79 ετών η Patti Labelle

75 ετών η Patti Labelle

Αρχίζοντας από το 1962, είχε τουλάχιστον 1 τραγούδι της στα 100 πρώτα της Αμερικής στις 5 προηγούμενες δεκαετίες. Έχει αναφερθεί ως η « Νονά της Soul». 

Ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ως τραγουδίστρια και frontwoman του συγκροτήματος Patti LaBelle and the Bluebelles . Μετά την αλλαγή του ονόματος του γκρουπ σε Labelle τη δεκαετία του 1970, κυκλοφόρησαν τη δημοφιλή νούμερο ένα επιτυχία " Lady Marmalade ". Ως αποτέλεσμα, μετά τη διάσπαση του γκρουπ το 1976, η LaBelle ξεκίνησε μια επιτυχημένη σόλο καριέρα, ξεκινώντας με το ντεμπούτο άλμπουμ της που έγινε γνωστό από  το τραγούδι που καθόριζε την καριέρα της, " You Are My Friend ".

Η LaBelle έγινε mainstream σόλο σταρ το 1984 μετά την επιτυχία των σινγκλ " If Only You Knew ", " Love, Need and Want You " (αργότερα δείγμα για το " Dilemma " του 2002 ), "Stir It Up ". Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, το 1986,  σημείωσε ένα νούμερο ένα άλμπουμ Winner in You και το νούμερο ένα single ντουέτο της , " On My Own ", με τον Michael McDonald . 

Το 1989, το Be Yourself δημιούργησε το πρότυπο " If You Asked Me To " (αργότερα έγινε διασκευή από τη Celine Dion ). Η LaBelle κέρδισε ένα Grammy το 1992 για την καλύτερη γυναικεία φωνητική απόδοση R&B για το άλμπουμ της Burnin' του 1991 , ένα άλμπουμ που περιλάμβανε τα " Somebody Loves You Baby (You Know Who Is) ", " Feels Like Another One " και " When You've Been Blesed (Feels Like Heaven) ». Η LaBelle κέρδισε μια δεύτερη νίκη Grammy για το live άλμπουμ Live! Μια νύχτα μόνο . Τα άλμπουμ της της δεκαετίας του 1990 Burnin' , Gems (1994) και Flame(1997) συνέχισε τη δημοτικότητά της στο νεανικό κοινό R&B καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας. Συναντήθηκε ξανά με τους συναδέλφους της στο συγκρότημα Labelle για το άλμπουμ Back to Now , ακολουθούμενο από μια περιοδεία προώθησης με καλές αποδοχές. 

Η LaBelle γνώρισε επίσης επιτυχία ως ηθοποιός με έναν ρόλο στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία A Soldier's Story και σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως A Different World και American Horror Story: Freak Show . Το 1992, πρωταγωνίστησε στη δική της τηλεοπτική κωμική σειρά Out All Night . Μια δεκαετία αργότερα, φιλοξένησε τη δική της τηλεοπτική εκπομπή, Living It Up με την Patti LaBelle στο TV One . Το 2015, έλαβε μέρος στον διαγωνισμό χορού Dancing with the Stars σε ηλικία 70 ετών. Γνώρισε επίσης επιτυχία λανσάροντας τη δική της μάρκα σε κλινοσκεπάσματα, βιβλία μαγειρικής και φαγητό για διάφορες εταιρείες. Το 2015 η Patti's Sweet Potato Pie πούλησε εκατομμύρια όταν ένα YouTube βίντεο που επαινούσε το προϊόν έγινε viral. Ως αποτέλεσμα, σε μια περίοδο 72 ωρών, η Walmart πουλούσε μία πίτα κάθε δευτερόλεπτο. 

Σε μια καριέρα που διήρκεσε επτά δεκαετίες, έχει πουλήσει περισσότερους από 50 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η LaBelle έχει εισαχθεί στο Hall of Fame Grammy , στο Hollywood Walk of Fame , στο Black Music & Entertainment Walk of Fame και στο Apollo Theatre Hall of Fame . Συμπεριλήφθηκε στο Rolling Stone στη λίστα τους με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές.

Είναι μια δραματική σοπράνο που αναγνωρίζεται για τη φωνητική της δύναμη, το εύρος και τη συναισθηματική της απόδοση