Ουκρανία: Οι μουσικοί αντιδρούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Ουκρανία: Οι μουσικοί αντιδρούν και στέλνουν το δικό τους μήνυμα

Ακυρώσεις συναυλιών σε Ουκρανία και Ρωσία - Τα μηνύματα στήριξης

Μουσικοί και συγκροτήματα, με αναρτήσεις στα social media ακυρώνουν τις συναυλίες σε Ουκρανία και Ρωσία, καταδικάζοντας τον πόλεμο.

Οι μέρες που διανύουμε είναι δύσκολες. Πιο δύσκολες, όμως, είναι για τον ουκρανικό λαό. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, 660.000 πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής διαφύγει από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες, όπως τη Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, αλλά και την χώρα μας, για να μπορέσουν να σωθούν από την βίαιη απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία εξαπολύοντας στρατιωτικές επιθέσεις. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την φρικαλεότητα του πολέμου που μαίνεται με αντιπολεμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Αθήνα γίνονται διαδηλώσεις και πορείες, με πλήθος ανθρώπων να ενώνουν τις φωνές τους, ώστε να σταματήσει αυτός ο πόλεμος που όλες αυτές τις μέρες έχει γεμίσει με θλίψη τη ζωή μας.

Αδιαμφισβήτητα, η μουσική ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα από τα πιο δυνατά μέσα έκφρασης και ελευθερίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο, που το τραγούδι “Give Peace a Chance” του John Lennon (Plastic Ono Band), το οποίο ακούμε συνεχώς αυτές τις μέρες, έγινε ύμνος του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος, κατά τη δεκαετία του 1970.

Σήμερα, μουσικοί και συγκροτήματα δίνουν, μέσω των social media, το δικό τους μήνυμα καταδίκης του πολέμου, ακυρώνοντας συναυλίες σε Ρωσία και Ουκρανία, αλλά και εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στον ουκρανικό λαό, που καθημερινά δοκιμάζεται. Καλλιτέχνες, όπως οι Pet Shop Boys, η Amanda Palmer, οι Garbage, ο Yungblud, οι Subways, το αθηναϊκό death metal συγκρότημα Nightfall, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Foals, Yannis Philippakis, και πολλοί άλλοι, με σειρά αναρτήσεών τους, τις τελευταίες μέρες στέλνουν ηχηρά αντιπολεμικά μηνύματα.

Ο Iggy Pop, με ανάρτησή του στο Facebook, ακυρώνει την επερχόμενη συναυλία του στην Μόσχα. «Η εμφάνιση του Iggy Pop στη Μόσχα στις 10 Ιουλίου 2022 ακυρώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα γεγονότα, αυτό είναι απαραίτητο. Οι σκέψεις μας είναι με τους Ουκρανούς και όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιτίθενται σε αυτή τη βία και αναζητούν ειρήνη», γράφει ο Iggy Pop, βάζοντας στα σχόλια της ανάρτησής του τρόπους στήριξης των ανθρώπων στην Ουκρανία.

The festival appearance of Iggy Pop in Moscow on the 10th of July 2022 is canceled. In light of current events, this is necessary. Our thoughts are with the Ukrainians and all the brave people who oppose this violence and seek peace. #StandingWithUkraine

— Iggy Pop (@IggyPop) March 1, 2022

Ο Nick Cave, με ανάρτησή του στο Instagram, ακυρώνει τις καλοκαιρινές εμφανίσεις σε Ουκρανία και Μόσχα, γράφοντας: «Υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ακυρώσουμε τις συναυλίες μας στη Ρωσία και την Ουκρανία που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι. Οι σκέψεις και η αγάπη μας είναι προς τον γενναίο λαό της Ουκρανίας, τον ηρωικό ηγέτη τους και όλους όσους υποφέρουν από τον παράλογο πόλεμο. Ουκρανία, στεκόμαστε στο πλευρό σας, και με όλους εκείνους στη Ρωσία που αντιτίθενται σε αυτή τη βάναυση πράξη, και προσευχόμαστε αυτή η τρέλα να τελειώσει σύντομα».

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Nick Cave (@nickcaveofficial)

Στο ίδιο πλαίσιο οι Σκωτσέζοι Franz Ferdinand ακύρωσαν τις δύο καλοκαιρινές συναυλίες σε Αγία Πετρούπολη και Μόσχα, καταδικάζοντας την εισβολή στην Ουκρανία. Γράφουν χαρακτηριστικά στο Twitter: «Ακυρώνουμε τα show μας στην Ρωσία που είναι προγραμματισμένα για αυτό το καλοκαίρι. Ο μόνος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η εισβολή του ρωσικού κράτους στην Ουκρανία. Αγαπάμε τη Ρωσία. Αυτή η σπουδαία χώρα έχει εμπνεύσει τη μπάντα μας μέσω της τέχνης και της λογοτεχνίας της και από τότε που παίξαμε για πρώτη φορά εκεί πριν από δεκαεπτά χρόνια, έχουμε χτίσει μια πλούσια και βαθιά σχέση με τους Ρώσους fans μας. Από το πρωί της Πέμπτης, έχουμε μιλήσει με πολλούς από τους φίλους μας στη Ρωσία μέσω των social media και συναντήσαμε ομόφωνη αντίθεση σε αυτή τη βία και την αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς φίλους μας. Γνωρίζουμε ότι βλέπετε την τρέλα της ηγεσίας της χώρας σας. Ξέρουμε ότι δεν θέλετε πόλεμο. Παρά την τραγωδία αυτής της κατάστασης, εξακολουθούμε να έχουμε αισιοδοξία στις καρδιές μας και ανυπομονούμε για την ημέρα που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια εποχή γαλήνης για να μοιραστούμε ξανά τη χαρά της μουσικής».

We are cancelling our Russian shows that are scheduled for this summer. The only reason for this is the invasion of Ukraine by the Russian state. 1/4

— Franz Ferdinand (@Franz_Ferdinand) March 1, 2022

Οι μεταλκοράδες Βρετανοί Bring Me The Horizon, ανακοίνωσαν ότι θα ακυρώσουν τα επερχόμενα shows τους σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ουκρανία, λέγοντας: «Αλληλέγγυοι στην Ουκρανία και για να σταθούμε ενάντια στις φρικαλεότητες που διαπράττονται από τη ρωσική ηγεσία, πρέπει να ακυρώσουμε τις προσεχείς συναυλίες μας στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι ένα απίστευτα ξεχωριστό μέρος για εμάς. Έχουμε περιοδεύσει και δημιουργήσει πολλά μουσικά βίντεο εκεί, δημιουργώντας πολλούς ισχυρούς δεσμούς και μακροχρόνιες φιλίες. Αισθανόμαστε δέος για τη γενναιότητα που επέδειξε αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός λαός και προσευχόμαστε για επιστροφή στην ειρήνη το συντομότερο δυνατό. Ρωσία, θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε ότι οι φρικαλεότητες που διαπράττονται από τη ρωσική ηγεσία δεν αντικατοπτρίζουν τα ιδανικά ή τις πεποιθήσεις των απίστευτων ανθρώπων που συναντήσαμε εκεί. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα και τη φωνή μας για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτούς τους απίστευτα δύσκολους καιρούς».

?? pic.twitter.com/0U7msQ1XQ2

— Bring Me The Horizon (@bmthofficial) March 1, 2022

Οι Αμερικανοί Imagine Dragons σε μία ανάρτηση με φωτογραφία τη σημαία της Ουκρανίας, γράφουν: «Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, με λύπη ανακοινώνουμε ότι οι συναυλίες μας στη Ρωσία και την Ουκρανία ακυρώνονται μέχρι νεωτέρας. Οι σκέψεις μας είναι με την Ουκρανία και όλους τους άλλους που υποφέρουν από αυτόν τον περιττό πόλεμο».

In light of recent events, we're sad to announce our Russia and Ukraine shows are cancelled until further notice. Our thoughts are with Ukraine and all others suffering from this needless war. pic.twitter.com/tKITOAbhhS

— Imagine Dragons (@Imaginedragons) February 25, 2022

Οι Green Day ακύρωσαν μια επερχόμενη συναυλία στις 29 Μαΐου στο Στάδιο Σπαρτάκ της Μόσχα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με ένα Instagram Story, γράφοντας: «Με βαριές καρδιές, υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων, αισθανόμαστε ότι είναι απαραίτητο να ακυρώσουμε το επερχόμενο σόου μας στη Μόσχα στο Στάδιο Σπαρτάκ. Ξέρουμε πως αυτή η στιγμή δεν είναι για συναυλίες και ροκ σόου αλλά πολύ μεγαλύτερη από αυτά. Αλλά ξέρουμε επίσης ότι το ροκ εν ρολ είναι για πάντα και νιώθουμε σίγουροι ότι θα υπάρξει χρόνος και μέρος για να επιστρέψουμε στο μέλλον. Επιστροφές χρημάτων είναι διαθέσιμες στο σημείο αγοράς. Μείνετε ασφαλής».

Δε θα μπορούσε να λείπει, φυσικά, ο David Gilmour, ο οποίος ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook ένα animated lyric video, του αντιπολεμικού τραγουδιού του “In Any Tongue”, γράφοντας τη λεζάντα: «Ρώσοι στρατιώτες, σταματήστε να σκοτώνετε τα αδέρφια σας. Δεν θα υπάρξουν νικητές σε αυτόν τον πόλεμο. Η νύφη μου είναι Ουκρανή και οι εγγονές μου θέλουν να επισκεφτούν και να γνωρίσουν την όμορφη χώρα τους. Σταματήστε αυτό που συμβαίνει πριν καταστραφούν όλα. Ο Πούτιν πρέπει να φύγει».

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by David Gilmour (@davidgilmour)

Η Stevie Nicks, μέσω του Instagram μοιράστηκε μια επιστολή με τους θαυμαστές της στην οποία συνέκρινε τον Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ και εξέφρασε την αλληλεγγύη της για όσους βρίσκονται στην Ουκρανία. «Αυτός είναι ο Χίτλερ που επιστρέφει για να μας στοιχειώσει. Σε ένα βράδυ, μέχρι τώρα, μια ολόκληρη κυρίαρχη χώρα έχει δεχτεί πλήρη εισβολή», έγραψε. «Πώς τολμήσε;»

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Stevie Nicks (@stevienicks)

Οι Madrugada, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας στις 29 Σεπτεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανάρτησαν μια φωτογραφία της ουκρανικής σημαίας, γράφοντας «Είμαστε με τον λαό της Ουκρανίας. Σταματήστε τον πόλεμο!», συνοδεύοντας την ανάρτησή τους με τα hashtag, #supportukraine #stopthewar

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by madrugada music (@madrugadamusic)

Ο Paul McCartney ως ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, έκανε ανάρτηση μιας φωτογραφίας από συναυλία του το 2008 στην πλατεία Ανεξαρτησίας στην Ουκρανία, γράφοντας: «Θυμόμαστε όταν παίζαμε για τους φίλους μας στην Ουκρανία στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το 2008 και τους σκεφτόμαστε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στέλνουμε την αγάπη και την υποστήριξή μας», συνοδεύοντας την ανάρτησή του με το hashtag, #StandwithUkraine.

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Paul McCartney (@paulmccartney)

Ο επίσημος λογαριασμός στο Instagram του παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ μουσικής, Wacken Open Air Festival, έκανε ανάρτηση μιας φωτογραφίας του χαρακτηριστικού ταύρου του φωτισμένου στα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, γράφοντας, «Σήμερα έχουμε ξεμείνει από λέξεις».

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Wacken Open Air (@wackenopenair.official)

Οι Ιταλοί μεταλλάδες Lacuna Coil στο προφίλ τους στο Instagram ανέβασαν μία φωτογραφία τους γράφοντας τη φράση “STOP WAR”. Η λεζάντα της φωτογραφίας γράφει: «Αγαπάμε πάρα πολύ τους Ουκρανούς fans και φίλους μας και ελπίζουμε πραγματικά να είστε όλοι ασφαλείς. Σταματήστε αυτήν την παραφροσύνη τώρα!», συνοδευόμενη με τα hashtags, #stopwar #ukraine #peace.

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Lacuna Coil (@lacunacoilofficial)

Ruslana - «Σταματήστε να σκοτώνετε τη χώρα μου και τον λαό μου!»

Η Ουκρανή τραγουδίστρια Ruslana, γνωστή στην Ελλάδα από τη νίκη της στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision το 2004 που έλαβε χώρα στην Τουρκία με το τραγούδι “Wild Dances”, μίλησε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα». Μέσα από καταφύγιο και κρατώντας στα χέρια της την ουκρανική σημαία, περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην εμπόλεμη Ουκρανία και την πραγματικότητα που βιώνει τα τελευταία 24ωρα. Κάνει έκκληση να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, απευθύνοντας, παράλληλα, δριμύ «κατηγορώ» έναντι του Ρώσου προέδρου Πούτιν, ζητώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας και την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης.

«Είναι τρομερή η κατάσταση. Ποτέ δεν έχω φοβηθεί έτσι για όλους στην Ουκρανία, αλλά και για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πόλεμο. Βόμβες, ρουκέτες, τανκς, πολλά ψέματα και παραπληροφόρηση, μέσα από το διαδίκτυο και τα social media. Παρακολουθούμε μπερδεμένοι, είμαστε σοκαρισμένοι», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Δεν θέλουμε τον πόλεμο. Θέλουμε να σταματήσουμε κάθε όπλο, κάθε επιθετικότητα, κάθε κατοχή. Σταματήστε να σκοτώνετε τη χώρα μου και τον λαό μου». Με έντονη συναισθηματική φόρτιση η τραγουδίστρια αναφέρει ότι «Δεν είμαι με την οικογένειά μου, δεν είμαι στο σπίτι μου. Δεν ξέρω αν έχω σπίτι ή όχι. Και σας ζητώ να γίνετε μαζί μου στρατιώτες της ειρήνης», σημείωσε φανερά φορτισμένη συναισθηματικά η Ρουσλάνα.

Στο προσωπικό της προφίλ στο Instagram, ανάρτησε ένα βίντεο στα ρώσικα, που προτρέπει τον λαό να μην τα παρατήσει και να συνεχίσει να παλεύει, για να παραμείνει ελεύθερη η Ουκρανία. «Το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ!», λέει χαρακτηριστικά.

 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 

A post shared by Ruslana (@ruslana.lyzhychko)

Η ευχή όλων -καλλιτεχνών και πολιτών- είναι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος άμεσα, και είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλοι καλλιτέχνες, που θα ακυρώσουν διάφορα events τις επόμενες ημέρες, δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία.