To Ισραήλ στον τελικό της Eurovision και από τα φαβορί

Η Ισραηλινή τραγουδίστρια Έντεν Γκολάν προκρίθηκε στον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision μετά από ψηφοφορία του κοινού.

Η νίκη της ήρθε λίγες ώρες αφότου χιλιάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Μάλμε της Σουηδίας, όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός, για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Γάζα.

Ένα βράδυ πριν, η 20χρονη τραγουδίστρια είχε αποδοκιμαστεί κατά τη διάρκεια των προβών. Υπήρξε ένας συνδυασμός επευφημιών και αποδοκιμασιών και πάλι κατά τη διάρκεια του ημιτελικού της Πέμπτης.

Μιλώντας μετά το σόου, είπε ότι «πλημμυρίστηκε από συναισθήματα».

«Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ στη σκηνή, εκπροσωπώντας το Ισραήλ με περηφάνια», είπε.

«Είμαι τόσο ευγνώμων για όλους όσοι ψήφισαν και συμμετείχαν στην υποστήριξή μας, και εμένα».
Η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision αποτέλεσε πηγή διαμάχης εν μέσω αυξανόμενων θανάτων αμάχων και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπαίνει στον έβδομο μήνα του.

Κάνιστρα καπνού στα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας τοποθετήθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μάλμε το απόγευμα της Πέμπτης, μαζί με φωνές «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Πραγματοποιήθηκε επίσης μια μικρότερη διαδήλωση υπέρ του Ισραήλ.

Αν και οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί έξω από το ξενοδοχείο όπου μένει η Γκολάν, και η ίδια έχει περιοριστεί στο δωμάτιό της όταν δεν βρίσκεται στη σκηνή.

Video Url