To δημοφιλέστερο video στην ιστορία του MTV

MTV Logo

Ποιο είναι το videoclip με τις περισσότερες προβολές στο ιστορικό τηλεοπτικό μουσικό κανάλι;

Το MTV ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1981 και μέσα σε μία νύχτα, έγινε το επίκεντρο του πολιτιστικού μετασχηματισμού της εποχής. Καλλιτέχνες κάθε είδους ανυπομονούσαν για λίγο χρόνο προβολής ή ομιλίας σε αυτό, καθώς όταν το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι διάχυσης της μουσικής πληροφορίας, ήταν υπεύθυνο για την προώθηση του κάθε είδους μουσικής, και της διαμόρφωσης της κουλτούρας της εποχής εν γένει. Ξαφνικά, ένα τραγούδι χωρίς videoclip θεωρούταν λειψό. Υπήρχαν δε εκείνοι οι ελάχιστοι καλλιτέχνες που πολέμησαν το νέο κατεστημένο, διαφωνώντας με την προσπάθεια της μουσικής να ενσωματώνει απεγνωσμένα την τεχνολογία, προς αναζήτηση νέων ήχων και τάσεων.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου και επαναπαυόμενος στις δάφνες της τεράστιας καριέρας του στα 70s, ο Peter Gabriel έριξε στην αρένα το "Sledgehammer". Για το video του τραγουδιού, το 1986, συνδύασε τεχνολογίες όπως το Stop-motion animation, το pixelation, αλλά και το claymation όπως οι χαρακτήρες αποδίδονται με σχέδια από πηλό. Το "Sledgehammer" έγινε το video με τις περισσότερες προβολές στο MTV. Το κανάλι επιβεβαίωσε πως ο κόσμος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το μοντέρνο για την εποχή video, παρά για το τραγούδι καθαυτό. 

 

Το video σκηνοθετήθηκε από τον Stephen Johnson, ο οποίος στο παρελθόν είχε δουλέψει με τους Talking Heads, στο video του "Road to Nowhere". Χρόνια αργότερα ο Gabriel θα δηλώσει πως "Το video του Sledgehammer έχει μία αίσθηση χιούμορ και διασκέδασης, και κανένα από αυτά τα δύο δεν έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με εμένα. Θέλω να πω, νομίζω ότι με έβλεπαν ως έναν σφιχτό (έντονο), εκκεντρικό Άγγλο. Λάθος, έτσι όπως το βλέπω εγώ."