Σύμφωνα με μελέτη, το 75% των καλλιτεχνών χάνει χρήματα όταν κυκλοφορεί νέα μουσική

Wikimedia Commons / Strubbl

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι το 75% των καλλιτεχνών, χάνει χρήματα όταν κυκλοφορεί νέα μουσική, αφού πολύ συχνά πληρώνουν οι ίδιοι για το κόστος προώθησης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία μουσικής παραγωγής, Pirate και βασίστηκε στην μελέτη πάνω από 1.000 παραγωγών, μουσικών και καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν τα στούντιο ηχογράφησης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά τους ανακάλυψε ότι «το 75% των δημιουργών μουσικής βάζουν λεφτά από την τσέπη τους και περισσότεροι από τους μισούς είχαν κάνει αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αντεπεξέλθουν».

Το 91% των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην έρευνα, προωθούν την μουσική τους μόνοι τους και δεν χρησιμοποιούν δισκογραφική εταιρία ή μάνατζερς. Εν τω μεταξύ, το 75% όσων πληρώνουν για να προωθήσουν τη μουσική τους, ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους από τα streams και τις πωλήσεις.

Ο Dan Davis, επικεφαλής της κοινότητας της Pirate, δήλωσε: «Ως καλλιτέχνης που κάνει το δικό του promo, είναι πιο δύσκολο, αλλά και πιο εύκολο στην εποχή των social media. Οι πλατφόρμες ανταμείβουν μια συνεχή ροή περιεχομένου, η οποία όμως απαιτεί πολλή δουλειά και η ανταμοιβή είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κοινό, αντί απλώς να προσπαθείτε να πολεμήσετε αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά της μουσικής βιομηχανίας».

Η έρευνα επίσης, έριξε φως στους τρόπους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο προώθησης. Η Pirate ανακάλυψε ότι το 54% των καλλιτεχνών χρησιμοποιεί κυρίως τις κοινωνικές πλατφόρμες για την προώθηση της μουσικής τους, ενώ το 51% έχει κάνει ένα διάλειμμα από τα μέσα δικτύωσης για την ψυχική του υγεία.

Ο Davis πρόσθεσε: «Το να βλέπεις καλλιτέχνες να κάνουν διάλειμμα από τα social media είναι ένα πραγματικά θετικό σημάδι ότι οι περισσότεροι δημιουργοί δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική τους υγεία. Για πολλούς μουσικούς στα στούντιο μας, το να παίζουν μουσική είναι κάτι που κάνουν μαζί με της κανονικές τους δουλειές πλήρους ή μερικής απασχόλησης και είναι σημαντικό να κάνεις διαλείμματα από τη δουλειά, τη μουσική και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται το να είσαι μουσικός».

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Spotify έχει πλέον πάνω από μισό δισεκατομμύριο άτομα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, το Spotify ανέφερε επίσης καθαρές απώλειες 284 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα μέσα έσοδα ανά χρήστη μειώθηκαν επίσης κατά ένα τοις εκατό στα 4,77 δολάρια.