Beatles : Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των Lennon και McCartney

Το 4ο μέρος του αφιερώματος για τα '50 χρόνια χωρίς τους Beatles'

Μία από τις πιο σημαδιακές, αν όχι η πιο σημαδιακή, ημέρες στην ιστορία των Σκαθαριών

6 Ιουλίου 1957

Εκείνο το απόγευμα, μια συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, στην περιοχή Woolton στα νοτιοανατολικά της πόλης του Λίβερπουλ. Το γκρουπ που θα έπαιζε, απέδιδε διασκευές σε blues, bluegrass, ελαφριά jazz κλπ, είχε δε το όνομα Quarrymen. Μαζί με τους Eric Griffiths (κιθάρα), Colin Hanton (τύμπανα), Rod Davies (μπάντζο), Pete Shotton (μεταλλόφωνο) και Len Garry (μπάσο), στη σκηνή ανέβηκε μαζί τους κάποιος John Lennon, σε κιθάρα και φωνητικά. Η συναυλία έλαβε χώρα με αφορμή το τοπικό πανηγύρι της συνοικίας και έτσι υπήρχαν πάγκοι χειροτεχνίας και ζαχαροπλαστικής, επίδειξη εκπαιδευμένων σκύλων της αστυνομίας και διάφορα άλλα happenings.

Οι Quarrymen υπήρχαν αρκετό καιρό ως νεανικό γκρουπ, σε βαθμό που είχαν γίνει ήδη οι πρώτες αλλαγές μελών. Ο πρώην μπασίστας μάλιστα του γκρουπ, Ivan Vaughan, επισκέφτηκε το παλιό του συγκρότημα με αφορμή τη συναυλία του στον κήπο της εκκλησίας του Άγιου Πέτρου. Είχε δε μαζί του έναν συμμαθητή του, ο οποίος ήταν ντυμένος με ένα λευκό σακάκι με ασημί κηλίδες, καθώς και μαύρο παντελόνι. Ο 15χρονος συμμαθητής του Vaughan λεγόταν Paul McCartney.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση των Lennon & McCartney ήταν γεγονός. Πολλά χρόνια αργότερα και μιλώντας στο περιοδικό Record Collector, o Sir Paul McCartney θα θυμηθεί :

"Θυμάμαι ότι φτάνοντας στο φεστιβάλ, εκτός από τα πολύ ωραία εκθέματα, άκουγα και πολύ ωραία μουσική. Ήταν ο John και το συγκρότημα του. Θυμάμαι να έχω ενθουσιαστεί και να σκέφτομαι τι όμορφα που ακουγόταν. Ο John τραγουδούσε ένα κομμάτι που λεγόταν "Come Go With Me". Το είχε ακούσει στο ράδιο. Δεν ήξερε καλά τους στίχους στις στροφές, αλλά τα πήγε μια χαρά στο ρεφρέν. Στο υπόλοιπο τραγούδι αυτοσχεδίασε. Σκέφτηκα πως είναι μια χαρά εμφανισιακά, τραγουδάει μια χαρά και μπορεί να γίνει lead singer. Φυσικά δε φορούσε γυαλιά και έτσι φαινόταν γλυκούλης. Ήταν βασικά ο μόνος που άξιζε από την μπάντα αυτή".

Το τραγούδι που απέδωσε ο Lennon εκείνη την ημέρα ήταν το παρακάτω :