κι εγώ»
6,5/10

Το σενάριο της σκηνοθέτιδος Caroline Vignal (1970) εμπνέεται από το Travels with a Donkey in the Cevennes (1879) του Σκωτσέζου συγγραφέα Robert Louis Stevenson (1850-1894).

Το βιβλίο του Stevensonαποτέλεσε τη σεναριακή βάση και για τη γαλλική ταινία Voyage avec un ane dans les Cevennes (2015), ενώ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1975 (Γαλλία) και το 1978 (Ηνωμένο Βασίλειο). Η διαφορά με το κωμικό φιλμ της Vignalέγκειται στο ότι στη νοτιοκεντρική Γαλλία ταξιδεύει πλέον μία απελπισμένη γυναίκα, ακολουθώντας το μάταιο έρωτά της για τον παντρεμένο πατέρα μιας μαθήτριάς της.

Η Laure Calamy (1975) (Les Cowboys, 2015) πρωταγωνιστεί στο φιλμ. Για την ερμηνεία της ως Antoinette Lapouge κέρδισε το 2021 το βραβείο Cesar καλύτερης, γυναικείας, κινηματογραφικής ερμηνείας. Η Calamy κατανοεί πλήρως το ρόλο, καθώς επί πέντε χρόνια υποδυόταν την ερωτευμένη με το αφεντικό της γραμματέα Noemie Leclerc στο τηλεοπτικό Call My Agent! (2015-2020). Όλη η ταινία βασίζεται στο παίξιμό της και στον – ευτυχώς εξελίξιμο – χαρακτήρα της δασκάλας Antoinette.
Το φιλμ δεν προκαλεί προβληματισμό. Ενδείκνυται για μία βραδυνή, καλοκαιρινή έξοδο. Απολαμβάνεις και ζηλεύεις την περιήγηση του καστ στην πανέμορφη φύση, που συμπρωταγωνιστεί. Ο γάιδαρος του τίτλου κλέβει την παράσταση σε ορισμένες σκηνές, που τονίζουν το πως ένα ζώο συντελεί στην επούλωση. Στο πλάι της Calamy εμφανίζεται σε σύντομο, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, ο Jean-PierreMartins (LaVieenRose, 2007).

Trivia:

  • Η νέα δουλειά της πρωταγωνίστριας στο σινεμά φέρει τον τίτλο Les Cyclades/ Κυκλάδες (Two Tickets To Greece), είναι γυρισμένη στην Ελλάδα (Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο και Αμοργό) σε σκηνοθεσία Marc Fitoussi (Call My Agent!,  2015-2020) και επίσης εμφανίζονται οι Olivia Cote (που εδώ υποδύεται την απατημένη σύζυγο) και Kristin Scott Thomas.
  • Το τετράποδο Patrick«παίζουν» δύο γαϊδούρια ονόματι Pedro και Jazou. 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από την Tanweer. 

Trailer: 

Video Url