Σαν σήμερα το 1984 ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ ο 6ος δίσκος του «μικρού» πρίγκιπα...

Σαν σήμερα το 1984 ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ ο 6ος δίσκος του «μικρού» πρίγκιπα...

Purple Rain – Prince ή αλλιώς Camille / Love Symbol / The Artist Formerly Known as Prince / The Artist

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Σαν σήμερα το 1984 ανεβαίνει στην κορυφή των άλμπουμ της Αμερικής ο έκτος δίσκος του «μικρού» πρίγκιπα. Είχε κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Θα μείνει στην ψιλότερη θέση του καταλόγου για 24 εβδομάδες. Είχαν περάσει δύο χρόνια από το καταπληκτικό διπλό άλμπουμ του 1999 και για πρώτη φορά τον ακολουθούσε και η μπάντα του οι Revolutions (τα πιο γνωστά μέλη τους οι Wendy & Lisa και η Apollonia).

Το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στα 100 καλύτερα όλων των εποχών και δύο από τα τραγούδια (Purple Rain & When The Doves Cry), στα σημαντικότερα της ροκ μουσικής. Από το 2012 εντάχθηκε στην επίσημη πολιτιστική κληρονομιά της Αμερικής ως μέρος της βιβλιοθήκης του αμερικάνικου κογκρέσου. Όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος υποκλίθηκε στο μεγαλείο των συνθέσεων του εμβληματικού μουσικού από την Μιννεάπολη, αφού ο δίσκος έφτασε τα 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Είναι το τρίτο πιο πετυχημένο σάουντρακ στις ΗΠΑ (διαμαντένιο σε πωλήσεις), πίσω από το The Bodyguard και το Saturday Night Fever. Ο δίσκος κέρδισε δύο βραβεία γκράμι, καλύτερης ροκ ερμηνείας και καλύτερου σάουντρακ. Το άλμπουμ της χρονιάς θα το χάσει από το Can’t slow down του Lionel Richie, χρονιά που ήταν υποψήφιος και ο Boss.

When doves cry

Το πρώτο σινγκλ του δίσκου, προηγήθηκε της κυκλοφορίας του άλμπουμ, και το τελευταίο τραγούδι που συμπεριλήφθηκε σε αυτό, καλύπτοντας τις ανάγκες της ταινίας. Γραμμένο μέσα σε μια ημέρα, το υπεραναγνωρισμένο κιθαριστικό του ριφ στην εισαγωγή ξεσηκώνει κάθε φορά ενώ θρυλική είναι η επιλογή να μη μπει μπάσου στο τραγούδι. Για την ιστορία ήταν το δημοφιλέστερο τραγούδι στην Αμερική το 1984 και αυτό που εμπόδισε το αφεντικό να φτάσει έστω και μια φορά στην κορυφή του Hot 100.

Lets go crazy

Εκπληκτικό το ξεκίνημα με εκκλησιαστικό όργανο και ο Prince στο ρόλο ιεροκήρυκα. Αγαπημένο του πρίγκιπα διαχρονικά στις συναυλίες του, ένας φόρος τιμής οι στίχοι στην επίδρασή που είχε πάνω του ο George Clinton.

Purlple Rain

Μια από τις μεγάλες του επιρροές, που ήταν πολλές, ο Jimi Hendrix, έχει την τιμητική του εδώ. Από μια δισκογραφία σχεδόν 40 δίσκων και ενός άγνωστου αριθμού συνθέσεων, πάνω από 100 είναι μόνο τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν ως σινγκλ, είναι από αυτά που ξεχωρίζουν αν όχι το σήμα κατατεθέν του. Η εικόνα του να το τραγουδάει κάτω από βροχή στο super bowl show του ημιχρόνου το 2007, υπό το μωβ φως των προβολέων, παραμένει μια από τις καλύτερες και ομορφότερες τηλεοπτικές μουσικές στιγμές των τελευταίων χρόνων.

Ίσως όχι τυχαία ήταν το τελευταίο τραγούδι που ερμήνευσε ζωντανά στις 14 Απριλίου του 2016 στην Ατλάντα, πριν φύγει από αυτό τον μάταιο κόσμο που τόσο τον αγάπησε…

I would die 4 U

Take me With U (ντουέτο με την Apollonia)