Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες προχωρούν στην υλοποίηση μίας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις τους, αυξάνοντας το εθνικό κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ από τον Οκτώβριο, μεταδίδει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχέδιο νόμου.
Μέχρι σήμερα το κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία είναι 9,82 ευρώ και θα αυξηθεί σε 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χάιλ εκτιμά πως 6,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα επωφεληθούν από την αύξηση, η οποία θα κοστίσει στους εργοδότες 1,63 δισ. ευρώ την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επικαλείται το Reuters.
Εντωμεταξύ σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος FDP, η Γερμανία χρειάζεται να προσελκύει περίπου 400.000 ξένους εργαζομένους ετησίως για να μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της γηράσκουσας κοινωνίας της, αναφέρει το Bllomberg.
«Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι τώρα τόσο σοβαρή που επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε ο Christian Duerr σε συνέντευξή του στο WirtschaftsWoche. «Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη γήρανση της αγοράς εργασίας μόνο με μια σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης».
Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι ένας από τους γηραιότερους στον κόσμο και σχεδόν το ένα τέταρτο αναμένεται να είναι άνω των 67 ετών μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας τόνισε τη σημασία των μεταναστών εργαζομένων για την οικονομία. Ένα σημαντικό ποσοστό όσων βρίσκονται ήδη στη Γερμανία δραστηριοποιείται σε τομείς που αντιμετωπίζουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως οι οδηγοί φορτηγών και οι νοσοκόμες, ανέφεραν οι ερευνητές
Άλμα του πληθωρισμού
Πάντως, η αύξηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει και τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα διάστημα ήδη αυξημένου πληθωρισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι νέες επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού κατά μέσο όρο στο 3,3% φέτος, μετά το μέσο όρο του 3,1% πέρυσι.
Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει πως ο δομικός πληθωρισμός, ήτοι δηλαδή με εξαίρεση τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, θα περιοριστεί στο 2,5% το 2022.