????? (???-??-??-??)-Santana και ονειρικές ερμηνείες

????? (???-??-??-??)-Santana και ονειρικές ερμηνείες

????? (???-??-??-??)

Το πρώτο τραγούδι που άκουσα από τον Carlos Santana (οι Santana, ως μπάντα) και με έκανε να αγαπήσω τη μουσική του, δεν είναι καν δικό του.

Το τραγούδι ανήκει στον Νιγηριανό Babatunde Olatunji*, ο οποίος το ηχογράφησε το 1959, ως Jin-Go-Lo-Ba. Ο τίτλος, στη διάλεκτο Γιορούμπα, σημαίνει «Μην Ανησυχείς». Ο αφρικανικός, ξεσηκωτικός ρυθμός του έκανε μεγάλη αίσθηση τότε, κάνοντας το Jingo το πρώτο αφρικανικό κομμάτι που έγινε επιτυχία στη δύση, πουλώντας περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κόπιες του single.

To Jingo έχει διασκευαστεί από πολλούς, όπως και ήταν αναμενόμενο. Από τους πρώτους που το τίμησαν ήταν ο Γάλλος αντιπαθέστατος ερωτύλος, Serge Gainsbourg, ο οποίος φρόντισε, μάλιστα, να το μετονομάσει και να το παρουσιάσει ως δικό του (1964, άλμπουμ: Gainsbourg Percussions).

Αξιοσημείωτες είναι οι εκτελέσεις του Candido (1979) και του Jellybean (1988). Η απόδοση, ωστόσο, που έκανε το Jingo γνωστό στους περισσότερούς μας, είναι του (των) Santana, από το 1969. Εδώ, σε μια συναυλιακή απίθανη απόδοση, μαζί με ένα άλλο ιερό τέρας της ροκ κιθάρας, τον Eric Clapton.

Και διάθεση να μην έχεις για να χορέψεις, τη βρίσκεις, όταν ακούσεις αυτήν την εκδοχή!
*Η πρώτη εκτέλεση:

https://www.youtube.com/watch?v=uEs3bGY_SAU