Απαγορεύονται τα ρομπότ: Νέος κανονας στα βραβεία Grammys για την AI

Photo by unsplash

Τα βραβεία Grammy ανακοίνωσαν νέες αλλαγές στους κανονισμούς, σχετικά με ποιος ή τι μπορεί να είναι υποψήφιος στις διάφορες κατηγορίες. Ο βασικός νέος κανόνας σε όλες τις κατηγορίες έχει στόχο το αυξανόμενο κύμα της τεχνολογίας ΑΙ: «Μόνο οι ανθρώπινοι δημιουργοί θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής».

Ο κανονισμός, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα, εξηγεί στη συνέχεια ότι: «Ένα έργο που δεν έχει γραφτεί από άνθρωπο δεν είναι επιλέξιμο σε καμία κατηγορία».

Ωστόσο, για έργα που έχουν γραφτεί εν μέρει από άνθρωπο, αλλά και από κάποια τεχνητή νοημοσύνη, τα Grammy ανέφεραν το εξής: «Το στοιχείο της ανθρώπινης συγγραφής του έργου που υποβάλλεται πρέπει να έχει νόημα και να είναι κάτι περισσότερο από την ελάχιστη συνεισφορά». Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι εάν εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη, όποιο κι αν είναι το έργο, τότε η δημιουργική συμβολή του ανθρώπου πρέπει να είναι κύρια και απαραίτητη. 

Τα Grammys διευκρίνισαν επίσης ότι οι συγγραφείς οποιουδήποτε υλικού που δημιουργείται από AI και ενσωματώνεται σε ένα έργο, δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, εκτός εάν συνεισφέρουν περισσότερο από την ίδια την AI. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται όσο η τεχνητή νοημοσύνη γιγαντώνεται και δημιουργεί ανησυχία στους content creators.

Πριν από λίγες μέρες, ο Paul McCartney αποκάλυψε ότι είχε χρησιμοποιήσει τεχνολογία AI για να ολοκληρώσει ένα demo δεκαετιών, το οποίο θα κυκλοφορήσει ως το «οριστικό» τραγούδι των Beatles. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το έργο του McCartney θα μπορούσε να είναι υποψήφιο.

Μεταξύ άλλων αλλαγών των κανόνων, τα Grammys ανακοίνωσαν ότι στο εξής, ένας μουσικός θα πρέπει να εμφανίζεται σε πάνω από το 20% ενός άλμπουμ για να είναι υποψήφιο για το Άλμπουμ της Χρονιάς. Στο παρελθόν, όποιος συμμετείχε σε ένα δίσκο, από τον συνθέτη μέχρι τον μηχανικό ήχου, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος.

Επιπλέον, η διοργάνωση μείωσε τον αριθμό των υποψηφίων για τα βραβεία «Big Four» (Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης, Άλμπουμ, Τραγούδι και Ηχογράφηση της Χρονιάς) από δέκα σε οκτώ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοινώθηκε ότι θα προστεθούν και νέες κατηγορίες.