R. L. Burnside: Με αφορμή μία εκπομπή του Γιάννη...

R. L. Burnside: Με αφορμή μία εκπομπή του Γιάννη...

R.L. Burnside

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Με αφορμή τον δέκατο δίσκο των Black Keys, το Delta Kream, όπου διασκευάζονται αγαπημένα τους μπλουζ κομμάτια, βρήκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία ν’ ακούσουμε τον δημιουργό της αυθεντικής ηχογράφησης του Going Down South. Πρόκειται για το δεύτερο σιγκλ που ξεχωρίζει από τη νέα δουλειά του αγαπημένου ντουέτου των Dan Auerbach και Patrick Carney, και ακούστηκε από την εκπομπή των Γιάννη/Δημήτρη στις 14/5,

https://webradio.ert.gr/proto-programma/14ma%ce%902021-apo-tis-4-stis-5/.

Ο μπλουζίστας από την πολιτεία του Τεννεσί, γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1926 και έφυγε στις 1 Σεπτεμβρίου του 2005. Το αστέρι της εταιρείας Fat Possum, η εταιρεία που κυκλοφόρησε τον δεύτερο και τον τρίτο δίσκο των Black Keys, είχε μια δύσκολη ζωή, γεμάτη όνειρα μουσικής από την ηλικία των 16 κρατώντας στο ένα χέρι τη φυσαρμόνικα και στο άλλο την κιθάρα. Βρέθηκε στο Σικάγο όπως πολλοί αφροαμερικάνοι της υπαίθρου, ακλουθώντας τα ίχνη του πατέρα του μετά το χωρισμό του, αναζητώντας την εξασφάλιση των προς των ζην. Εκεί, παράλληλα με την δουλειά σε εργοστάσια, θα ξεκινήσει να παίζει τα μπλουζ σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι του Muddy Waters.

Άντεξε τρία χρόνια πριν επιστρέψει ξανά στον νότο των ΗΠΑ κάνοντας κυρίως αγροτικές δουλειές για σαράντα χρόνια και σποραδικές ζωντανές εμφανίσεις.

Η αναγνώριση από το ευρύ κοινό δεν ήρθε από τα ακουστικά του μπλουζ αλλά καθώς βάδιζε την έβδομη δεκαετία του, μέσα από τα ρεμιξ της δουλειάς του, από τον Tom Rothrock (Foo Fighters, Stevie Nicks, Moby, Motörhead, Beck), στο άλμπουμ Come On In του 1998. Ακολούθησε περιοδεία με Beastie Boys, υποψηφιότητα για γκράμμι, η συνεργασία με τον Kid Rock, τραγούδια σε διαφημίσεις και στη σειρά Οι Σοπράνος.

Προς τέλος της ζωής του ζούσε λίγο νοτιότερα του Μέμφις, στη Chulahoma, έχοντας φέρει στον κόσμο δώδεκα παιδιά.

Goin' Down South (LP: Too Bad Jim - 1994)

https://www.youtube.com/watch?v=jIyW3oNk2Jk

Poor Boy (LP: A Ass Pocket Of Whiskey - 1996)

Alice Mae (LP: Mr. Wizard - 1997)

Rollin' & Tumblin' (LP: Mr. Wizard - 1997)

It's Bad You Know (LP: Come on In - 1998)

Please Don't Stay (LP: Come on In - 1998)

Got Messed Up (LP: Wish I Was in Heaven Sitting Down - 2000)

Bad Luck City (LP: Wish I Was in Heaven Sitting Down - 2000)

Shake 'Em on Down (LP: A Bothered Mind - 2004)

Go to Jail (LP: A Bothered Mind - 2004)

Glory Be (LP: A Bothered Mind - 2004)

και όλα μαζεμένα εδώ:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLs8qy2aEb3HvGpZ_I3_4nV4zmlIQbID-C

Όσο για την άλλη μορφή των Hill country blues που έχει την τιμητική της στη δουλειά του ντουέτου από το Οχάιο, τον Junior Kimbrough, δεν είναι η πρώτη φορά που καταθέτουν την επιρροή του στη μουσική τους καριέρα. Το 2006 είχαν κυκλοφορήσει το Chulahoma: The Songs of Junior Kimbrough, υπερθεματίζοντας έτσι τη δήλωση του Dan Auerbach, ότι ο κύριος David «Junior» Kimbrough ήταν ο λόγος που έγινε μουσικός αφήνοντας ημιτελείς τις σπουδές του.

Ένα δείγμα της δικιά του δουλειάς κάποια άλλη στιγμή…