Τραγούδια που φέρνουν στο νου καλοκαίρι (Μέρος 2ο)

Καλοκαίρι, η εποχή που «διακόπτουμε» την καθημερινότητά μας παίρνοντας τις περισσότερες μέρες άδειας που δικαιούμαστε, είναι η περίοδος που «φορτίζουμε» τις μπαταρίες μας ενόψει της επερχόμενης σχολικής ή επαγγελματικής σαιζόν. Τις διακοπές τις έχουμε συνδέσει με θάλασσα, μπαράκια, μουσική και οι περισσότεροι από εμάς με χορό. 

Η μουσική πάντα είχε τη δύναμη να μας ταξιδεύει, ένας παραπάνω λόγος να τη «βάλουμε» στη βαλίτσα μας. Μετά το αρχικό καλοκαιρινό αφιέρωμα θα αναζητήσουμε για μία ακόμα φορά ήλιο, αλμυρό νερό και όχι μόνο, διανύοντας τα καλοκαίρια 5 δεκαετιών μέσα από τραγούδια που αναφέρονται στην εποχή αυτή. 

 

 

Elvis Presley with Jordanaires – Summer kisses, winter tears (1961)

Ενδεχόμενο σχόλιο «Δεν ξεκινάμε καλά», λόγω των απαισιόδοξων στίχων, αποδεκτό. Από την άλλη όμως κι αυτό μέσα στη ζωή είναι.

Η συνεργασία του βασιλιά του ροκ εντ ρολ με το κουαρτέτο των Jordanaires το 1961, μας έδωσε την πρώτη εκτέλεση του μελωδικού τραγουδιού, που είναι πιο ρομαντική και ονειροπόλα. Η γυναικεία φωνή που επίσης συνδέθηκε άρρηκτα μαζί του είναι της Julie Cruise 30 χρόνια αργότερα, το 1991. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός έδωσε πιο μελαγχολική νότα, ακούστηκε στην ταινία “Until the end of the world” της ίδιας χρονιάς, του Wim Wenders, με πρωταγωνιστή τον William Hurt. Από τις δύο αυτές εκτελέσεις θα επιλέξουμε του αείμνηστου Elvis, ίσως και να μεροληπτούμε.

Video Url

 

The Lovin’ Spoonful – Summer in the city (1966) 

Τι καλά που θα ήταν να είχαμε διακοπές όλο το καλοκαίρι, είναι όμως όνειρο θερινής νυκτός.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το «Καλοκαίρι στην πόλη» από τον Joe Cocker επειδή είναι πιο «πρόσφατο», του 1994, που το διασκεύασε επιτυχημένα. Η αμερικανική ροκ μπάντα των Lovin’ Spoonful το ερμήνευσε πρώτη, είναι δική τους δημιουργία, καθώς και οι μοναδικοί που το έκαναν Νο.01 στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 1966.

Video Url

 

Chic – A warm summer night (1979)

Το αμερικανικό γκρουπ με την ηγετική μορφή του συνθέτη, κιθαρίστα και παραγωγού Nile Rogers άφησε για λίγο τον ντίσκο σόουλ ήχο, που τους καθιέρωσε, για να μας δώσει πιο ατμοσφαιρική γραφή. Η καλοκαιρινή αυτή νύχτα γίνεται πιο «θερμή» από τους ισπανόφωνους στίχους “Te quiero, papi”. Κυκλοφόρησε ως B-side του αλησμόνητου “Good times”, το 1979.

Video Url

 

Bob Marley & The Wailers – Could you be loved (1980)

Η ρέγκε μουσική για εμάς που είμαστε μεσογειακός λαός συνδέεται συνειρμικά όχι μόνο με το καλοκαίρι, αλλά και με διακοπές. H τζαμαϊκανή μπάντα με το συνθέτη, κιθαρίστα και τραγουδιστή Bob Marley να έχει κάνει θαύματα στη μουσική, μας χάρισαν ουκ ολίγες επιτυχίες για να συνοδέψουμε όλες τις ώρες του καλοκαιριού. Σχεδόν άπαντες έχουμε λικνιστεί μ’ ένα ποτό στο χέρι τραγουδώντας «Could you be loved, then be loved?», είτε καταμεσήμερο με καυτό ήλιο, είτε νύχτα σε μπαράκι με θέα τη θάλασσα.  

Video Url

 

Third World – Try jah love (1982)

Ένα ακόμα αξιόλογο συγκρότημα από τη Τζαμάικα. Οι Third World «άνοιγαν» τις συναυλίες των Bob Marley & The Wailers στην ευρωπαϊκή τους περιοδεία το 1975. Με 21 δίσκους στο ενεργητικό τους, πιο πρόσφατο το 2019, παραμένουν δραστήριοι με ζωντανές εμφανίσεις κυρίως στην Αμερική. Αυτό το καλοκαίρι επισκέφτηκαν τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συμμετείχαν επίσης στο περιβόητο φεστιβάλ του Glastonbury, ενώ το υπόλοιπο της χρονιάς θα δώσουν έξι ακόμη προσωπικές συναυλίες σε Αμερική και Καναδά. 

Παρόλο που η μεγαλύτερη επιτυχία τους είναι η διασκευή στο “Now that we found love” των O’Jays του 1983, το “Try jah love” της προηγούμενης χρονιάς έγινε πιο διαχρονικό στην Ελλάδα. Ο ρέγκε ήχος του μας κάνει να φαντασιωνόμαστε τις πιο ιδανικές διακοπές. 

Video Url

 

Wham! – Club Tropicana (1983)

Συνειρμικά πάει το μυαλό μας στο καλοκαίρι, αφού δεν υπάρχει αναφορά στους στίχους. Γράφτηκε το 1981 από τον George Michel και τον Andrew Ridgeley, τη χρονιά που δημιουργήθηκε το ντουέτο των δύο 18χρονων, κυκλοφόρησε όμως δύο χρόνια αργότερα. Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στις 22 Ιουλίου του 1983 στην Ίμπιζα, στο διάσημου ξενοδοχείο Pikes που πήγαιναν πλούσιοι και επώνυμοι.

Με το “Club Tropicana” έγιναν οι Wham! που μάθαμε, σκαρφάλωσε ως το Νο.04 της Αγγλίας. Φέτος έχει επέτειο, συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την κυκλοφορία του. Από το ντεμπούτο τους άλμπουμ “Fantastic”, που έγινε Νο.01 στην Αγγλία.

Video Url

 

Billy Ocean – Caribbean queen (No more love on the run) (1984)

Ένας ακόμη Βρετανός που θα μας ταξιδέψει στην Καραϊβική. Μπορεί και αυτό να μην έχει καλοκαιρινούς στίχους, η αναφορά στα τροπικά νησιά του δίνει την… ελευθέρας.

Αξέχαστη επιτυχία του 1984, ο Billy Ocean εκτός από την ερμηνεία συμμετέχει στη δημιουργία και στην παραγωγή του. Παρέμεινε στο Νο.01 της Αμερικής για δύο εβδομάδες, με αυτό ο Ocean κέρδισε όχι μόνο Grammy ως η «Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση», έγινε και ο πρώτος Βρετανός νικητής στην κατηγορία αυτή.

To ιδιαίτερο του τραγουδιού είναι ότι κυκλοφόρησε ως “European queen”, “Caribbean Queen” και “African queen” την ίδια χρονιά, μόνο η παρένθεση στον τίτλο του, “No more love on the run”, έμενε σταθερή.

Video Url

 

Alpha Blondy – Sébé Allah y'é (1985)

Ο Seydou Koné από την Ακτή Ελεφαντοστού, γνωστός με το ψευδώνυμο Alpha Blondy, είναι o διασημότερος γαλλόφωνος τραγουδιστής της ρέγκε. Έχει δώσει αρκετές συναυλίες στη χώρα μας, η πιο πρόσφατη το 2020, με τη δωδεκαμελή μπάντα του, τους Solar System. Για πολλούς θεωρείται ο διάδοχος του Bob Marley. Μια από τις πιο μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι το “Sébé Allah y'é” του 1985.

Video Url

 

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime (1991)

Σειρά της χιπ χοπ μουσικής να «τιμήσει» το καλοκαίρι. To 1991 το αμερικανικό ντουέτο, ο DJ Jazzy Jeff με τον Fresh Prince, που δεν είναι άλλος από τον ράπερ και ηθοποιό Will Smith, παρουσίασε ένα τραγούδι με θέμα το καλοκαίρι που επιβραβεύτηκε. Tο “Summertime” έγινε Νο.01 επιτυχία στα “R&B/Hip Hop singles” και Νο.04 στο “Hot 100” του Billboard, με τους ερμηνευτές να κερδίζουν Grammy την επόμενη χρονιά στην κατηγορία «Καλύτερη Ραπ εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ».

Video Url

 

Loft – Summer summer (1993)

Γερμανικό συγκρότημα που με το «καλησπέρα» στα μουσικά δρώμενα ακούστηκε σ’ όλη την Ευρώπη, χάρη στο ντεμπούτο του σινγκλ “Summer summer”. Εκτός Ευρώπης έφτασε στο Νο.29 της Αυστραλίας, το πιο σημαντικό όμως κατόρθωμά του είναι ότι αποδείχτηκε από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά τραγούδια της δεκαετίας του ’90. Χαρακτηριστικός ο ήχος του φλάουτου.

Video Url

 

Chris Rea – Sweet summer day (1998)

Το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του καλοκαιριού τα τελευταία 37 χρόνια, είναι το “On the beach” του Chris Rea. Κυκλοφόρησε το 1986, το φιλοξενήσαμε όμως στο πρώτο καλοκαιρινό αφιέρωμα. Ο Βρετανός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής μας χάρισε ένα ακόμα για την εποχή αυτή, το 1998. Ρυθμικό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό, με την αναγνωρίσιμη μπάσα φωνή του να το «ζεσταίνει» ακόμα περισσότερο. Επιδραστικοί οι στίχοι “Take your troubles and let them fly away, I'm talking about a sweet summer day”.

Video Url

 

Dido – Sand in my shoes (2004)

Μία και μοναδική φορά ήταν να έρθει η Dido στην Ελλάδα, το 2020, ακυρώθηκε όμως λόγω του κορονοϊού, όπως και οι υπόλοιπες εμφανίσεις της στην Ευρώπη. 

Το “Sand in my shoes” είναι ένα γλυκό ποπ άκουσμα που έγραψε η Βρετανίδα τραγουδίστρια το 2004. Έφτασε ως το Νο.06 της χώρα της, ανέβηκε όμως στο Νο.01 του “Dance Club Play” στο Billboard. Είναι πιο κατάλληλο για όσους επέστεψαν από τις διακοπές, αφού περιγράφει με νοσταλγία τις εικόνες που βίωσε καθώς και την ερωτική γνωριμία που έκανε σε αυτές. Οι στίχοι φέρνουν στο νου εικόνες ανεμελιάς, ατημέλητη εμφάνιση και μπόλικη… άμμο στα πόδια. Όπως ακριβώς πρέπει να είναι οι διακοπές μας.

Video Url