Μουσική και Τεχνητή Νοημοσύνη : Η επιρροή του ΑΙ μέσα από παραδείγματα

pexels.com

Ποιες είναι οι καινοτομίες που προβλέπεται να επηρεάσουν τον τρόπο που ακούμε και βιώνουμε τη μουσική

Όταν πριν από λίγο καιρό ο Paul McCartney ανέφερε στο BBC ότι θα χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία του Now & Then, ώστε να προσθέσει τη φωνή του John Lennon, το ευρύ κοινό συγχύστηκε ιδιαιτέρως. Η αντίθεση του κόσμου ήταν διττή, καθώς αφενός ο Lennon έχει 43 χρόνια που μας άφησε, αφετέρου η χρήση του ΑΙ ανοίγει δρόμους που μπορεί να οδηγήσουν τη μουσική σε περίεργα μονοπάτια. Ο McCartney ξεκαθάρισε πως "τίποτα δεν έχει δημιουργηθεί τεχνητά ή συνθετικά", ωστόσο με τη δημοφιλία που απέκτησε το θέμα, η ήδη ανοιχτή συζήτηση για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο. 

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΑΙ είναι πολλοί. Άλλοι έχουν να κάνουν με την προ-παραγωγή και παραγωγή των τραγουδιών, ενώ άλλοι μέχρι και με την εμφάνιση καλλιτεχνών πάνω στη σκηνή, μέσω ολογράμματος. Συνοψίζοντας την επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσαμε να απομονώσουμε τους εξής παράγοντες :

1. Σύνθεση : Υπάρχουν ήδη αλγόριθμοι οι οποίοι μπορούν από το μηδέν να δημιουργήσουν καινούριους ήχους, προβλέποντας πολλές φορές και τις μελλοντικές μουσικές τάσεις. Αναλύοντας τεράστιες ποσότητες υπάρχουσας μουσικής, η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πλέον το ρόλο του συνθέτη, ανοίγοντας την πόρτα σε πολλές καινοτομίες και δυνατότητες

2. Live Shows : Πέρα από την εμφάνιση ολογραμμάτων πάνω στη σκηνή, προεξέχοντος αυτού του Ronnie James Dio, οι ζωντανές εμφανίσεις αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ στο μέλλον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μουσική θα προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο στη διάθεση του κοινού, κάνοντας την όλη εμπειρία δυναμική και εξατομικευμένη.

AI
pexels.com

3. Ηθική : Η επαναφορά του Ronnie James Dio μέσω του ολογράμματος του είχε δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, αντίστοιχα και η χρήση της φωνής του Lennon. Η αυθεντία και το ηθικό δικαίωμα των καλλιτεχνών, που δε βρίσκονται πλέον μαζί μας, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ωστόσο η συζήτηση βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και σε κάθε περίπτωση, η τελική έκβαση επαφίεται στο εμπορικό κομμάτι, στα royalties κλπ.

4. Εμπλοκή του κοινού : Συναυλίες εικονικής πραγματικότητας, λίστες διαμορφωμένες με ΑΙ ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ο τρόπος που θα ζούμε και θα αισθανόμαστε τη μουσική αλλάζει δραματικά. Οι δυνατότητες απεριόριστες και η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο. Πολλές φορές πρόκειται να παίξει το ρόλο του καμβά στην όλη μουσική καινοτομία.