Ο McCartney στο στούντιο μαζί με τον Lennon για ένα τελευταίο τραγούδι των Beatles, χάρη στην AI

Instagram @thebeatles

Ο Paul McCartney δήλωσε ότι «το τελευταίο τραγούδι των Beatles» θα κυκλοφορήσει φέτος. Το κομμάτι θα περιλαμβάνει φωνητικά από τον McCartney καθώς και από τον John Lennon, του οποίου η φωνή αποσπάσθηκε από ένα παλιό demo με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Ο Lennon δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980.

Μιλώντας στο BBC Radio 4 Today, ο McCartney είπε: «Μόλις το ολοκληρώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος». Ο μουσικός δεν κατονόμασε το κομμάτι, αλλά θα μπορούσε να είναι το «Now and Then», το οποίο γράφτηκε από τον Lennon το 1978. Το 1994, η Yoko Ono έστειλε το ανολοκλήρωτο τραγούδι στον McCartney σε μια κασέτα ηχογράφησης του Lennon με τον τίτλο, «For Paul».

Ένα χρόνο αργότερα, ο Paul McCartney σκέφτηκε να κυκλοφορήσει το «Now and Then» ως τραγούδι «επανένωσης» των Beatles για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία του μουσικού ντοκιμαντέρ, «Anthology». Δύο άλλα τραγούδια από την ίδια κασέτα, το «Real Love» και το «Free as a Bird», επιλέχθηκαν αντ' αυτού και ολοκληρώθηκαν από τον frontman των ELO, Jeff Lynne. Προωθήθηκαν ως τα «νέα» τραγούδια των Beatles.

Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ για τους Beatles του Peter Jackson, «Get Back» το 2021, ο Paul McCartney φαινομενικά στράφηκε στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Για το ντοκιμαντέρ, ο συνθέτης Emile de la Rey χρησιμοποίησε υπολογιστές για να «αποσπάσει» φωνές από προηγούμενες ηχογραφήσεις.

«Ο Jackson μπόρεσε να αφαιρέσει τη φωνή του John από μια μικρή κασέτα», είπε ο Paul McCartney σε μια νέα συνέντευξη. «Είχαμε τη φωνή του John με την συνοδεία πιάνου και μπορούσε η ΑΙ να τα χωρίσει. Μπορείς να της δώσει διάφορες εντολές λέγοντας: "Αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι η κιθάρα. Εξαφάνισε την κιθάρα". Στη συνέχεια, προχωρήσαμε κανονικά στη μίξη του άλμπουμ το οποίο ήταν και ο τελευταίος δίσκος των Beatles, όπως θα κάναμε με οποιονδήποτε άλλο».

Ο McCartney αναγνώρισε ότι η χρήση της AI είναι «κάπως τρομακτική», αλλά πρόσθεσε: «Είναι το μέλλον. Απλώς πρέπει να δούμε πού οδηγεί αυτό».  Ο μουσικός αυτή τη στιγμή προωθεί ένα νέο βιβλίο καθώς και μια έκθεση φωτογραφίας στην National Portrait Gallery του Λονδίνου με τίτλο, «Eyes of the Storm», η οποία περιλαμβάνει τα δικά του προσωπικά πορτρέτα που τραβήχτηκαν κατά την άνοδο των Beatles στις αρχές της δεκαετίας του 1960.