Γιατί η Rock μουσική ονομάζεται Rock;

© Unsplash / Mick Haupt

Η λέξη Rock είναι συντομογραφία του Rock 'n' Roll, το οποίο ήταν ένα είδος μουσικής που προήλθε από τους ρυθμούς blues και τους country καλλιτέχνες των προηγούμενων δεκαετιών. Το Rock 'n' Roll έγινε για πρώτη φορά δημοφιλές στις ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπως αναφέρει σε άρθρο του το loudwire.

Το Rock από μόνο του είναι ίσως ένας από τους πιο συχνά χρησιμοποιούμενους όρους στο λεξιλόγιό μας, αλλά πόσοι από εμάς αναρωτηθήκαμε από που προέρχεται; Το όνομα Rock προήλθε από τη φράση «rocking and rolling», η οποία, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους ναυτικούς τον 17ο αιώνα για να περιγράψει την κίνηση ενός πλοίου στον ωκεανό.

Φυσικά, αρκετές εκατοντάδες χρόνια αργότερα, η φράση «rocking and rolling» έγινε συνώνυμο του χορού στην αρχή και αργότερα του σεξ. Το BBC ανέφερε το τραγούδι της Αμερικανίδας blues τραγουδίστριας Trixie Smith του 1922, «My Man Rocks Me (With One Steady Roll)» ως παράδειγμα τραγουδιού που χρησιμοποιεί τη φράση ως μεταφορά τόσο για το σεξ όσο και για το χορό.

 

Video Url

 

Οι στίχοι του ρεφρέν είναι οι εξής: «My man rocks me with onе steady roll / There's no slippin' whеn he once takes hold / I looked at the clock and the clock struck six / I said 'Daddy, you know lots of tricks' / Oh, he was rockin' me with one steady roll».

Πώς το Rock 'n' Roll έγινε το όνομα ενός μουσικού είδους

Ένα πρώιμο παράδειγμα όπου η φράση Rock 'n' Roll χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει κάποιο τραγούδι ήταν όταν το Billboard Magazine επαίνεσε το κομμάτι «Rock Me» της Sister Rosetta Tharpe του 1938. Σε μια κριτική του 1942, έγραψε, «It's Sister Rosetta Tharpe for the Rock-and-Roll Spiritual Singing», σύμφωνα με το Produce Like a Pro. Ωστόσο, ο όρος Rock 'n' Roll δεν περπάτησε μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Video Url

 

Στη δεκαετία του 1950, η μουσική ήταν ακόμα διαχωρισμένη για το μαύρο και το άσπρο ακροατήριο. Ο Alan Freed, ο οποίος ήταν ο παρουσιαστής μιας ραδιοφωνικής εκπομπής στο WJW στο Κλίβελαντ του Οχάιο, θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος DJ που εισήγαγε τη rhythm and blues μουσική σε ένα λευκό κοινό, αποκαλώντας την Rock 'n' Roll σύμφωνα με το Time.

«Το Rock 'n' Roll είναι στην πραγματικότητα η μουσική swing, αλλά με ένα μοντέρνο όνομα», είπε κάποτε ο Freed. «Ξεκίνησε από τα χωράφια και τις φυτείες, επηρεάστηκε από την folk μουσική και περιλαμβάνει blues ρυθμούς. Είναι ο ρυθμός που αγγίζει τα παιδιά – όσα έχουν στερηθεί μουσική με την οποία μπορούν πραγματικά να χορέψουν».

Ο Freed βοήθησε στη διοργάνωση μιας μουσικής εκδήλωσης που έγινε γνωστή ως Moondog Coronation Ball στο Κλίβελαντ το 1952, η οποία θεωρείται πλέον από πολλούς ως η πρώτη Rock 'n' Roll  συναυλία. Ο Paul Williams and the Hucklebuckers και ο Tiny Grimes and the Rocking Highlanders επιλέχθηκαν ως headliners για την συναυλία, η οποία στην πραγματικότητα διαφημίστηκε ως χορός, σύμφωνα με το History.

Video Url

 

Video Url

 

Υπήρχε προφανώς μόνο χωρητικότητα 10.000 ατόμων στο χώρο και εκτιμάται ότι 20.000 και πλέον άτομα εμφανίστηκαν και εισέβαλαν σε αυτό, οπότε η συναυλία ακυρώθηκε από την αστυνομία του Κλίβελαντ.

Ο Freed και η συναυλία Moondog Coronation Ball είναι οι λόγοι που το Rock and Roll Hall of Fame βρίσκεται στο Κλίβελαντ.