Πως το «φαινόμενο Beyoncé» αύξησε τον πληθωρισμό της Σουηδίας

Instagram @beyonce

Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ Beyoncé, βρίσκεται πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό που σημειώθηκε στη Σουηδία τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός στη χώρα έπεσε κάτω από το 10% τον Μάιο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, αλλά παρέμεινε υψηλότερος από το αναμενόμενο. Ενώ η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των τροφίμων συνέβαλε στον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού κατά 9,7 τοις εκατό (από 10,5 τοις εκατό τον Απρίλιο), η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας ανέφερε ότι το κόστος των ξενοδοχείων και των εστιατόρια αυξήθηκε.

Ο Michael Grahn, οικονομολόγος στην Danske Bank, πιστεύει ότι η έναρξη της περιοδείας, «Renaissance World Tour» της Beyoncé στη Στοκχόλμη στις 10 Μαΐου, θα μπορούσε να είναι το αίτιο πίσω από τις αυξήσεις στις τιμές.

«Δεν θα κατηγορούσα την Beyoncé για την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά η περιοδεία της στη Σουηδία και η παγκόσμια απήχηση που έχει, προφανώς πρόσθεσαν λίγο σε αυτό», είπε στο BBC. Τον περασμένο μήνα, το ταξιδιωτικό πρακτορείο, Visit Stockholm περιέγραψε την άνθηση του τουρισμού στη χώρα ως το «φαινόμενο Beyoncé».

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου του πρακτορείου, Birgitta Palmér, «επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρατήσεων στην πόλη τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι προφανώς τις χαμηλότερες τιμές των εισιτηρίων και το αδύναμο σουηδικό νόμισμα».

Ο Grahn είπε στη Wall Street Journal ότι αυτή η επίδραση ήταν «πολύ σπάνια» και περίμενε ότι η κατάσταση θα διευθετηθεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, ένας άλλος οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η Σουηδία θα μπορούσε να βιώσει παρόμοια αύξηση πηλθωρισμού, όταν ο Bruce Springsteen πραγματοποιήσει τρία σόου στο Γκέτεμποργκ τον Ιούνιο, αναφέρουν οι Financial Times.

 

Video Url