50 χρόνια D'yer Mak'er των Led Zeppelin, από πού είναι εμπνευσμένο

Από τα τραγούδια που ξεχώρισαν από το άλμπουμ Houses Of The Holly, είναι εμπνευσμένο από την ρέγκε που άκουγαν μέλη του γκρουπ τότε σε κλαμπ του Λονδίνου και το πρώτο Νο 1 του Ricky Nelson, Poor Little Fool από το 1957, όπως έχει πει ο Jimmy Page..

Το τραγούδι προοριζόταν να μιμηθεί τη reggae και το παράγωγό του " dub " που προέκυψε από την Τζαμάικα στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η γένεσή του εντοπίζεται στις πρόβες των Led Zeppelin στο Stargroves το 1972, όταν ο ντράμερ John Bonham ξεκίνησε με ένα beat παρόμοιο με το doo-wop της δεκαετίας του 1950 και στη συνέχεια το έστριψε σε ένα ελαφρώς off beat tempo, πάνω στο οποίο εμφανίστηκε μια ρέγκε επιρροή. Ο χαρακτηριστικός ήχος των τυμπάνων δημιουργήθηκε τοποθετώντας τρία μικρόφωνα σε καλή απόσταση από τα τύμπανα του Bonham.

Το συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς και ένα άλλο τραγούδι με τίτλο " The Crunge ", αρχικά δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από πολλούς ακροατές και ορισμένοι κριτικοί επιφύλαξαν την πιο σκληρή κριτική τους για αυτές τις δύο διασκευές. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1977, ο Τζίμι Πέιτζ αναφέρθηκε σε αυτήν την αρνητική απάντηση: "Δεν περίμενα από τον κόσμο να μην το πάρει. Νόμιζα ότι ήταν αρκετά προφανές. Το ίδιο το τραγούδι ήταν μια διασταύρωση μεταξύ ρέγκε και δεκαετίας του '50 νούμερο, "Poor Little Fool", τα πράγματα του Ben E. King , τέτοια πράγματα." 

Ο μπασίστας των Led Zeppelin, John Paul Jones , εξέφρασε την αποστροφή του για το τραγούδι, λέγοντας ότι ξεκίνησε ως αστείο στούντιο και δεν είχε μελετηθεί αρκετά προσεκτικά.  Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Robert Plant ήθελε να εκδώσει το κομμάτι ως single στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Atlantic Records έφτασε στο σημείο να διανέμει εκ των προτέρων διαφημιστικά αντίγραφα σε DJs (τώρα πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα). Ενώ κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και το σινγκλ έφτασε στο Νο. 20 στις 29 Δεκεμβρίου 1973, τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το "D'yer Mak'er" είναι ένα από τα λίγα τραγούδια των Zeppelin όπου και τα τέσσερα μέλη μοιράζονται τα εύσημα του συνθέτη. Το μανίκι στο πρώτο άλμπουμ πιέζοντας επίσης αποδίδει φόρο τιμής στο " Rosie and the Originals ",  μια αναφορά στην επιρροή του doo-wop στο στυλ του τραγουδιού.

Video Url

 

Video Url