Τραγούδια που φέρνουν στο νου το καλοκαίρι (Μέρος 2ο)

Καλοκαίρι, πως να μην είναι αγαπημένο; Είναι η εποχή που παίρνουμε τις περισσότερες μέρες των διακοπών μας, που διακόπτουμε την καθημερινότητά μας για να χαλαρώσουμε και να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας ενόψει της νέας επαγγελματικής ή σχολικής σαιζόν. Έχουμε συνδέσει την εποχή αυτή με ανεμελιά, θάλασσα, μπαράκια και χορό.

 

Άλλωστε, η μουσική πάντα είχε τη δύναμη να αλλάζει την ψυχολογία μας και να μας ταξιδεύει, βασικότατος λόγος για τη βάλουμε στη θερινή μας βαλίτσα. Μετά το αρχικό καλοκαιρινό αφιέρωμα, θα αναζητήσουμε για μία ακόμα φορά ήλιο και θαλασσινή αύρα, μέσα από 15+1 επιτυχίες που αναφέρονται στην εποχή αυτή. 

 

Elvis Presley with Jordanaires – Summer kisses, winter tears (1961)

Ενδεχόμενο σχόλιο «Δεν ξεκινάμε καλά», λόγω των απαισιόδοξων στίχων, αποδεκτό. Από την άλλη όμως, μέσα στη ζωή είναι κι αυτό. Το 1961, o βασιλιάς του ροκ εντ ρολ συνεργάστηκε με το κουαρτέτο των Jordanaires παρουσιάζοντας την πρώτη εκτέλεση της μελωδικής αυτής μπαλάντας, που είναι πιο ρομαντική και ονειροπόλα από αυτές που θα ακολουθήσουν. Η γυναικεία φωνή που επίσης συνδέθηκε άρρηκτα μαζί της είναι της Julie Cruise, 30 χρόνια αργότερα, το 1991. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός έδωσε πιο μελαγχολική νότα, ακούστηκε στην ταινία “Until the end of the world” του Wim Wenders την ίδια χρονιά, με πρωταγωνιστή τον William Hurt. Από τις δύο εξίσου υπέροχες εκτελέσεις, θα επιλέξουμε του αείμνηστου Elvis, ίσως και να μεροληπτούμε υπέρ του.

Video Url

 

The Lovin’ Spoonful – Summer in the city (1966) 

Τι καλά που θα ήταν να είχαμε διακοπές όλο το καλοκαίρι, είναι όμως όνειρο… θερινής νυκτός. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το «Καλοκαίρι στην πόλη» από τον Joe Cocker επειδή είναι πιο «πρόσφατο», του 1994, που το διασκεύασε επιτυχημένα. Η αμερικανική ροκ μπάντα των Lovin’ Spoonful το ερμήνευσε πρώτη, είναι δική της δημιουργία, καθώς και η μοναδική που το έκανε Νο.01 στην Αμερική, τον Ιούλιο του 1966.

Video Url

 

Mungo Jerry – In the summertime (1970) 

Παγκόσμια επιτυχία του 1970, από τα εμπορικότερα τραγούδια όλων των εποχών, ξεπέρασε τα 30 εκατ. αντίτυπα. Δημιουργημένο εξ ολοκλήρου, στίχους και μουσική, από τον ιδρυτή, ηγέτη και κιθαρίστα της βρετανικής ροκ μπάντας, τον Ray Dorset, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για το γράψει. Σάρωσε το καλοκαίρι του ’70 στην Αγγλία, παρέμεινε στην κορυφή για επτά συνεχόμενες εβδομάδες και έγινε το πιο εμπορικό σινγκλ της χρονιάς. Την ίδια κατάληξη είχε σε έντεκα ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Αυστραλία. Παρόλο που στην Αμερική έφτασε μέχρι το Νο.03, κατάφερε να πουλήσει 1 εκατ. αντίτυπα και να πιστοποιηθεί χρυσό. Ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης της ρέγκε Shaggy το διασκεύασε επιτυχημένα το 1995, ο Rayvon έκανε τα φωνητικά, με τον Ray Dorset να επαναηχογραφεί το κιθαριστικό μέρος.

Video Url

 

Chic – A warm summer night (1979)

Το αμερικανικό γκρουπ με την ηγετική μορφή του συνθέτη, κιθαρίστα και παραγωγού Nile Rogers, άφησε για λίγο τους ντίσκο σόουλ ήχους που τους καθιέρωσε, για να μας προσφέρει πιο ατμοσφαιρική γραφή. Κυκλοφόρησε ως B-side του αλησμόνητου “Good times”, το 1979. Αυτή η καλοκαιρινή νύχτα είναι ιδιαίτερα «θερμή», λόγω των γυναικείων φωνητικών που ψιθυρίζουν λάγνα τους ισπανόφωνους στίχους: «Te quiero, papi». 

Video Url

 

Bob Marley & The Wailers – Could you be loved (1980)

Η ρέγκε μουσική για εμάς που είμαστε μεσογειακός λαός, συνδέεται συνειρμικά με το καλοκαίρι και ειδικά με τις διακοπές. H τζαμαϊκανή μπάντα με τον τραγουδιστή, συνθέτη και κιθαρίστα Bob Marley έχουν κάνει θαύματα στη μουσική, μας έχουν χαρίσει ουκ ολίγες επιτυχίες για να συνοδέψουμε όλες τις ώρες του καλοκαιριού. Σχεδόν άπαντες έχουμε λικνιστεί με ένα ποτό στο χέρι, τραγουδώντας «Could you be loved, then be loved?», είτε καταμεσήμερο με καυτό ήλιο, είτε νύχτα σε μπαράκια με θέα τη θάλασσα.  

Video Url

 

Third World – Try jah love (1982)

Ένα ακόμα αξιόλογο συγκρότημα από την Τζαμάικα. Οι Third World άνοιγαν τις συναυλίες των Bob Marley & The Wailers στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία το 1975. Με 21 δίσκους στο ενεργητικό τους, πιο πρόσφατο το 2019, παραμένουν δραστήριοι με ζωντανές εμφανίσεις κυρίως στην Αμερική. Τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσαν συναυλίες στην Αυστραλία και στην Τζαμάικα, ενώ αυτό το καλοκαίρι θα κάνουν προσωπικές συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα συμμετάσχουν και σε φεστιβάλ. Παρόλο που η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι η διασκευή στο “Now that we found love” των O’Jays, του 1983, το “Try jah love” της προηγούμενης χρονιάς έγινε πιο διαχρονικό στην Ελλάδα. Ο ρέγκε ήχος του, μας κάνει να ονειρευόμαστε τις πιο ιδανικές διακοπές.

Video Url

 

Wham! – Club Tropicana (1983)

Συνειρμικά πάει το μυαλό μας στο καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχει αναφορά στους στίχους. Γράφτηκε το 1981 από τον George Michel και τον Andrew Ridgley, τη χρονιά που δημιουργήθηκε το ντουέτο των δύο 18χρονων, κυκλοφόρησε όμως δύο χρόνια αργότερα. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στις 22 Ιουλίου του 1983 στην Ίμπιζα, στο διάσημο ξενοδοχείο Pikes που διέμεναν πλούσιοι και επώνυμοι. Με το “Club Tropicana” έγιναν οι Wham! που μάθαμε, Νο.04 στην Αγγλία, το οποίο πέρυσι είχε επέτειο, αφού συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του. Από το ντεμπούτο τους Νο.01 άλμπουμ στην Αγγλία, με τίτλο “Fantastic”.

Video Url

 

Billy Ocean – Caribbean queen (No more love on the run) (1984)

Ένας ακόμη Βρετανός που θα μας ταξιδέψει στην Καραϊβική. Μπορεί και αυτό να μην έχει καλοκαιρινούς στίχους, η αναφορά όμως στα τροπικά νησιά δίνει την… ελευθέρας. Αξέχαστη επιτυχία του 1984, εκτός από την ερμηνεία συμμετέχει στη δημιουργία και στην παραγωγή. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για δύο εβδομάδες, απέκτησε δύο υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, ενώ ο Billy Ocean κερδίζοντας στην κατηγορία «Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση» έγινε ο πρώτος Βρετανός που τα κατάφερε.

To ιδιαίτερο του τραγουδιού κρύβεται στον τίτλο του. Κυκλοφόρησε ως “European queen”, “Caribbean Queen” και “African queen” την ίδια χρονιά, μόνο η παρένθεση στον τίτλο έμεινε σταθερή, “No more love on the run”. Βλέπετε, είναι πολλές οι βασίλισσες ανά τον κόσμο!

Video Url

 

Alpha Blondy – Sébé Allah y'é (1985)

Ο Seydou Koné από την Ακτή Ελεφαντοστού, γνωστός με το ψευδώνυμο Alpha Blondy, είναι o διασημότερος γαλλόφωνος τραγουδιστής της ρέγκε. Έχει δώσει αρκετές συναυλίες στη χώρα μας, πιο πρόσφατη το 2020, με τη δωδεκαμελή μπάντα του, τους Solar System. Για πολλούς θεωρείται ο διάδοχος του Bob Marley. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του επιτυχίες είναι το “Sébé Allah y'é”, του 1985.

Video Url

 

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime (1991)

Σειρά της χιπ χοπ μουσικής να «τιμήσει» το καλοκαίρι. To 1991, το αμερικανικό ντουέτο του DJ Jazzy Jeff με τον Fresh Prince, ο τελευταίος δεν είναι άλλος από τον ράπερ και ηθοποιό Will Smith, παρουσίασε μία σύνθεση με θέμα το καλοκαίρι και επιβραβεύτηκε. Έγινε Νο.01 επιτυχία στα “R&B/Hip Hop singles” και Νο.04 στο “Hot 100” του Billboard, με το δίδυμο να κερδίζει Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Ραπ εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ».

Video Url

 

Inner Circle – Sweet (A la la long) (1992)

Ο ρέγκε ήχος από το τζαμαϊκανό συγκρότημα, με τα πολλά… la la la στους στίχους, φροντίζουν να βγει το παιδί από μέσα μας. Ένα ακόμη καλοκαιρινό τραγούδι που κυκλοφόρησε Ιούλιο, του 1992. Τα αδέλφια Ian και Roger Lewis έγραψαν τη μουσική και τους στίχους, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ έκαναν την παραγωγή. Στο πέρασμα του χρόνου, το άθροισμα των φυσικών πωλήσεων με το streaming το ανέδειξαν χρυσό σινγκλ στην Αμερική και στον Καναδά, ενώ στη Γερμανία μόνο τα φυσικά αντίτυπα που έφτασαν στα δισκοπωλεία πλατινένιο.

Video Url

 

Loft – Summer summer (1993)

Γερμανικό συγκρότημα που με το «καλησπέρα» στα μουσικά δρώμενα ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη, χάρη στο ντεμπούτο αυτό σινγκλ το 1993. Το πιο σημαντικό όμως κατόρθωμά του, είναι ότι αποδείχτηκε από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά τραγούδια της δεκαετίας του ’90. Ο ήχος του φλάουτου ξεχωρίζει.

Video Url

 

Chris Rea – Sweet summer day (1998)

Το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του καλοκαιριού, τα τελευταία 38 χρόνια, είναι το “On the beach” του Chris Rea. Κυκλοφόρησε το 1986, το φιλοξενήσαμε όμως στο πρώτο αφιέρωμα. Ο Βρετανός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής μας χάρισε ένα επιπλέον για τη θερινή εποχή, το 1998. Ρυθμικό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό, με την αναγνωρίσιμη μπάσα φωνή του να το «ζεσταίνει» ακόμα περισσότερο. Επιδραστικοί οι στίχοι: «Take your troubles and let them fly away, I'm talking about a sweet summer day».

Video Url

 

Manu Chao – Me gustas tu (2001)

Ιδιαίτερα αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Γάλλος καλλιτέχνης και ακτιβιστής, εκτός από τα γαλλικά, ισπανικά, αγγλικά, γαλικιανά και αραβικά, μιλά και τη δική μας. Το 2001, δημιούργησε και ερμήνευσε μία σύνθεση «γιορτή» για τις επίγειες χαρές, μιλώντας για το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε και να χορεύουμε, προτρέποντάς μας να αφιερώνουμε χρόνο για να εκτιμήσουμε την ομορφιά της ζωής και των ανθρώπων γύρω μας. Οι περισσότεροι στίχοι είναι στα ισπανικά, ενώ μέρη του ρεφρέν στα γαλλικά. Βρέθηκε στο Νο.01 της Ισπανίας και την Ιταλίας, το ιταλικό κοινό φρόντισε να γίνει πλατινένιο, αθροίζοντας τις φυσικές πωλήσεις με το streaming. 

Το “Me gustas tu” προστέθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Εθνικό Μητρώο Ηχογράφησης, η οποία κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνει 25 ηχογραφήσεις που θεωρεί πολιτιστικά, ιστορικά ή αισθητικά σημαντικές.

Video Url

 

Dido – Sand in my shoes (2004)

Μία και μοναδική φορά ήταν να έρθει η Dido στην Ελλάδα, το 2020, ακυρώθηκε όμως λόγω του κορονοϊού, όπως και οι υπόλοιπες εμφανίσεις της στην Ευρώπη. 

Γλυκό ποπ άκουσμα, που έγραψε η Βρετανίδα τραγουδίστρια το 2004. Έφτασε ως το Νο.06 της χώρας της, ανέβηκε όμως στο Νο.01 του “Dance Club Play” στο Billboard. Είναι πιο κατάλληλο για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές, αφού περιγράφει με νοσταλγία εικόνες που βίωσε σε αυτές, καθώς και την ερωτική γνωριμία που είχε. Οι στίχοι φέρνουν στο νου εικόνες ανεμελιάς, με ατημέλητη εμφάνιση και μπόλικη… άμμο στα πόδια. Όπως είθισται να είναι οι διακοπές μας.

Video Url

 

Νίκος Καρβέλας – Καλοκαιρινές διακοπές για πάντα (Παληό Φάληρο) (1986)

Αθάνατη ελληνική ποπ μουσική της δεκαετίας του ’80. Τον Ιούνιο του 1986, ο Νίκος Καρβέλας ηχογράφησε το άλμπουμ “Σα δίσκος παληός”, το πρώτο του που έγινε χρυσό. Μέσα από αυτό, το νοσταλγικό καλοκαιρινό τραγούδι σε δικούς τους στίχους, μουσική, παραγωγή, ο ίδιος έπαιξε και πιάνο. Αναπολεί παλιές καλές συνήθειες αναφέροντας συγκεκριμένα μέρη της εποχής εκείνης, στο Παλαιό Φάληρο της Αθήνας: «Το βραδάκι όλοι στο Sweet home με τα κορίτσια αγκαλιά, κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά». 

Η αθωότητα του… για πάντα, στον τίτλο του τραγουδιού, φωτογραφίζει την ανάγκη να συγκρατηθούν στη μνήμη εφ’ όρου ζωής οι πιο όμορφες εμπειρίες μας. Όσο για τον κεφάτο ροκ εντ ρολ ρυθμό, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, παραμένει μία πρώτης τάξεως προτροπή για να φερθούμε στο καλοκαίρι όπως του αξίζει, με κέφι, χαμόγελα, χορό και τραγούδι, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Video Url