Σύμφωνα με την επιστήμη, αυτές είναι οι μπάντες με τους πιο χαρούμενους ή θυμωμένους θαυμαστές

Wikimedia Commons / Gláucio Burle

Οι ερευνητές ανέλυσαν το fanbase διαφόρων καλλιτεχνών για να ανακαλύψουν ποιες μπάντες έκαναν τους ανθρώπους πιο δυστυχισμένους.

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε τους καλλιτέχνες με τους πιο λυπημένους, πιο θυμωμένους και πιο χαρούμενους θαυμαστές.

Η έρευνα, που έγινε από το Preply, ανέλυσε πάνω από 200.000 δημοφιλείς αναρτήσεις και σχόλια σε φόρουμ θαυμαστών του Reddit, για 92 δημοφιλή συγκροτήματα και καλλιτέχνες, για να μάθει πώς έκαναν τους ακροατές τους να αισθάνονται.

Χρησιμοποιώντας ένα dataset  που ονομάζεται Emotion, η έρευνα εντόπισε διάφορες συναισθηματικές λέξεις και φράσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα, με τα αποτελέσματα να δείχνουν πόσο συχνά αυτές οι λέξεις συνδέονται με ορισμένα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καλλιτέχνης που είναι πιο πιθανό να κάνει τους θαυμαστές τους να νιώσουν θλίψη είναι οι Panic! At The Disco, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα από τα πιο γνωστά emo συγκροτήματα. Όπως αναφέρει η έρευνα: «Ενώ η ίδια η μουσική ακούγεται αισιόδοξη και διασκεδαστική, οι στίχοι μιλούν για θλιβερές στιγμές με τις οποίες ο καθένας μπορεί να σχετίζεται, όπως ένα κεφάλαιο στη ζωή που κλείνει».

Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι Linkin Park, με τους ερευνητές να σημειώνουν ότι πιθανότατα οφείλεται στους στίχους τους που μιλούν συχνά για θέματα ψυχικής υγείας, σημειώνοντας: «Αυτός ο πόνος μπορεί να έχει απήχηση σε ανθρώπους που αγωνίζονται με τα ίδια προβλήματα».

Τρίτοι από κοινού είναι οι Nirvana και Metallica. Η παρουσία της τελευταίας μπάντας εδώ μας μπερδεύει λίγο, καθώς συνήθως αισθανόμαστε περισσότερο πώρωση παρά λύπη όταν ακούμε τους θρύλους της metal από το San Francisco. Η επιστήμη πάντως έχει διαφορετική γνώμη εδώ.

Η επόμενη ομάδα καλλιτεχνών προέρχονται από την ποπ, ενώ το τελευταίο ροκ συγκρότημα που εμφανίζεται στη λίστα, καταλαμβάνοντας τη 10η θέση, είναι οι My Chemical Romance, αν και κάποιος θα τους περίμενε πιο ψηλά στην λίστα.

Αντιθέτως, η μουσική R&B έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στους ακροατές της, όσων αφορά στην οργή που μπορεί να προκαλέσει. Ένα τέτοιο συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα καταρρίπτει το στερεότυπο που θέλει το rock και το metal να είναι τα δύο είδη μουσικής που προκαλούν την περισσότερη οργή.

Οι Guns N' Roses και οι Metallica μοιράζονται την έκτη θέση στους «καλλιτέχνες που είναι πιο πιθανό να κάνουν τους θαυμαστές τους να θυμώσουν» και είναι πιο κάτω από ράπερς όπως η Cardi B, η Megan Thee Stallion και ο Kanye West.

Όσον αφορά την αίσθηση ευτυχίας, ο Ed Sheeran και οι U2 ήταν στην κορυφή της λίστας με τη μουσική τους να περιέχει «μεταφορές που συνδέουν τους θαυμαστές με χαρούμενες, ξέγνοιαστες στιγμές στη ζωή, κάνουν τα τραγούδια τους ιδιαίτερα προσιτά».

Για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη, ανατρέξτε στο Preply.