To sampling στο hiphop σα μια μικρή μουσική εγκυκλοπαίδεια;

AC/DC με νέο τραγούδι “Shot in the Dark”

Το hip hop έχει εχθρούς και φίλους. Είναι μουσική, δεν είναι μουσική, αξίζει, δεν αξίζει, πολλά έχουν ειπωθεί και λέγονται από εμάς στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Προσωπικά το θεωρώ κομμάτι της μαύρης μουσικής, που όπως και πολλά άλλα πριν από αυτό καθόρισε σημαντικά την πορεία της σύγχρονης μουσικής. Για τη μουσική των μαύρων, την προσφορά και την επιρροή της, νομίζω ότι αρκεί να αναζητήσουμε τις εκπομπές του Γιάννη Πετρίδη στο αφιέρωμα που κάνει εδώ και μήνες.

Σχετικά τώρα με το hip hop, γνωρίζουμε ότι το sampling αποτελεί δομικό του στοιχείο. Μουσικά και ηχητικά "θραύσματα" (κι όχι μόνο) χρησιμοποιούνται και προσαρμόζονται στο ηχητικό αποτέλεσμα που επιδιώκεται σε κάθε περίπτωση.

Θα προέτρεπα όλους, αλλά κυρίως τους νέους που ακούνε hip hop, να αναζητήσουν την προέλευση των samples. Μέσα από τη μουσική που αγαπούν θα έρθουν σε επαφή με πολύ περισσότερα, και γιατί όχι, θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν μουσικές και ακούσματα που μπορεί να κεντρίσουν εξίσου το ενδιαφέρον τους.

Ενδεικτικά και μόνο παραθέτω δύο μικρά video, τα οποία παρουσιάζουν την προέλευση των samples σε γνωστά και λιγότερο γνωστά hip hop κομμάτια. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι μέσα από αυτά τα κομμάτια και τα samples τους περνάμε από τους AC/DC και τους Black Sabbath, μέχρι τον Tchaikovsky, τον Satie και τον Henry Mancini.

Rock

https://www.youtube.com/watch?v=4CWcpGvVqds

Κλασσική και άλλη

https://www.youtube.com/watch?v=QUDsjMVrmZY

Κυριάκος Λίγκας