Ιστορίες πίσω από τα τραγούδια : Leper Messiah (Metallica)

Metallica - Master of Puppets

Η ιστορία πίσω από έναν ύμνο του Master of Puppets, ο οποίος έμεινε στην αφάνεια σε σχέση με τα μεγαθήρια τα οποία είχε να ανταγωνιστεί.

Τα ονόματα Jim και Tammy Fay Bakker ίσως είναι άγνωστα στους περισσότερους. Κάποτε όμως αποτελούσαν το πλέον δημοφιλές ζευγάρι της gospel βιομηχανίας. Μέχρι τα μέσα των 80s, ήταν οι οικοδεσπότες ενός talk show, είχαν το διάσημο ρόλο των "τηλε-ευαγγελιστών", που έδιναν και έπαιρναν στα Αμερικανικά ΜΜΕ εκείνη την εποχή. Το show τους "Praise the Lord" (PTL) είχε ως αρχικό σκοπό να δημιουργήσει μία Χριστιανική εκδοχή του πασίγνωστου The Tonight Show. Ένα Christian Talk Show που αγόραζε τηλεοπτικό χρόνο στα πιο δημοφιλή Αμερικανικά δίκτυα εκείνη την εποχή, ενώ μάλιστα το 1978 ο Jim Baker δημιούργησε το δικό του δορυφορικό δίκτυο, ώστε να διανείμει επί πληρωμή το τηλεοπτικό προϊόν του. Όλα αυτά είχαν πολλαπλά αποτελέσματα και "συνέπειες". Μία από αυτές ήταν και η ζωή πολυτελείας που διήγαγε το ζευγάρι, με πολλά σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα και πολλά, μα πάρα πολλά χρήματα. Περισσότερα από το Θεό, όπως λεγόταν χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή. Τα έσοδα από την τηλεθέαση υπολογίζονταν σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια κάθε εβδομάδα, ο δε ίδιος ο Bakker ήταν ξεκάθαρος, όσον αφορά την επιτυχία του και τη χρήση των Media :

"Εάν ζούσε σήμερα ο Ιησούς, πιστεύω πως θα εμφανιζόταν στην τηλεόραση".

Όπως συμβαίνει όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κάθε είδους σκάνδαλα άρχισαν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Περίεργα κονδύλια που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν, ευνοϊκές ρυθμίσεις όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο, "στραβά μάτια" από πολιτικό προσωπικό, του οποίου οι followers των Bakkers αποτελούσαν την βασική δεξαμενή ψήφων. Επίσης όπως (δυστυχώς και φουλ υποκριτικά) συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, έπρεπε να υπάρξει ένα σκάνδαλο σεξουαλικής φύσεως ώστε να δοθεί βάση και προσοχή στα αντίστοιχα οικονομικά. Ένα ποσό της τάξεως των 279.000 δολαρίων, φάνηκε να δίνεται ως προς την αγορά της σιωπής μιας κοπέλας, που κατά το ρεπορτάζ ναρκώθηκε και βιάστηκε από τον Bakker και έναν συνεργάτη του. Επόμενη ήταν φυσικά η παραίτηση του από το show, με την "καριέρα" του έκτοτε να παίρνει την κατιούσα. Δεν ήταν ο μόνος. Πολλά άλλα σκάνδαλα τηλε-ευαγγελιστών, σκάνδαλα πάσης φύσεως, φανερώθηκαν αργά ή γρήγορα, προκαλώντας την έκπληξη και την οργή της καθόλα συντηρητικής Αμερικής εκείνης της εποχής. Της εποχής που η rock μουσική ήταν όντως το επαναστατικό μέσο ενός καταπιεσμένου εφήβου ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά το status quo που του επιβλήθηκε χωρίς να ερωτηθεί. Ένα αμούστακο παιδί της εποχής, με πολλά σπυράκια αλλά έχοντας αναπτύξει κριτική σκέψη από νωρίς, παρακολουθούσε τα γεγονότα προσπαθώντας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Το όνομα του ήταν James Hetfield.

Έχει καταλάβει από νωρίς το μέγεθος και την υποκρισία της συγκεκριμένης "μπίζνας". Ταυτόχρονα έχει μεγαλώσει σε ένα ιδιαίτερα συντηρητικό και θρησκευόμενο περιβάλλον. Λέγεται πως ο θάνατος της μητέρας του από καρκίνο, οφείλεται στην πίστη της, η οποία της υπαγόρευε να μη δεχτεί την ιατρική φροντίδα η οποία πιθανόν να την έσωζε. Ήταν μεγαλωμένος από γονείς που αυτοπροσδιορίζονταν ως Christian Scientists, με την πίστη τους να απαγορεύει αυστηρά τη χρήση φαρμάκων και το ρόλο της θεραπείας να τον αναλαμβάνει αποκλειστικά η προσευχή. Η μητέρα του Cynthia πέθανε το 1979, με τον James να βρίσκεται μόλις στο 16ο έτος της ηλικίας του. Από την άλλη μιλάμε για τον Hetfield. Δε θα έβριζε τα θεία ευθέως, ήταν πολύ καλύτερος από το να κάνει κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσει να θέσει το θέμα σε γήινο πλαίσιο, προβάλλοντας τον δεδομένο κοινωνικό αντίκτυπο. Βάζοντας μέσα και την παράμετρο που δεν απουσιάζει από καμία παρόμοια ιστορία, το χρήμα. Το Leper Messiah (φράση που πρωτο-χρησιμοποίησε ο David Bowie κατά την Ziggy Stardust εποχή και περσόνα του) θα είναι το έκτο κομμάτι στο Master of Puppets album του 1986.

 

Spineless from the start
Sucked into the part
Circus comes to town
You play the lead clown

Please, please, spreading his disease
Living by his story
Knees, knees, falling to your knees
Suffer for his glory

You will

Time for lust, time for lie
Time to kiss your life goodbye
Send me money, send me green, heaven you will meet
Make a contribution and you'll get a better seat
Bow to Leper Messiah

Marvel at his tricks
Need your Sunday fix
Blind devotion came
Rotting your brain

Chain, chain, join the endless chain
Taken by his glamour
Fame, fame, infection is the game
Stinking drunk with power

We see, we see, we see

Time for lust, time for lie
Time to kiss your life goodbye
Send me money, send me green, heaven you will meet
Make a contribution and you'll get the better seat
Bow to Leper Messiah

Witchery, weakening
Sees the sheep are gathering
Set the trap, hypnotize
Now you follow

Time for lust, time for lie
Time to kiss your life goodbye
Send me money, send me green, heaven you will meet
Make a contribution and you'll get the better seat

Lie, lie, lie, lie, lie, lie, lie, lie

Οι Metallica ως τότε δεν είχαν αγγίξει σχεδόν καθόλου το θέμα της θρησκείας, αφήνοντας το στα άλλα συγκροτήματα του ήχου, όπως οι Slayer κι οι Exodus, οι οποίοι το έβλεπαν από την αποκρυφιστική πλευρά του. Η στιχουργική τους κινούταν σε πιο καθημερινά θέματα, καθώς ήδη μέχρι την ηλικία των 23-24 είχαν ήδη γνωρίσει το άσχημο πρόσωπο της ζωής, το κάθε μέλος μέσα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο James Hetfield θεωρείται (και είναι) ένας από τους καλύτερους rock/metal στιχουργούς μέχρι σήμερα, ίσως είναι ακριβώς εκείνη η εξαιρετική δημοφιλία που απολαμβάνει το συγκρότημα και η μουσική του, η οποία και κάνει τον κόσμο συχνά να ξεχνά το ταλέντο του στη συγγραφή στίχων. Όσο για το Leper Messiah, αποκτάει μια cult ταυτότητα, είναι μεν ιδιαίτερα αγαπητό ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς fans αλλά από κει και πέρα η πραγματικότητα είναι σκληρή. Με Battery, με Welcome Home, με Damage Inc., με το ομώνυμο και το Orion, ο πήχυς ανεβαίνει ψηλότερα από ποτέ στην "προσπάθεια" ενός τραγουδιού να αναδειχθεί ανάμεσα σε άλλα του ιδίου album. Το οποίο παρεπιπτόντως ήταν προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, και το Leper Messiah έκλεινε το μάτι σε όλα τα γκρουπς της εποχής, πως όλα ξεκινάνε από τις πρόβες και το δέσιμο στο studio, εξ ου και το 1 2 3 4 στην αρχή του τραγουδιού. Το Master of Puppets δεν είναι ένα οποιοδήποτε album, ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσοστό των fans θεωρεί πως είναι το καλύτερο metal album όλων των εποχών, ακόμα δε και να μην ισχύει αυτό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος του. Οι Hetfield/Ulrich/Hammett και ο μακαρίτης Cliff Burton (σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κατά την περιοδεία προώθησης του album), δημιούργησαν πολύ απλά κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Τα 40χρονα του Master of Puppets το 2026 φαντάζουν από τώρα μια επέτειος δύσκολη και κομβική.