Κριτική της νέας ταινίας Jacques Audiard «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα / Paris, 13th District»

Κριτική της νέας ταινίας Jacques Audiard «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα / Paris, 13th District»

«Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα / Paris, 13th District / Les Olympiades, Paris 13e»

7,5/10

Ο Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός Jacques Audiard (1952), με τη συνδρομή στο σενάριο των Lea Mysius, Celine Sciamma και συνεργαζόμενος με τον Nicolas Livecchi, παρουσιάζει το νέο του φιλμ, βασισμένος στο graphic novel Killing and Dying (2015) του Adrian Tomine (1974). Ο τίτλος αναφέρεται στην 13η περιφέρεια του Παρισιού (η παλαιότερη ευρωπαϊκή Chinatown) και ειδικότερα στη συνοικία Les Olympiades, που χαρακτηρίζεται από τους οικιστικούς πύργους. Η ιστορία αφορά σε τέσσερις κυρίως χαρακτήρες: στην Emilie (Lucie Zhang, 2000, γέννημα θρέμμα της κινεζικής συνοικίας του Παρισιού), στον Camille (Makita Samba, 1987), στη Nora (Noemie Merlant, 1988) και στην Amber-Louise (Jehnny Beth, 1984). 

Πρόκειται για το καλύτερο φιλμ του Audiard μετά το Rustand Bone (2012). Ο Audiard σκηνοθετεί χωρίς να καπελώνει την ταινία. Η ταινία γοητεύει με το ρυθμό της. Παρουσιάζει πραγματικά πρόσωπα. Οι ζωές τους τυγχάνουν αναγνωρίσιμες. Οι ήρωες σε συγκινούν, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι ανθρώπινα και σύγχρονα. Οι σκηνές σεξ είναι ρεαλιστικές και για αυτό καθόλου προκλητικές. Η Lucie Zhang είναι αρκούντως ερωτική και πειστική στο ρόλο της πληγωμένης Emilie. Ο Makita Samba υποδύεται εξαιρετικά το αρσενικό, που αποφεύγει τα συναισθήματά του. Η Noemie Merlant χειρίζεται με θάρρος το χαρακτήρα της Nora και η Jehnny Beth χτίζει με σοφία το ρόλο της σεξεργάτριας Amber.

Trivia:

- Το ασπρόμαυρο φιλμ περιέχει μόνο μία έγχρωμη σκηνή και έτσι μπαίνει και αυτό στην λίστα:

- Το καλό σάουντρακ υπογράφει ο Rone (1980), ενώ η πρωταγωνίστρια Zhang τραγουδά το Falling in love again (Can’t Help It) (1930)

Video Url

 

Ακούγονται επίσης τραγούδια των Jeanne Added (Suddenly), Flavien Berger (Gravite), Tiger Darrow (Glad You’re not Dead) και Duncan Hendy (This Distracted Globe). 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από το Cinobo. 

Trailer: 

Video Url