Το μουσικό βίντεο των Beatles που απαγορεύτηκε από το BBC – Τι άλλο έχει λογοκρίνει η βρετανική τηλεόραση

Το ταλέντο του Paul Mccartney στο playback, δεν μπόρεσε να εμποδίσει το BBC να απαγορεύσει το μουσικό βίντεο των Beatles για το «Hello, Goodbye».

Το BBC απαγόρευσε το βίντεο από το «Magical Mystery Tour», επειδή παραβίαζε έναν κανόνα σχετικά με τη μίμηση μουσικής παράστασης , σύμφωνα με την Βίβλο των Beatles. Και η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο βίντεο, οι Beatles δεν προσπάθησαν καν να δείξουν ότι παίζουν οι ίδιοι την μουσική και ότι δεν είναι playback.

Ίσως ακόμη πιο ντροπιαστικό από το να αποσυρθεί το βίντεο από μια προγραμματισμένη μετάδοση του Top of the Pops, ήταν το γεγονός ότι το γκρουπ δημιούργησε μια νέα έκδοση του τραγουδιού, για να παρακάμψει την απαγόρευση.

Κανένας από τους Beatles δεν στεκόταν μπροστά σε μικρόφωνο στο βίντεο (δείτε το παρακάτω). Ο Paul και ο George Harrison είχαν συνδέσει το μπάσο και την κιθάρα και τουλάχιστον ο John κρατούσε ακουστική κιθάρα, αλλά προφανώς δεν έπαιζαν live.

Ωστόσο, οι ικανότητες του Paul να συγχρονίσει τα χείλη του με το κομμάτι που έπαιζε playback, οδήγησε το BBC στο να απαγορεύσει το μουσικό βίντεο. Αν προσέξετε στο 1:28 του βίντεο, κατά τη διάρκεια του «Why, why, why, why, why / Do you say goodbye, goodbye-eye-eye-eye-eye?», τα μάτια του Paul ανοίγουν διάπλατα όταν καταλαβαίνει ότι έχασε τους στίχους. 

Στο τέλος, όταν ένα πλήθος χορευτών ανεβαίνει στην σκηνή, είναι ξεκάθαρο ότι μετά βίας προσπαθεί να τραγουδήσει τις σωστές λέξεις. Επίσης, δεν βοήθησε το γεγονός ότι η μίξη που προοριζόταν για το BBC περιελάμβανε μαράκες, αλλά ο Ringo Starr δεν τις χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του βίντεο. Χρόνια αργότερα, ο John το πρόσθεσε στη λίστα με τα τραγούδια των Beatles που μισούσε.  Ωστόσο, το σινγκλ έμεινε στο Νο. 1 τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Αμερική για τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 1968.

Άλλες απαγορεύσεις του BBC προς τους Beatles

Το BBC απαγόρευσε το promo βίντεο των Beatles για το «Hello Goodbye» λόγω του κακού συγχρονισμού των χειλιών του Paul. Δεν ήταν η πρώτη ή η τελευταία φορά που τα Σκαθάρια αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα, για φαινομενικά γελοίους λόγους.

Το τραγούδι «Being for the Benefit of Mr. Kite» απαγορεύτηκε για τον στίχο, «Henry the Horse». Το BBC υποτίθεται ότι το απαγόρευσε, επειδή η φράση «Henry the Horse», συνδύαζε δύο λέξεις που ήταν γνωστές στην αργκό για την ηρωίνη.

 Η κρατική τηλεόραση της Βρετανίας κράτησε το κομμάτι, « I Am the Walrus» από τον δίσκο «Magical Mystery Tour», εκτός αέρα διότι θεώρησε ότι οι στίχοι, «pornographic priestess» και «let your knickers down» ήταν αναφορά  σε σεξουαλικές πράξεις. 

Αργότερα, το BBC απαγόρευσε το «Come Together» για την αναφορά του στην Coca-Cola. Οι Kinks είχαν παρόμοιο πρόβλημα. Το «Lola» απαγορεύτηκε για τους ίδιους λόγους.

Τέλος, το διάσημο «Lucy in the Sky With Diamonds», δέχτηκε μπλόκο από την λογοκρισία και απαγορεύτηκε λόγω υποτιθέμενων αναφορών σε ναρκωτικά. Το ίδιο ισχύει για το «A Day in the Life» εξαιτίας του στίχου «I'd love to turn you on».

 

Video Url