Howlin' Wolf από τους κύριους εκφραστές του Σικάγο Μπλουζ

Howlin' Wolf "Smokestack Lightning"

 

 

Howlin' Wolf, με το όνομα Chester Arthur Burnett, (γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1910, West Point, Μισισιπή, ΗΠΑ - πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1976, Hines, Illinois), Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης μπλουζ που ήταν ένας από τους κύριους εκφραστές του αστικού Μπλουζ σε στυλ Σικάγο.

Ο Μπέρνετ μεγάλωσε σε μια φυτεία βαμβακιού και η μουσική που άκουγε ήταν οι παραδοσιακές μελωδίες της περιοχής. Άρχισε να τραγουδά επαγγελματικά από πολύ μικρός και στη δεκαετία του 1920 και του ’30 έκανε εμφανίσεις σε όλο το Μισισιπή, παίζοντας σε μικρά κλαμπ. Επηρεάστηκε από τη μουσική του Blind Lemon Jefferson, του δεύτερου Sonny Boy Williamson (παλαιότερα γνωστό ως Alex or Aleck ["Rice"] Miller) και του Charley Patton.

Τη δεκαετία του 1940 πήγε στο Αρκανσω, όπου υπήρχε μια ακμάζουσα παράδοση μπλουζ, και δημιούργησε το δικό του γκρουπ, το οποίο περιλάμβανε τους Τζέιμς Κότον και Λιτλ Τζούνιορ Πάρκερ, οι οποίοι έγιναν και οι δύο διάσημοι καλλιτέχνες μπλουζ από μόνοι τους. Ο Μπέρνετ συνόδευε τον εαυτό του στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, αλλά το κύριο όργανό του ήταν η γαστρεντερική και συναισθηματικά υποβλητική φωνή του, που έδινε στα τραγούδια του δύναμη και αυθεντικότητα. Αφού ο πρώτος του δίσκος, «Moanin' at Midnight» (1951), έγινε επιτυχία, ο Burnett μετακόμισε στο Σικάγο, όπου μαζί με τους Muddy Waters έκαναν την πόλη κέντρο για τη μετατροπή του (ακουστικού) στυλ μπλουζ του Μισισιπή Δέλτα σε ένα ηλεκτρικά ενισχυμένο στυλ για αστικό κοινό. Το έργο του ήταν γνωστό μόνο στο κοινό των μπλουζ μέχρι που οι Rolling Stones και άλλοι βρετανοί και Αμερικανοί ροκ σταρ της δεκαετίας του 1960 και του 1970 αναγνώρισαν την επιρροή του.

 

 

 

 

 

 

https://www.popup.gr/