Penny Lane/Strawberry Fields Forever-The Beatles, Νο 1 την άνοιξη του 1967

Penny Lane/Strawberry Fields Forever-The Beatles, Νο 1 την άνοιξη του 1967

Νο 1 τον Μάρτιο του 1967 στην Αγγλία, κυκλοφόρησε 13 Φεβρουαρίου 1967

Το " Strawberry Fields Forever " κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου 1967 ως διπλό σινγκλ A-side με το " Penny Lane ". Αντιπροσώπευε μια απομάκρυνση από τα προηγούμενα σινγκλ του γκρουπ και μια μυθιστορηματική εμπειρία ακρόασης για το σύγχρονο ποπ κοινό. Ενώ αρχικά δίχασε και μπέρδεψε τους μουσικούς κριτικούς και τους θαυμαστές του γκρουπ, αποδείχθηκε μεγάλη επιρροή στο αναδυόμενο ψυχεδελικό είδος. Η συνοδευτική προωθητική ταινία του, αναγνωρίζεται ομοίως ως πρωτοποριακό έργο στο μέσο του μουσικού βίντεο . 

Ο Λένον βάσισε το τραγούδι στις παιδικές του αναμνήσεις που έπαιζε στον κήπο του Strawberry Field , ένα παιδικό σπίτι του Στρατού της Σωτηρίας στο Λίβερπουλ . Ξεκινώντας τον Νοέμβριο του 1966, το συγκρότημα πέρασε 45 ώρες στο στούντιο, σε πέντε εβδομάδες, δημιουργώντας τρεις εκδοχές του κομματιού. Η τελική ηχογράφηση συνδύαζε δύο από αυτές τις εκδόσεις, οι οποίες ήταν εντελώς διαφορετικές σε ρυθμό , διάθεση και μουσικό κλειδί . Διαθέτει αντίστροφα ηχογραφημένα όργανα, ήχους φλάουτου Mellotron , ινδικό σβαρμάνταλ , κασέτες και fade-out/fade-in coda , καθώς και διασκευή για βιολοντσέλο και ορείχαλκο από τον παραγωγό George Martin .. Για την προωθητική ταινία, το συγκρότημα χρησιμοποίησε πειραματικές τεχνικές όπως αντίστροφα εφέ, jump-cuts και superimposition .

Το τραγούδι ήταν το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν οι Beatles μετά την ολοκλήρωση του Revolver και προοριζόταν να συμπεριληφθεί στο επερχόμενο Sgt τους. Pepper's Lonely Hearts Club Band . Αντίθετα, με την πίεση της δισκογραφικής τους εταιρείας και της διοίκησης για νέο προϊόν, το συγκρότημα αναγκάστηκε να εκδώσει το σινγκλ και στη συνέχεια ακολούθησε τη φιλοσοφία του να παραλείψει τα σινγκλ που είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως από τα άλμπουμ τους. Το διπλό A-side έφτασε στο νούμερο 2 στο chart Record Retailer , σπάζοντας έτσι την τετραετή πορεία του συγκροτήματος με κορυφαία σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το «Strawberry Fields Forever» έφτασε στην 8η θέση του Billboard Hot 100 . Προς δυσαρέσκεια του συγκροτήματος, το συμπεριλήφθηκε αργότερα στο US Magical Mystery TourLP.

Ο Λένον έβλεπε το «Strawberry Fields Forever» ως το καλύτερο έργο του με τους Beatles. Μετά τη δολοφονία του στη Νέα Υόρκη, ένα τμήμα του Central Park πήρε το όνομά του από το τραγούδι . Το 1996, η απορριφθείσα πρώτη έκδοση του τραγουδιού κυκλοφόρησε στη συλλογή outtakes Anthology 2 ; το 2006, δημιουργήθηκε μια νέα έκδοση για το άλμπουμ ρεμίξ Love . Οι καλλιτέχνες που το έχουν διασκευάσει είναι οι Richie Havens , Todd Rundgren , Peter Gabriel , Ben Harper και Los Fabulosos Cadillacs με τη Debbie Harry . Το 1990, μια έκδοση τουΤο συγκρότημα Madchester Candy Flip έγινε το top-ten hit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.