Ο Sufjan Stevens «μαθαίνει να περπατά ξανά» μετά τη σπάνια διάγνωση του συνδρόμου Guillain-Barré

Wikimedia Commons / Joe Lencioni

Ο διάσημος αμερικανός indie-folk μουσικός και υποψήφιος για Όσκαρ τραγουδιστής-τραγουδοποιός Sufjan Stevens κοινοποίησε τη διάγνωση του συνδρόμου Guillain-Barré αυτή την εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι μαθαίνει ξανά να περπατά.

Ο 48χρονος Stevens, ο οποίος είναι γνωστός για τους ποιητικούς στίχους του, έγινε γνωστός με το τρίτο του άλμπουμ «Michigan» του 2003, την αρχή ενός φιλόδοξου έργου με την ηχογράφηση ενός άλμπουμ για κάθε μια από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ. Δύο τέτοια άλμπουμ ολοκληρώθηκαν από ποτέ, με το «Illinois» του 2005.

Είναι περισσότερο γνωστός για το εκπληκτικό άλμπουμ του «Carrie & Lowell» του 2015, το οποίο έγραψε για τον θάνατο της μητέρας του. Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται  και το τραγούδι του «Mystery of Love», το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ για το «Call Me by Your Name» το 2017.

Το νέο του άλμπουμ, «Javelin» πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου και ο καλλιτέχνης εξήγησε στους θαυμαστές του ότι η έλλειψη προβολής του οφειλόταν στην ξαφνική διάγνωση του συνδρόμου Guillain-Barré.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έχω νέα μουσική να μοιραστώ, αλλά ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στην προώθηση του "Javelin" είναι διότι βρίσκομαι στο νοσοκομείο», έγραψε ο Stevens. «Τον περασμένο μήνα ξύπνησα ένα πρωί και δεν μπορούσα να περπατήσω. Τα χέρια και τα πόδια μου ήταν μουδιασμένα και μυρμήγκιαζαν και δεν είχα δύναμη, αίσθηση και κινητικότητα».

 

 

Ο Stevens συνέχισε, «Ο αδερφός μου με οδήγησε στα επείγοντα και μετά από μια σειρά εξετάσεων - μαγνητική τομογραφία, EMG, σαρώσεις, ακτινογραφίες, καρδιογραφήματα κ.λπ. οι νευρολόγοι διέγνωσαν αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Guillian-Barre. Ευτυχώς υπάρχει θεραπεία για αυτό - χορήγησαν ανοσο-αιμοσφαιρίνη για πέντε ημέρες και προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η ασθένεια στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Πολύ τρομακτικό, αλλά λειτούργησε. Πέρασα περίπου δύο εβδομάδες κολλημένος σε ένα κρεβάτι, ενώ οι γιατροί μου έκαναν όλα τα πράγματα για να με κρατήσουν στη ζωή και να σταθεροποιήσουν την κατάστασή μου. Τους χρωστάω τη ζωή μου».

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barre

Το σύνδρομο Guillain-Barre (GBS) είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει αρχικά ως αποτέλεσμα αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, πριν εξαπλωθεί σε όλο το σώμα και προκαλέσει παράλυση. Το GBS υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου ένα άτομο στα 100.000 κάθε χρόνο.

Άλλες διασημότητες που είναι γνωστό ότι υπέφεραν από το σύνδρομο Guillain-Barre είναι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Markus Babbel, ο Αμερικανός ηθοποιός Andy Griffith, ο συγγραφέας Joseph Heller και η ηθοποιός ερωτικών ταινιών Jenna Jameson.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άτομα όλων των ηλικιών μπορεί να προσβληθούν, αλλά είναι πιο συχνό σε ενήλικες και άνδρες. Οι σοβαρές περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré είναι σπάνιες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή. Μπορεί να οδηγήσει σε σχεδόν ολική παράλυση και προβλήματα στην αναπνοή.

«Η αιτία της δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις οφείλονται σε μόλυνση από ιό ή βακτήρια», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αναπτύξουν GBS αφού έχουν γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του κυτταρομεγαλοϊού, του ιού Epstein-Barr και του ιού Ζίκα».

Ο Stevens συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε εντατική φυσικοθεραπεία/εργοθεραπεία, ενδυνάμωση κ.λπ. για να επαναφέρει το σώμα του σε φόρμα και να μάθει να περπατάει ξανά.

Το «Javelin», το δωδέκατο άλμπουμ του Stevens (το δέκατο σόλο LP του), αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 6 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει 10 κομμάτια. Το άλμπουμ θα συνοδεύεται επίσης από ένα βιβλίο τέχνης και δοκιμίων 48 σελίδων που δημιούργησε ο Stevens.

Ακούστε το «Mystery of Love» ζωντανά στις 21 Απριλίου 2018:

 

Video Url