Ο Γιώργος Παπαστεφάνου για Σεζέν Ακσου και Τζαντάν Ερτσετίν

Running Wild-Tricky feat. Mina Rose

Την τραγουδίστρια τότε δεν την ήξερα, δεν είχα ξανακούσει το όνομά της, αλλά τον δίσκο της τον αγόρασα όταν στο δισκάδικο τής Ιστικλάλ στην Πόλη, ο πωλητής μού εξήγησε πως η Τζαντάν Ερτσετίν είχε συγκεντρώσει εδώ τραγούδια απ' τη Μικρά Ασία, που τα αγάπησαν και οι Τούρκοι και οι Έλληνες και που η Τζαντάν έμαθε να τα τραγουδά και στις δύο γλώσσες, και στα τούρκικα και στα ελληνικά. Περιττόν να σάς πω πως έπιασα λαβράκι. Γιατί και ο δίσκος Aman doktor αποδείχθηκε εξαιρετικός και η τραγουδίστρια άλφα-άλφα.

Επί πλέον μού άρεσε το θέμα, που με παρέπεμπε και σε όλα εκείνα τα τραγούδια τής Ινδίας, που αρκετοί απ' τους λαϊκούς συνθέτες μας δανείστηκαν μέσα από ταινίες ινδικές και τους έδωσαν ελληνική ταυτότητα.

Να λοιπόν, σκέφθηκα, μια ακόμη ωραία ιδέα για το Ράδιο Νοσταλγία, που παρουσίαζα τότε στο Δεύτερο Πρόγραμμα τής Ελληνικής Ραδιοφωνίας. «Τα ινδοτουρκικά». Η εκπομπή που τους αφιέρωσα παίχθηκε στις 6 Ιουνίου του 2010 και τώρα πια την έχω ανεβάσει στο you tube στην ενότητα Ράδιο Νοσταλγία. Βέβαια πολύ θα μού άρεσε να έχω μαζί με τον ήχο και εικόνα για αυτά τα τραγούδια, έτσι όπως τα είπε η Τζαντάν, αλλά στο διαδίκτυο δεν τα βρήκα δυστυχώς. Ψάχνοντας όμως το όνομά της στο you tube, βρήκα την Τζαντάν να τραγουδά στα τούρκικα ένα άλλο ελληνικό τραγούδι. Και δεν το λέει μόνη της, αλλά παρέα με μιαν άλλη δόξα της Τουρκίας, την Σεζέν Ακσού, που εμείς την έχουμε συνδέσει κυρίως με την Χάρι Αλεξίου.

Αλλά και με την Τζαντάν έχει τραγουδήσει η Χαρούλα. Και επιτυχία τής Χαρούλας είναι και το τραγούδι που μοιράζονται οι δυο Τουρκάλες ντίβες, στο βίντεο που θα δείτε. «Μια πίστα από φώσφορο». Τραγούδι από τον δίσκο «Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια», που είχαν φτιάξει μαζί ο Θάνος Μικρούτσικος, η Λίνα Νικολακοπούλου και η Χάρις Αλεξίου το 1990. Το βίντεο με την Τζαντάν και τη Σεζέν είναι από σόου που μαγνητοσκοπήθηκε στις 30 Μαΐου του 2007. Η Τζαντάν με τα άσπρα είναι η οικοδέσποινα, η Σεζέν η καλεσμένη. Και οι δύο είναι υπέροχες.

Ωραία λοιπόν! Είδαμε κι ακούσαμε την Σεζέν Ακσου και την Τζαντάν Ερτσετίν να τραγουδούν στα τούρκικα την «Πίστα από φώσφορο», τη μεγάλη επιτυχία τής Χαρούλας, από την εποχή τής συνεργασία της με τον Θάνο Μικρούτσικο και την Λίνα Νικολακοπούλου.

Και τώρα, πριν φύγουμε απ' την Πόλη, ας δώσουμε και πάλι τον λόγο στην Τζαντάν, που όπως θα καταλάβατε, πάρα πολύ μού αρέσει. Από ό,τι διαβάζω στο βιογραφικό της, η Τζαντάν Ερτσετίν, που γεννήθηκε το 1963, είχε εκπροσωπήσει το 1986 την Τουρκία στον διαγωνισμό της Eurovision, μέλος σε ένα συγκρότημα, αλλά για να είμαι ειλικρινής εκεί δεν την θυμάμαι. Διαβάζω επίσης πως η Τζαντάν έχει κάνει σπουδές στην όπερα και την αρχαιολογία, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να αγαπά και το ποδόσφαιρο.

Μάλιστα υποστηρίζει ενεργά την Galatasarai και στο κλάμπ που έχει η ομάδα, την έχουνε βάλει αντιπρόεδρο. Να προσθέσω πως την είχε παρασημοφορήσει το 2013, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ. Εννοείται πως η Τζαντάν μιλάει γαλλικά και γαλλικό είναι και το τραγούδι που θα την ακούσουμε να λέει. «Avant de nous dire adieu», ο τίτλος. Σίγουρα το θυμάστε. Με ελληνικούς στίχους του Πυθαγόρα που λέγανε «Μη φεύγεις μη, με πόνο σού φωνάζω», το είχε τραγουδήσει ο Γιάννης Πάριος το 1977, όταν η μόδα των μεταγλωττισμένων ξένων επιτυχιών είχε για λίγο επιστρέψει στην Ελλάδα.

Το τραγούδι ήταν επιτυχία τής Τζην Μάνσον, μιας αμερικανιδούλας απ' το Κλήβελαντ, που είχε μετακομίσει στο Παρίσι για να κάνει καριέρα ηθοποιού και τραγουδίστριας. Πρώην μοντέλο, πλέιμέιτ του περιοδικού Playboy το 1974, η Τζην είχε επισκεφθεί και την Αθήνα. Δηλαδή, εμείς την είχαμε φιλοξενήσει στην τηλεόραση τής ΕΡΤ, τότε που οι δισκογραφικές εταιρίες, πληρώνοντας ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μάς έστελναν τα δικά τους αστέρια και αστεράκια για να τους κάνουμε εκπομπές. Η Ολυμπιακή φρόντιζε πάντα τα εισιτήρια.Έτσι είχαν έρθει η Νταλιντά, ο Ανταμό, οι Ρίτσι Φάμιλυ. ο Χούλιο Ιγκλέσιας, οι Μπάκαρα. Αλλά και ο Μανού Ντιμπάνγκο και ο Μορτ Σούμαν.

Έτσι είχε έρθει και η Τζην. Συμπαθητική, χαριτωμένη, ζουμπουρλούδικη, αλλά τίποτα περισσότερο. Εκείνο το τραγούδι της ωστόσο είχε πολύ αγαπηθεί. Ας δούμε πώς το λέει η Τζαντάν. Η οποία, σάς θυμίζω, το 2007 είχε αφιερώσει το cd «Aman doktor» σε τραγούδια τής Μικράς Ασίας που αγαπήθηκαν και από Τούρκους και από Έλληνες και που εκείνη φρόντισε να τα πεί και στις δύο γλώσσες.

Γιώργος Παπαστεφάνου