Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, το hip-hop απουσιάζει από την πρώτη θέση των charts για το 2023

Instagram @champagnepapi

Καθώς φέτος κλείνει τα 50, το hip-hop φαίνεται να έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία στα charts.

Το hip-hop είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη στον κόσμο, ένα στυλ μουσικής που βρίσκεται σε άνοδο από τις απαρχές του στη δεκαετία του 1970. Στην πραγματικότητα, το 2017, το hip-hop και η R&B μαζί, ξεπέρασαν τη ροκ μουσική ως τα πιο δημοφιλή είδη μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κυριαρχία τους στις streaming πλατφόρμες κρατάει καλά από τότε.

Αυτό κάνει ακόμη πιο περίεργο το γεγονός ότι το 2023 είναι η πρώτη χρονιά από το 1993 που το hip-hop δεν έχει ακόμη βγάλει ούτε ένα Νο 1 τραγούδι ή άλμπουμ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το Billboard αναφέρει ότι καθώς φτάνουμε στο μέσο του 2023, κανένας hip-hop καλλιτέχνης δεν έχει φτάσει στην κορυφή του Billboard Hot 100 ή του Billboard 200, ενώ μόνο έξι hip-hop τραγούδια έχουν μπει στην πρώτη δεκάδα.

Συγκριτικά με πέρσι, μέχρι τα μέσα του 2022, έξι διαφορετικοί ράπερ είχαν κυκλοφορήσει Νο 1 άλμπουμ: Gunna, Pusha T, Future, Kendrick Lamar, Lil Durk και ο Tyler The Creator έπιασαν την κορυφή το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ενώ ο Jack Harlow, ο Future και ο Drake βρέθηκαν στην κορυφή του Hot 100 με κομμάτια όπως το «First Class» και το «Wait For U».

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την αποτυχία του hip-hop να πάρει την πρωτοκαθεδρία για το 2023; Είναι αυτή η αρχή του τέλους για ένα είδος που βρίσκεται σε ένα κερδοφόρο σερί δεκαετιών και γιορτάζει φέτος τα 50α γενέθλιά του; Πριν δηλώσουμε ότι το hip-hop έχει πεθάνει, θα πρέπει πιθανώς να σημειώσουμε ότι παρά την αποτυχία του να φτάσει στο Νο 1, οι συνολικές πωλήσεις του είδους παρέμειναν ισχυρές φέτος και στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 6,3% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ωστόσο, το hip-hop χάνει σταδιακά την πρώτη θέση όσον αφορά το μερίδιο αγοράς. Σύμφωνα με το Musicradar, η R&B και το hip-hop αντιπροσωπεύουν συνολικά το 26% της αγοράς των ΗΠΑ το 2023 μέχρι σήμερα, ποσοστό που είναι χαμηλότερο κατά 1,8% από τον Ιούνιο του 2022. Αν και είναι μια μικρή μείωση, είναι σημαντική, καθώς τόσο η κάντρι μουσική όσο και η λάτιν μουσική έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο φέτος, που μπορεί να σημαίνει ότι είναι σε καλό δρόμο να αντικαταστήσουν το hip-hop και την R&B τα επόμενα χρόνια.

Το Billboard εικάζει ότι η φαινομενική πτώση του hip-hop μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους επέλεξαν να μην κυκλοφορήσουν άλμπουμ φέτος, μετά από μια ισχυρή εμφάνιση το 2022, ενώ τα charts στο σύνολό τους παρέμειναν στάσιμα χάρη στην κυριαρχία λίγων επιλεγμένων κυκλοφοριών. Το «Flowers» της Miley Cyrus και το «Last Night» του Morgan Wallen έχουν κάτσει στην κορυφή του Hot 100 για πολλές εβδομάδες, μειώνοντας τις πιθανότητες οποιουδήποτε άλλου να φτάσει στο Νο 1.

Έχει φθάσει η ώρα του hip-hop; Ειλικρινά, είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Αλλά, καθώς η λάτιν, η ηλεκτρονική και η κάντρι μουσική συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν το διεθνές κοινό με αυξανόμενους αριθμούς πωλήσεων και streams, οι καλλιτέχνες του hip-hop θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν ή να μείνουν πίσω.

 

Video Url