Το άλμπουμ που άλλαξε το τοπίο της μουσικής, σύμφωνα με τον Dave Grohl

Instagram @foofighters

Έχοντας ζήσει την παρακμή της grunge και το τέλος της britpop, ο Dave Grohl των Foo Fighters σοκαρίστηκε με όσα άκουσε στον δίσκο OK Computer των Radiohead το 1997.

Αν και οι Radiohead ήταν χωμένοι για τα καλά μέσα στην grunge στην αρχή της καριέρας τους, με σινγκλ όπως το Creep, η ικανότητά τους να προσαρμόζονται με την εποχή, τους έκανε να προαισθανθούν το είδος της ροκ που έρχεται, με τραγούδια που ξεπέρασαν τα στενά όρια του είδους.

Όταν μίλησε για το OK Computer, ο Grohl είπε ότι τίποτα δεν θα ήταν ίδιο μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, λέγοντας: «Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτή ήταν η αρχή κάποιου είδους επανάστασης μουσικά. Νομίζω ότι αυτός ο δίσκος άλλαξε το τοπίο της pop μουσικής για τα επόμενα χρόνια».

 

Video Url

 

Αφού οι Radiohead έγιναν τεράστιο όνομα στην ροκ, ακολούθησαν χιλιάδες αντιγραφείς που προσπάθησαν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή του ίδιου ήχου, από τους Travis μέχρι τους Coldplay. Αν και οι Radiohead θα μπορούσαν να είχαν πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μετά από αυτόν τον δίσκο, αποφάσισαν να παίξουν ξανά με τις προσδοκίες των θαυμαστών τους, στο Kid A.

Έχοντας απομακρυνθεί χιλιόμετρα από το αριστούργημά τους, οι Radiohead ακολούθησαν μια διαφορετική προσέγγιση εστιάζοντας στην ηλεκτρονική μουσική, με τραγούδια όπως το Everything in Its Right Place και το The National Anthem. Όσο και αν το συγκρότημα είχε κάνει το στούντιο δεύτερο σπίτι του, ο Grohl θα έλεγε ότι η καλύτερη εκδοχή του συγκροτήματος ήταν πάνω στη σκηνή, εξηγώντας: «Ως live μπάντα, είναι από τους καλύτερους όλων των εποχών. Το Paranoid Android live δεν είναι ακριβώς ίδιο με το δίσκο, αλλά είναι καλύτερο γιατί συμβαίνει μπροστά σου».

 

Video Url