Η Jorja Smith πιστεύει πως ένας μουσικός, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ακούσουν και να ενδιαφερθούν για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο

Η Jorja Smith πιστεύει πως ένας μουσικός, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να ακούσουν και να ενδιαφερθούν για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Ανακάλυψα τη Jorja Smith τυχαία πριν 2 χρόνια και έκτοτε την έχω σε μεγάλη εκτίμηση.

Δεν πρόκειται για μια ακόμη mainstream pop καλλιτέχνη, ίδια ακριβώς με όλες τις υπόλοιπες. Αυτό που κάνει ξεχωριστή τη Jorja, εκτός από τη μαγευτική φωνή της, είναι η προσωπικότητα της.

Ο τρόπος που τραγουδάει, το ενδιαφέρον της για τα κοινωνικά θέματα που θίγει και στα τραγούδια της, το υπέροχο λαμπερό και εκφραστικό πρόσωπό της, ο δυναμικός χαρακτήρας της και η φρεσκάδα της. Αν ζούσε στην Αμερική τη δεκαετία του 1950, θα είχε κατακτήσει τη μπλουζ σκηνή του Νότου χωρίς αμφιβολία.

Tον Ιανουάριο του 2016 – χωρίς να έχει υπογράψει σε δισκογραφική – κυκλοφόρησε το πρώτο της single Blue Lights. Η στιγμή που η Jorja Smith έγινε viral ήρθε όταν αφότου το μοιράστηκε στο SoundCloud, το τραγούδι είχε περισσότερους από 400.000 ακροατές μέσα στο μήνα.

cover story js 1jorja 1556551375

Από τότε, έχει δουλέψει με τον Drake, τον Kendrick Lamar και τον Stormzy. Το ντεμπούτο άλμπουμ της Lost &Found κέρδισε υποψηφιότητες για βραβεία Grammy και Mercury. Τον Φεβρουάριο, κέρδισε το βραβείο Brit για την καλύτερη γυναίκα σόλο καλλιτέχνιδα.

GettyImages 1207112923

Προτού κατακτήσει τη μια επιτυχία μετά την άλλη στη μουσική βιομηχανία, η Jorja άφησε το μέρος όπου μεγάλωσε στο Walsall των West Midlands της Αγγλίας, και μετακόμισε στο Λονδίνο όπου δούλευε σε καφετέρια και παράλληλα κυνηγούσε το όνειρό της να πετύχει στη μουσική.

Ο πατέρας της την είχε παροτρύνει από μικρή ηλικία να ασχοληθεί με τη μουσική, όντας και ο ίδιος μουσικός, και έτσι ξεκίνησε μαθήματα για πιάνο και κλασική μουσική.

Τα τραγούδια της Jorja σαφώς προσεγγίζουν θέματα προσωπικών σχέσεων αλλά θίγουν και κοινωνικά ζητήματα, όπως έχει αναφέρει και η ίδια σε συνέντευξή της στο Celebretainment το 2018. "Όταν συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο, νομίζω ότι είναι σημαντικό να τα προσεγγίζεις, γιατί ως μουσικός, μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να ακούσουν. Μόλις οι άνθρωποι μπουν το παιχνίδι, έχετε την προσοχή τους."

https://www.youtube.com/watch?v=B0A1fvE8v_A

Mε επιρροές από τις Lauryn Hill, Amy Winehouse, Alicia Keys, Adele, Sade, και Nina Simone η Jorja Smith επικρατεί αυτή τη στιγμή στη σύγχρονη R&Β και soul μουσική σκηνή.

Μόλις κυκλοφόρησε ένα EP με τίτλο «Be Right Back» το οποίο περιλαμβάνει 8 μελωδικά και ρυθμικά κομμάτια, με κορυφαίο μέχρι στιγμής το «Gone» το οποίο μετράει ήδη 1.309.125 προβολές στο YouTube και 5.458.633 ακροάσεις στο Spotify. Το 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ της.

https://www.youtube.com/watch?v=ou92d8bTrHw

Η Jorja Smith θα συμμετάσχει στο φετινό Glastonbury που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαϊου μέσα από ένα «θεαματικό» 5ωρο livestream από το Worthy Farm.

Πρόκειται για μια καλλιτέχνη που αξίζει την προσοχή καθώς έχει πολλά να προσφέρει στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία και αποτελεί ένα υγιές πρότυπο για κοπέλες της ηλικίας της.