Πέθανε η τραγουδίστρια θρύλος της Ινδίας Lata Mangeshkar

Πέθανε η τραγουδίστρια θρύλος της Ινδίας Lata Mangeshkar

Η Lata Mangeshkar, μια από τις πιο λατρεμένες τραγουδίστριες της Ινδίας που τραγούδησε δεκάδες χιλιάδες τραγούδια στη ζωή της, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

Είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πόλη της Βομβάης τον Ιανουάριο αφού βρέθηκε θετική στον Covid-19.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Νιτίν Γκάντκαρι επιβεβαίωσε την είδηση ​​την Κυριακή.

Η Mangeshkar είχε μια εξαιρετική καριέρα που διήρκεσε πάνω από μισό αιώνα, τραγουδώντας περισσότερα από 30.000 τραγούδια σε 36 γλώσσες.

Αλλά ήταν η δουλειά της στο Bollywood, την κινηματογραφική βιομηχανία της Ινδίας στα Χίντι, που την έκανε εθνικό σύμβολο.

Νεκρολόγια: Πεθαίνει η Lata Mangeshkar, το «αηδόνι του Bollywood».
Καθώς κυκλοφόρησε η είδηση, άρχισαν να καταχύονται αφιερώματα για την Mangeshkar, την οποίο αποκαλούσαν συχνά το «αηδόνι του Bollywood».

Η Mangeshkar γεννήθηκε στην πόλη Indore, στην κεντρική ινδική πολιτεία Madhya Pradesh, στις 28 Σεπτεμβρίου 1929.

Άρχισε να μαθαίνει μουσική σε ηλικία πέντε ετών από τον πατέρα της, Deenanath Mangeshkar, ο οποίος ήταν ενεργός στο θέατρο.

Μετά το θάνατο του πατέρα της, η οικογένεια μετακόμισε στη Βομβάη όπου μια έφηβη Mangeshkar άρχισε να τραγουδά για ταινίες Marathi.

Έπαιξε επίσης σε μικρούς ρόλους σε μερικές ταινίες για να στηρίξει την οικογένειά της, αλλά θα έλεγε αργότερα ότι η καρδιά της δεν ήταν σε αυτό. «Ήμουν πιο χαρούμενη που τραγουδούσα». είπε σε συνεντεύξεις.

Το 1949 - ήταν ένα στοιχειωμένο τραγούδι που ονομαζόταν Aayega Aanewala για την ταινία Mahal που την έκανε γνωστή.

"Σύντομα κάθε γυναίκα ηθοποιός ήθελε τη φωνή της. Αλλά ήταν πάντα απασχολημένη και μόνο λίγοι τυχεροί μουσικοί διευθυντές είχαν την ευκαιρία να την κάνουν να τραγουδήσει", θυμάται αργότερα ο μουσικός διευθυντής Mohammed Zahur Khayyam.

Τις επόμενες δεκαετίες, η Mangeshkar τραγούδησε χιλιάδες τραγούδια που για λογαριασμό μερικών από τις μεγαλύτερες ηρωίδες του Bollywood για πολλές γενιές.

Προτάθηκε για την Άνω Βουλή του κοινοβουλίου της Ινδίας το 1999, αλλά αργότερα είπε ότι ήταν «απρόθυμη» να το αναλάβει και ότι η θητεία της εκεί ήταν «κάθε άλλο παρά ευτυχισμένη».

Έλαβε την υψηλότερη τιμή της Ινδίας για τους πολίτες, το Bharat Ratna, το 2001.

Το 2004, όταν έκλεισε τα 75, ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του Bollywood, ο Yash Chopra, έγραψε για το BBC ότι είδε «τις ευλογίες του Θεού στη φωνή της».

Η Mangeshkar, που δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε μια πλούσια ζωή εκτός δουλειάς, με ενδιαφέροντα που κυμαίνονταν από το κρίκετ μέχρι τα αυτοκίνητα.

Η μικρότερη αδερφή της Asha Bhosle είναι επίσης διάσημη τραγουδίστρια του Bollywood. Οι δυο τους πάντα απέρριπταν κάθε υπαινιγμό της αδερφικής αντιπαλότητας, και μάλιστα εμφανίζονταν μαζί περιστασιακά.