12 Rock και Metal συγκροτήματα που έχουν απαγορευτεί από διάφορες χώρες ανά τον κόσμο

© Instagram / rammsteinofficial

Το Rock και το Metal βρίσκονταν πάντα στο επίκεντρο κάποιας διαμάχης και έπεφταν συχνά θύματα της λογοκρισίας. Από τότε που οι προκλητικές κινήσεις των γοφών του Elvis Presley τον οδήγησαν στο να κινηματογραφηθεί από τη μέση και πάνω στην εμφάνισή του στις 6 Ιανουαρίου 1957 στο «The Ed Sullivan Show», οι αρχές προσπάθησαν να «σώσουν» τα νεαρά μυαλά από το να αλλοιωθούν από τους Rock Stars και τη μουσική τους.

Καθώς περνούν τα χρόνια, οι απόψεις του κόσμου για τη Rock μουσική έχει βελτιωθεί, αλλά ορισμένες μπάντες εξακολουθούν να πλήττονται με απαγορεύσεις. Από τη Ρωσία που απαγόρευσε τους Behemoth, μέχρι τη Μαλαισία που έριξε άκυρο στους Lamb of God και τις ΗΠΑ που λογόκρινε τους The Kinks, πολλές από τις καλύτερες μπάντες του κόσμου έχουν βρεθεί να μην είναι ευπρόσδεκτες σε ορισμένες χώρες για πολλά χρόνια.

Το περιεχόμενο των στίχων τους είναι συνήθως το επίκεντρο των απαγορεύσεων, αλλά σε μια συγκεκριμένη χώρα, το μόνο που χρειαζόταν για να ακυρωθεί κάποιο συγκρότημα ήταν απλώς να ήσουν άντρας με μακριά μαλλιά.

 

Δείτε παρακάτω 12 συγκροτήματα που έχουν απαγορευτεί από διάφορες χώρες:

 

 

Led Zeppelin: Σιγκαπούρη

Video Url

Με την επέλαση των χίπηδων εμφανίσθηκαν άνδρες με μακριά μαλλιά και η Σιγκαπούρη προσπάθησε να αποτρέψει αυτή τη «παρακμιακή» κουλτούρα των ναρκωτικών από το να μολύνει τους νέους. Στη δεκαετία του '60, η χώρα θέσπισε μία απαγόρευση για τα μακριά μαλλιά στους άνδρες, κάτι που ισοδυναμούσε με «άκυρο» για Rock συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin. Στο συγκρότημα δεν επετράπη καν να βγει από το ιδιωτικό του τζετ μόλις προσγειώθηκε στη χώρα και έπρεπε να γυρίσουν πίσω στην Αγγλία.

 

Cannibal Corpse: Γερμανία, Αυστραλία, Ρωσία

Video Url

Από πού να ξεκινήσουμε με αυτούς; Η Αυστραλία διέκοψε την πώληση οποιουδήποτε υλικού του αμερικάνικου death metal συγκροτήματος για μια δεκαετία, λόγω του ακραίου τους περιεχομένου, ξεκινώντας το 1996. Η πώληση των τριών πρώτων δίσκων τους καθώς και οι ζωντανές εκτελέσεις αυτών των τραγουδιών απαγορεύτηκαν στη Γερμανία μέχρι το 2006, παρόλο που τα μεταγενέστερα άλμπουμ ήταν εξίσου βίαια. Ακόμη και σήμερα, η μουσική τους πωλείται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Η Ρωσία ήταν μια πιο δύσκολη περίπτωση, ωστόσο, καθώς το συγκρότημα πέρασε από μια ταραχώδη περιοδεία το 2014, όπου έξι από τις οκτώ παραστάσεις ακυρώθηκαν λόγω θρησκευτικών διαδηλωτών. Η μουσική τους απαγορεύεται επίσης να μεταφραστεί στα ρωσικά και να διανεμηθεί εντός της χώρας καθώς επίσης και τα εξώφυλλά τους.

 

The Beatles: Ισραήλ

Μέχρι το 1964, η Beatlemania είχε κατακλύσει τον κόσμο και το δεκαεξάχρονο Ισραήλ είχε ήδη δημιουργήσει μια επιτροπή που ορκίστηκε να προστατεύσει την ευάλωτη νεολαία του. Ο Βρετανός τραγουδιστής της ποπ Cliff Richard είχε προκαλέσει υστερία στη χώρα ένα χρόνο πριν και οι αρχές της χώρας αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν ξανά τέτοια «φασαρία», με αποτέλεσμα την απαγόρευση των Beatles το 1964. Το 2008, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βρετανία, Ron Prosor, έδωσε μια επιστολή συγγνώμης στην Julia Baird, αδελφή του αείμνηστου John Lennon, επειδή σνόμπαρε το συγκρότημα πριν από τέσσερις δεκαετίες.

 

Behemoth: Ρωσία

Video Url

Το 2014, οι πολωνοί black metalers, Behemoth διοργάνωσαν μια περιοδεία 13 συναυλιών στη Ρωσία, αλλά διακόπηκε όταν το συγκρότημα συνελήφθη και τελικά απελάθηκε από την χώρα. Οι συνθήκες της κράτησής τους δεν ήταν και οι καλύτερες, ωστόσο ο αρχηγός της μπάντας, Nergal εξακολουθεί να θεωρεί το περιστατικό μια σημαντική στιγμή για το συγκρότημα καθώς υποστήριζαν το νέο τους δίσκο, «The Satanist». Οι Behemoth αντιμετώπισαν ποινή αποκλεισμού πέντε ετών.

 

The Rolling Stones: Ιαπωνία

Video Url

Το 1973, οι Stones είχαν κλείσει μια περιοδεία σε χώρες που είχαν παραμελήσει τα τελευταία χρόνια, με την Ιαπωνία να είναι η πρώτη τους φορά που την επισκέπτονται για live. Αυτά τα όνειρα γκρεμίστηκαν στις 27 Ιανουαρίου, όταν οι προηγούμενες καταδίκες του Mick Jagger για ναρκωτικά εμπόδισαν τους Rolling Stones να εισέλθουν στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου». Θα περνούσαν ακόμη 17 χρόνια μέχρι η Ιαπωνία να αλλάξει γνώμη και να τους δεχτεί επισήμως.

 

Lamb of God: Μαλαισία

Video Url

Μια συναυλία του 2013 στη Μαλαισία ακυρώθηκε για το αμερικάνικο metalcore συγκρότημα, Lamb of God, καθώς τους απαγορεύτηκε να εμφανιστούν στη χώρα λόγω «βλάσφημου» περιεχομένου που υποτίθεται ότι αναφερόταν στο Κοράνι στην εισαγωγή του live άλμπουμ «Killadelphia» του 2005. «Είναι πολύ προφανές (και λίγο απογοητευτικό) ότι όλοι όσοι έχουν προσβληθεί περισσότερο από τη μουσική και τους στίχους μας, έχουν ρίξει μόνο μια παροδική ματιά στο περιεχόμενο και το νόημα αυτών των τραγουδιών», έγραψαν οι Lamb of God στο Facebook.

 

Cradle of Filth: Κίνα

Video Url

Πριν από οποιαδήποτε περιοδεία στην Κίνα, οι καλλιτέχνες πρέπει να υποβάλουν τη λίστα με τα τραγούδια που θα εκτελέσουν μαζί με τους στίχους στο υπουργείο πολιτισμού της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα τραγούδια και λέξεις να παραλείπονται από τα live, αλλά το 2013 οι βρετανοί black metaler, Cradle of Filth απαγορεύτηκαν εντελώς να παίξουν την Ηπειρωτική Κίνα και η συναυλία τους στη Σαγκάη μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Δεν δόθηκε καμία εξήγηση εκτός από το ότι η μουσική τους κρίθηκε «ακατάλληλη».

 

Fred Durst: Ουκρανία

Video Url

Αφού ο frontman των Limp Bizkit, Fred Durst, εξέφρασε ενδιαφέρον το 2015 να μετακομίσει στην Κριμαία (από όπου κατάγεται η σύζυγός του), η Ουκρανία, που εξακολουθούσε να βρίσκεται στη δίνη της επανάσταση του 2014 και της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, το πήρε βαριά. Η χώρα επέλεξε να επιβάλει πενταετή απαγόρευση στον τραγουδιστή, επικαλούμενη «τα συμφέροντα και την ασφάλεια του κράτους». Ο Durst είχε πει επίσης καλά λόγια για τη Ρωσία και ότι η χώρα είναι καλύτερη από ό,τι δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που δεν ήταν ένας καλός τρόπος για να γίνει αγαπητός στους Ουκρανούς.

 

Rammstein: Γερμανία

Video Url

Ακριβώς επειδή είναι από τη Γερμανία δεν σημαίνει ότι οι Rammstein έχουν ανοσία στις απαγορεύσεις. Το τραγούδι τους «Pussy» εξόργισε τις γερμανικές αρχές οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ενθάρρυνε το σεξ χωρίς προστασία παρά τον κίνδυνο του AIDS. Ως αποτέλεσμα, το άλμπουμ, «Liebe Ist Fr Alle Da» του 2009, απαγορεύτηκε από το να διαφημιστεί ή να εμφανιστεί ανοιχτά με τρόπο που να είναι προσβάσιμο σε άτομα κάτω των 18 ετών.

 

The Kinks: U.S.A.

Video Url

Κατά τη διάρκεια της πιο επιτυχημένης φάσης τους, οι Kinks δεν μπορούσαν να περιοδεύσουν σε μια από τις πιο σημαντικές μουσικές αγορές του κόσμου: την Αμερική. Οι Kinks είχαν κάποιες «αντιεπαγγελματικές» συνήθειες επί σκηνής (η πιο συνηθισμένη ήταν να πλακώνονται μεταξύ τους), επιτέθηκαν σε έναν χορηγό που προσπάθησε να τους κλέψει και έκαναν μια καταστροφική τηλεοπτική εμφάνιση. Το αποτέλεσμα ήταν η Αμερικανική Ομοσπονδία Μουσικών να αρνηθεί να τους δώσει άδεια για περιοδεία στις ΗΠΑ εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς. Η απαγόρευσή τους διήρκεσε από το 1965 έως το 1969.

 

Sabaton: Ρωσία

Video Url

Οι στίχοι των Sabaton για τον πόλεμο και άλλα «ζόρικα» ιστορικά θέματα βρήκαν το σουηδικό συγκρότημα στο στόχαστρο της ρωσικής κυβέρνησης το 2013, καθώς πλησίαζε η 70η επέτειος της Μάχης του Στάλινγκραντ. Θεωρούμενοι συμπαθούντες των Ναζί λόγω των στίχων τους, οι Sabaton απαγορεύθηκαν από το να παίξουν live, κάτι που ήταν σοκ για το συγκρότημα. «Γνωρίζουμε ότι ο λαός της Ρωσίας είναι πολύ πιο έξυπνος από αυτό και επομένως ελπίζουμε ότι η λογική θα μας επιτρέψει να παίξουμε σε αυτή τη συναυλία προς τιμήν αυτού του ιστορικού γεγονότος και των Σοβιετικών στρατιωτών που πολέμησαν για την ελευθερία τους. Οι Sabaton είναι ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ και ΜΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ συγκρότημα και σέβεται πολύ τους βετεράνους του πολέμου και τις ηρωικές και μη εγωιστικές πράξεις που έγιναν σε ώρα ανάγκης», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

 

The Bloodhound Gang: Ρωσία

Video Url

Αν πρόκειται να εμφανιστείτε στη Ρωσία, να θυμάστε ότι ο Big Brother παρακολουθεί τα πάντα. Πριν από μία εμφάνισή τους σε ένα φεστιβάλ στη Ρωσία, ο μπασίστας των Bloodhound Gang, «Evil» Jared Hasselhoff, έβαλε μια ρωσική σημαία στο παντελόνι του και είπε στο πλήθος να μην το πει στον ηγέτη της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Τελικά, ο Πούτιν το έμαθε και η εμφάνισή τους στο φεστιβάλ ακυρώθηκε γρήγορα και η μπάντα έφυγε κατευθείαν για το αεροδρόμιο.