Η Sia αποκαλύπτει ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού μετά τις κριτικές για την ταινία «Music»

Instagram @siamusic

Η Sia μοιράστηκε το γεγονός ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, δύο χρόνια αφότου πυροδότησε αντιδράσεις για την επιλογή της νευροτυπικής ηθοποιού, Maddie Ziegler ως αυτιστική έφηβη στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, «Music».

«Είμαι στο φάσμα του αυτισμού και είμαι σε ανάκαμψη», είπε η τραγουδίστρια και θαυμαστής του Survivor κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου επεισοδίου του «Rob Has a Podcast», στο οποίο συμμετείχε επίσης η φιναλίστ της σεζόν 44 του διάσημου reality, Carolyn Wiger. Χαιρέτισε την Wiger «που εμφανίστηκε και είναι πρόθυμη να δεχτεί την απόρριψη και είναι πρόθυμη να χαρακτηριστεί ως περίεργη και παράξενη», προσθέτοντας ότι «η τρελή μέσα μου αναγνωρίζει την τρελή μέσα σου».

«Κανείς δεν μπορεί ποτέ να σε γνωρίσει και να σε αγαπήσει όταν είσαι γεμάτος μυστικά και ζεις με ντροπή», είπε η Sia. «Και μετά καθόμαστε επιτέλους σε ένα δωμάτιο γεμάτο αγνώστους και τους λέμε τα πιο βαθιά και πιο σκοτεινά μυστικά μας και όλοι γελούν και δεν νιώθουμε σαν σκουπίδι για πρώτη φορά στη ζωή μας και οι υπόλοιποι βλέπουν ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Και τότε μόνο μπορούμε να αρχίσουμε να βγαίνουμε στον κόσμο και να λειτουργούμε σαν άνθρωποι με καρδιά και να μην προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι άλλο».

«Για 45 χρόνια, έλεγα: Πρέπει τώρα να φορέσω το ανθρώπινο κοστούμι μου», πρόσθεσε. «Και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έγινα ο εαυτός μου». Η τραγουδίστρια του «Chandelier» είχε προηγουμένως προκαλέσει τις διαμαρτυρίες το 2020 μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ του σκηνοθετικού της ντεμπούτου «Music» το 2021, με επίκεντρο μια πρώην αλκοολική γυναίκα ονόματι Zu (Kate Hudson) που γίνεται φύλακας της ετεροθαλούς αδερφής της Music (Ziegler), ενός κοριτσιού στο φάσμα του αυτισμού. Η National Autistic Society, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη Sia για ρατσισμό προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε επιλέξει έναν αυτιστικό ηθοποιό.

Η Sia αρχικά απάντησε στις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι η ιστορία ήταν εμπνευσμένη από τον «νευροτυπικό φίλο της», ο οποίος «ζει μια πολύ αγχωτική ζωή, καθώς δεν μπορεί να εκφραστεί λεκτικά  και έκανα αυτή την ταινία από αγάπη για αυτόν και τη μητέρα του». Σημείωσε επίσης ότι επέλεξε την συγκεκριμένη ηθοποιό ανάμεσα σε 13 άλλα νευροτυπικά άτομα για την ταινία.

 

 

Σκηνές που έδειχναν τον χαρακτήρα της Ziegler να είναι δεμένη μετά από μια κρίση πανικού, προκάλεσαν αργότερα περισσότερες αντιδράσεις, με τη Sia να ζητά συγγνώμη και να δηλώνει ότι οι σκηνές θα αφαιρεθούν από μελλοντικές προβολές.

«Για 45 χρόνια, έλεγα: Πρέπει τώρα να φορέσω το ανθρώπινο κοστούμι μου. Και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έγινα ο εαυτός μου».

Η ηθοποιός KateHudson, είχε επίσης στο παρελθόν αναφερθεί στις κριτικές που δέχτηκε η ταινία, η οποία της χάρισε μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα το 2021. «Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι παρακολουθήσουν την ταινία, θα δουν την αγάπη και την ευαισθησία που δόθηκε σε αυτήν», είπε στην εκπομπή, Jimmy Kimmel Live πριν δύο χρόνια. «Αλλά, είναι μια σημαντική συζήτηση, όχι μόνο για την ταινία, αλλά στο σύνολό της, για την αντιπροσώπευση. Όταν ακούω ότι υπάρχει κάποιος που νιώθει ότι έχει μείνει απ’ έξω, νιώθω απαίσια».

Πρόσθεσε: «Είναι ένας σημαντικός διάλογος που πρέπει να γίνει για τους νευροτυπικούς ηθοποιούς που απεικονίζουν νευροαποκλίνοντες χαρακτήρες. Είναι σημαντικό να μιλήσεις με ανθρώπους που είναι ειδικοί και ξέρουν πώς να συμμετέχουν στη συζήτηση. Το ενθαρρύνω, πραγματικά».

 

Video Url