Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις - Από Smile έως Wilco και Flora Purim

Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις - Από Smile έως Wilco και Flora Purim

Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

The Smile - Free in the Knowledge (Single – 20/4/2022, LP: A Light for Attracting Attention – 13/4/2022)

Thom Yorke, Jonny Greenwood, και Tom Skinner. Υπό τις οδηγίες του συνήθη υπόπτου στην παραγωγή, Nigel Godrich. Το σχήμα παιδί του Covid, το τραγούδι, από τα καλύτερα σιγκλ της χρονιάς.

 

 

Beth McKee featuring E-Turn - Swamp Sistas - Cosmic Drifter (Single – 13/3/2021)

Από το Τζάκσον του Μισισίπι η νυν κάτοικος του Ορλάντο, κυρία McKee υπηρετεί τη μουσική εδώ και είκοσι χρόνια. Στο νέο μουσικό κεφάλαιο της ακτιβιστικής /καλλιτεχνικής κολεκτίβας των Swamp Sistas, συνεργάζεται με την 34χρονη συντοπίτισσα της, τη ράπερ Eliza Azar Javaheri.

 

 

Orgone – Hazel (Single – 6/5/2022)

Μεταφορά στην άλλη πλευρά της Αμερικής και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες και στο αυτοδίδακτο φανκ του εννεαμελούς γκρουπ. Δηλωμένοι δάσκαλοι οι JBs, the Meters, Booker T. and the MGs, Grant Green και Funkadelic. Συμπληρώνουν φέτος είκοσι χρόνια ζωής και έχουν κυκλοφορήσει δώδεκα άλμπουμ.

 

 

Train - AM Gold (EP: AM Gold – 29/4/2022)

Πρώτο δείγμα του ένατου άλμπουμ του γκρουπ που βγαίνει σε λίγες μέρες. Το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε το Φεβρουάριο αλλά ξαναβγήκε με την ακουστική εκτέλεσή του και ένα ρεμιξ.

 

 

Tanika Charles - Hold Me (Like a Grudge) (Single 1/4/2022, LP: Papillon de Nuit: The Night Butterfly – 8/4/2022)

Σόουλ ποιότητας από τον Καναδά, από το 2016. Η νυχτοπεταλούδα της 35χρονης ερμηνεύτριας είναι το τρίτο άλμπουμ της και το κομμάτι που ακολουθεί είναι το τρίτο σιγκλ που έβγαλε.

Video Url

Lydia Persaud – I Got You (Single – 30/3/2022, LP: Moody31 – 29/4/2022)

Παραμένουμε στον Καναδά και στην σόουλ σκηνή του. Έχοντας στο μυαλό της τους ήχους της Motown μας παραδίδει ένα μινιμαλιστικό διαμαντάκι. Σε κάποιους ίσως φέρει στο μυαλό και το Υou’ve got a friend της Carol King. Το Moody31 είναι ο δεύτερος δίσκος της.

Video Url

Jean Carne, Adrian Younge, & Ali Shaheed Muhammad – The Summertime (Single – 6/5/2022)

Τζαζ και σόουλ αναμειγνύονται αρμονικά στο τραγούδι της 75χρονης ερμηνεύτριας που αγαπήθηκε για την αυθεντική εκτέλεση του Don't Let It Go to Your Head του 1978 και του Closer than Close του 1986, αλλά όχι μόνο. Κάτι φεγγάρια ήταν και προπονητής φωνητικής για τον Michael Jackson.

Video Url

Gabriels - One and Only (Single – 27/4/2022)

Ο Elton John εκτός από θρυλική μουσική φιγούρα είναι γνωστό ότι έχει το αυτί του μόνιμα στημένο για νέα ονόματα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που προτείνει είναι και το αμερικανικό σόουλ τρίο. Για την ακρίβεια για το ep τους του 2020 Love & Hate in a Different Time είχε δηλώσει ότι είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους είχε ακούσει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Video Url

Les Frangines - Rappelle-toi (Single – 2/5/2022, LP: Notes – 6/5/2022)

Μια ένεση θετικής ενέργειας, η ακουστική ποπ βοηθάει τα μέγιστα για να σιγοτραγουδήσεις χωρίς να το καταλάβεις το Θυμίσου. Μέλη του γκρουπ οι Anne Coste και Jacinthe Madelin , που ενώνουν τις δυνάμεις τους από το 2004. Το τραγούδι έρχεται από τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο, Notes η συνέχεια στο χρυσό στη χώρα τους, Les Frangines του 2019.

Video Url

Caroline Spence – Icarus (LP: True North – 29/4/2022)

Η κυρία από το Νασβίλ μόλις έχει κυκλοφορήσει τον τέταρτο δίσκο της, η επιστροφή της τρία χρόνια μετά το Mint Condition. Η αναγνωρισμένη της πένα, επηρεασμένη από το έργο της Μαίρη Όλιβερ, συμβαδίζει με μια διακριτική ερμηνεία, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να απορροφήσεις τα μέγιστα από την ουσία της δουλειάς της. Την ακούμε σε μια από τις uptempo στιγμές του άλμπουμ, σε ένα τραγούδι για τα ρίσκα.

Video Url

Jasmine Myra - New Beginnings (Single – 19/5/2022)

Σαξοφωνίστρια απ΄την Αγγλία. Την ακούμε στην πρώτη της προσωπική στιγμή μετά το 2019 και το ντεμπούτο άλμπουμ του γκρουπ της. Γραμμένο εντός της πανδημίας, η αισιοδοξία που αποπνέει ήταν ακριβώς και ο στόχος της δημιουργού του. Αναμένεται μια ενδιαφέρουσα συνέχεια…

Video Url

Flora Purim - Dois + Dois = Tres (LP: If You Will – 29/4/2022)

Από μια φρέσκια παρουσία σε ένα τεράστιο κεφάλαιο της τζαζ, και δη της fusion, από τη Βραζιλία. Στα 80 της, η αυτόφωτη καλλιτεχνικά σύζυγός του Airto Moreira, κυκλοφορεί το κατά δήλωσή της τελευταίο της άλμπουμ. Βρίσκει ευκαιρία να καταθέσει έναν φόρο τιμής στον συνεργάτη της Chick Corea που έφυγε καθώς ηχογραφούσε το If You Will, διασκευάζοντας το δικό του 500 Miles High πρωτοερμηνευμένο από το σχήμα που συμμετείχαν και οι δύο, των Return to Forever (RTF), από το μακρινό 1972. Στο δείγμα της πολύ καλής καινούργιας δουλειάς της που θ’ ακούσουμε, οι μπλουζ επιρροές είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς.

Video Url

Altın Gün - Cips Kola Kilit (Single – 9/3/2022)

Το χρυσό όπλο έχει βάση την Ολλανδία, παίζουν ροκ σε διάφορες εκφάνσεις του με επηρεασμούς και λόγο καταγωγής από την ανατολή. Έχουν βγάλει μέχρι σήμερα έξη δίσκους που θολώνουν τα είδη ξεβολεύοντας τις συνήθειες των ακροατών. Σίγουρα εκτός comfort zone, ακούγεται χωρίς προκατάληψη. Πως αλλιώς να αντιμετωπίσεις εν προκειμένω μια ηλέκτρο, φανκ, new wave επίθεση από το Άμστερνταμ…

Video Url

Erin Rae - Can't See Stars feat. Kevin Morby (LP: Lighten Up – 4/2/2022)

Η κάντρι / ποπ της αμερικανίδας σε καθηλώνει αβίαστα. Στην παραγωγή του δίσκο ο Jonathan Wilson, μόνιμος σε ανάλογες υπηρεσίες, συνεργάτης του Joshua Tillman aka Father John Misty. Η επιρροή της για το συγκεκριμένο με εμφανέστατες ομοιότητες ειδικά αν τα ακούσεις στη σειρά, If Hollywood Don’t Need You. Ανήκει στον πετυχημένο κάντρι, με ειδικότητα στις μπαλάντες, τραγουδιστή Don Williams, από το άλμπουμ του που είναι γεμάτο από τέτοιες, Listen To The Radio του 1982.

Video Url

Wilco - Falling Apart (Right Now) (Single – 28/4/2022)

Από το Σικάγο κλασσικοί ροκ ήχοι με κάντρι αρώματα. Θα συμπεριλαμβάνεται στο 12o άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του Μαΐου με τίτλο Cruel Country.

Video Url

Lionel Limiñana · David Menke · The Limiñanas – Prologue (LP: The Ballad Of Linda (OST) – 25/3/2022)

Το αντίο ανήκει σε μια γαλαγερμανική σύμπραξη. Μουσική για ένα ακόμη ντοκιμαντέρ για τη ενδιαφέρουσα ζωή της Linda Lovelace, για την οποία έχουν γυριστεί ταινίες, βιβλία και μιούζικαλ.

Video Url

Όλα τα παραπάνω μαζεμένα εδώ:

Video Url

Μια επανακυκλοφορία

Penny Goodwin - Slow Hot Wind (Single – 29/4/2022, LP: Portrait Of A Gemini - 1974)

Video Url

Και ένας φόρος τιμής σε μια φωνή που ίσως και οι νεότεροι από εσάς τη γνωρίσατε αργοπορημένα, ,όπως και ‘γω, από τη συλλογή / ανάμειξη γενιών και ειδών, Red Hot In Rio, του 1996. Διορθώνοντας μια εκκρεμότητα λοιπόν και δοθείσης ευκαιρίας, ένα τρίωρο ταξίδι στη μουσική της Flora Purim.