6 από τα πιο παρεξηγημένα τραγούδια στην ιστορία της ροκ

Instagram @thebeatles

Όσο κι αν μας αρέσει να ακούμε την ερμηνεία του τραγουδιού από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, στο τέλος της ημέρας, το κοινό θα βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Έχουμε την τάση να συνδέουμε αυτά που ακούμε με τις δικές μας ζωές ή με τη δική μας ιδέα για το τι έχει περάσει αυτός ο καλλιτέχνης. Αν ο καλλιτέχνης είναι διαβόητος χρήστης ουσιών, τότε το τραγούδι αφορά άμεσα τις καταχρήσεις. Αν ο ακροατής μόλις χώρισε, τότε η μουσική που ακούει συνδέεται με αυτή την απώλεια.

Ενώ η μουσική πρέπει να ερμηνεύεται από τον ακροατή με όποιον τρόπο θέλει, μερικές φορές το κοινό βγάζει ένα εντελώς αντίθετο νόημα από το πραγματικό. Τι γίνεται όταν ένα αντιπολεμικό τραγούδι γίνεται πατριωτικός ύμνος;

Αυτού του είδους οι παρεξηγήσεις συνέβησαν με τα έξι τραγούδια παρακάτω. 

1. Fortunate Son (Creedence Clearwater Revival) 

 

Video Url

 

Ενώ ο John Fogerty το έγραψε ως μια καλυμμένη διαμαρτυρία για τον πόλεμο του Βιετνάμ, εκ των υστέρων, είχε σχεδόν το αντίθετο αποτέλεσμα. «Το Fortunate Son είναι ένα τραγούδι που έγραψα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ πριν από περισσότερα από 45 χρόνια», είπε κάποτε ο Fogerty στο Rolling Stone.

«Πιστεύω ότι το νόημά του παρερμηνεύεται και μάλιστα χρησιμοποιείται από διάφορες παρατάξεις που επιθυμούν να υποστηρίξουν τη δική τους ατζέντα».

 

2. Lucy in the Sky With Diamonds (The Beatles) 

 

Video Url

 

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές ο John Lennon είπε στον κόσμο ότι το Lucy in the Sky With Diamonds δεν αφορούσε το LSD, αυτή η φήμη εξακολουθεί να διαδίδεται μέχρι και σήμερα.

 «Δεν ήταν ποτέ για το LSD και κανείς δεν με πιστεύει», είπε ο Lennon σε μια συνέντευξη το 1971. «Αυτή είναι η αλήθεια: ο γιος μου ήρθε σπίτι με μια ζωγραφιά και μου έδειξε μια γυναίκα να πετάει. Όταν τον ρώτησα τι ήταν αυτό, απάντησε ότι ήταν η Lucy στον ουρανό με τα διαμάντια. Έγραψα αμέσως ένα τραγούδι γι' αυτό».

 

3. Born in the U.S.A (Bruce Springsteen)

 

Video Url

 

Στον πυρήνα του, το Born in the U.S.A είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι. Εμπνευσμένος από την υποχρεωτική στράτευση αμερικανών κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Springsteen τραγουδά στον δεύτερο στίχο, «Got in a little hometown jam / So they put a rifle in my hand / Sent me off to a foreign land / To go and kill the yellow man».

 

4. Every Breath You Take (The Police)

 

Video Url

 

«Το τραγούδι είναι πολύ, πολύ κακό», είπε κάποτε ο Sting στο BBC. «Και άσχημο. Και οι άνθρωποι στην πραγματικότητα το παρερμήνευσαν ως ένα τραγούδι αγάπης, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο».

Ο Sting έχει εξηγήσει σε πολλές περιπτώσεις ότι οι στίχοι «Every step you take / I’ll be watching you» δεν είναι ρομαντική αφοσίωση, αλλά περισσότερο το μανιφέστο ενός stalker. Αν και αυτό μπορεί να είναι ξεκάθαρο όταν διαβάζεις τους στίχους, τα ευαίσθητα φωνητικά του Sting είναι εύκολο να περάσουν το αντίθετο μήνυμα.

 

5. Summer of ’69 (Bryan Adams)

 

Video Url

 

Το Summer of ’69 έχει συχνά συνδεθεί με την νοσταλγία των ’60s. Και ενώ αυτό ισχύει εν μέρη, υπάρχουν περισσότερα σεξουαλικά υπονοούμενα από πίσω.
«Είναι ένα πολύ απλό τραγούδι για τους καλοκαιρινούς έρωτες», εξήγησε κάποτε ο Adams. «Για μένα, το ’69 ήταν μια μεταφορά για να κάνεις έρωτα, όχι για τη χρονιά».

 

6. Hotel California (Eagles)

 

Video Url

 

Ο Don Henley ανέφερε τα προβλήματα της μουσικής βιομηχανίας και τη γοητεία της φήμης ως την έμπνευση πίσω από το κομμάτι. «Θα έλεγα ότι μιλάει για το τέλος της αθωότητας», είπε κάποτε. Αντίθετα, ο Glen Frey θυμόταν ότι το τραγούδι φτιάχτηκε απλώς για να «κάνουν κάτι το παράξενο».

Οι θαυμαστές έχουν τις δικές τους ερμηνείες. Κάποιοι πιστεύουν ότι το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από ένα πραγματικό ξενοδοχείο στην έρημο, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι μια προειδοποίηση ενάντια στις καταχρήσεις.