Αυτό που έκανε τους Maneskin να ξεχωρίσουν στη φετινή Eurovision δεν ήταν απλώς η ροκ μουσική τους

Αυτό που έκανε τους Maneskin να ξεχωρίσουν στη φετινή Eurovision δεν ήταν απλώς η ροκ μουσική τους

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη ήδη από το παρελθόν.

Η εικόνα ενός «άγριου» ροκ σταρ να χτυπιέται πάνω στη σκηνή με ιδιαίτερο στυλ που τιμάει παλιές δεκαετίες, να δείχνει τόσο άνετος και με αυτοπεποίθηση, είναι γνωστή και συνηθισμένη.

Τι είναι αυτό που τρελαίνει τόσο πολύ τον κόσμο - κυρίως τις νέες γυναίκες - σχετικά με το συγκεκριμένο συγκρότημα έτσι ώστε να ανάγει τον τραγουδιστή του σε sex symbol;

Την πιθανή απάντηση έδωσε πρώτος ο Κάρολος Δαρβίνος όταν ισχυρίστηκε πως οι μουσικές νότες και ο ρυθμός αποκτήθηκαν για πρώτη φορά από τους αρσενικούς ή θηλυκούς απογόνους της ανθρωπότητας με σκοπό τη γοητεία του αντίθετου φύλου.

Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να συνθέτουν μουσική και να βρίσκονται πάνω σε μια σκηνή εκπέμποντας μια γενναία δόση αυτοπεποίθησης, δε φαίνονται απλώς ανθρώπινοι στα μάτια του κόσμου αλλά μοναδικοί και θεϊκοί.

Αναρωτηθείτε πόσες φορές έχετε θαυμάσει έναν καλλιτέχνη στη σκηνή για το ταλέντο του, τον τρόπο που κατακτάει το κοινό και επικοινωνεί μαζί του, τις χορευτικές κινήσεις του που παραπέμπουν στους νόμους της φυσικής ερωτικής έλξης.

Οι άνθρωποι θαυμάζουν αυτό που δεν έχουν και δε μπορούν να καταφέρουν και αυτό τους κάνει να θέλουν να το κατακτήσουν ακόμα περισσότερο. Όμως επειδή γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι αυτό, αρέσκονται στο να το θαυμάζουν και να προσπαθούν να αρπάξουν λίγη από τη λάμψη του.

Οι Maneskin ήταν ήδη γνωστοί πριν από τη Eurovision, αν σκεφτεί κανείς πως τα τραγούδια τους στο Spotify μετράνε εκατομμύρια ακροάσεις και πως ήρθαν δεύτεροι στην 11η σεζόν του Ιταλικού σόου ταλέντων X Factor το 2017.

maneskin

Είχαν ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τη Sony το 2017, και παρόλα αυτά συνέχισαν να παίζουν μουσική στους δρόμους της Ρώμης. Το 2021 συμμετείχαν στο Sanremo Music Festival με το τραγούδι που εκπροσώπησε την Ιταλία στη φετινή Eurovision, "Zitti e buoni" όπου και κέρδισαν.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Eurovision με την Ιταλία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 524 βαθμούς, ο τραγουδιστής των Maneskin, Damiano, άρπαξε το μικρόφωνο που του δόθηκε στη σκηνή για να φωνάξει δυνατά πως το rock n’ roll ποτέ δεν πεθαίνει.

Πράγματι αυτό ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει για πάντα, καθώς το ροκ δεν υπήρξε απλά ένα ακόμα μουσικό είδος αλλά πολλά περισσότερα, δεδομένων των κοινωνικών κινημάτων που πυροδότησε από το 1960 και έπειτα.

Φυσικά το «Zitti e buoni» δεν αποτελεί μια καινούρια πρόταση για τη ροκ μουσική, καθώς είναι σαφώς επηρεασμένο από θρυλικούς καλλιτέχνες της ροκ όπως Led Zeppelin και Jimi Hendrix. Η ομοιότητα του ιταλικού τραγουδιού με το «Foxy Lady» του Hendrix μόνο τυχαία δεν είναι, αν και το στυλ του συγκροτήματος φαίνεται να είναι επηρεασμένο και από πιο σύγχρονες μπάντες όπως οι R.H.C.P, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στα πρώτα δισκογραφικά τους βήματα.

Επιπλέον, οι κατηγορίες περί χρήσης κοκαΐνης από τον τραγουδιστή φαίνονται αν μη τι άλλο άτοπες. Ακόμη και αν ισχύουν, ο πρώτος θα είναι ή ο τελευταίος και αν ναι, τι σημασία έχει, πέρα από το να εξυπηρετεί σκοπούς μάρκετινγκ τώρα που το συγκρότημα απέκτησε παγκόσμια φήμη;

Οι Maneskin ήξεραν πολύ καλά τι να κάνουν και πώς θα το πετύχουν.

hero

Τελευταία είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλά χορευτικά ποπ κομμάτια από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλειψαν ούτε και φέτος από τις επιλογές του διαγωνισμού.

Το γεγονός σαν γεγονός δεν έγκειται στο ότι κέρδισε ένα ροκ συγκρότημα, γιατί οι Maneskin δεν είναι ροκ συγκρότημα, αλλά εκπροσωπούν το σύγχρονο ροκ και το κάνουν σωστά για να πετύχουν αυτό που θέλουν – στην προκειμένη περίπτωση τον διαγωνισμό.

Συνήθως όσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στη Eurovision τείνουν να εξαφανίζονται έπειτα από κάποια χρόνια, ιδίως εκείνοι που κερδίζουν το διαγωνισμό. Προσωπικά, δε γνωρίζω αν θα συμβεί το ίδιο και με τους Ιταλούς Maneskin και είμαι πολύ περίεργη να δω την πορεία τους από εδώ και πέρα.

Πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη μπάντα που δείχνει να έχει όρεξη, τσαγανό αλλά και τις απαραίτητες γνώσεις για να πετύχει στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία, και όταν αναφέρομαι σε γνώσεις δεν εννοώ απαραίτητα και μόνο τις μουσικές.

Θα κερδίσουν οι Maneskin το στοίχημα με το χρόνο έτσι ώστε ο Damiano να μας αποδείξει από πλευράς του πως πράγματι το rock n’ roll θα παραμείνει ζωντανό;