Ακούστε το «Paranoid» των Black Sabbath με απομονωμένα φωνητικά από τον Ozzy Osbourne

Instagram @ozzyosbourne

Το «Paranoid», από το ομώνυμο δεύτερο στούντιο άλμπουμ των Black Sabbath, είναι ίσως το πιο διάσημο κομμάτι των θρύλων του heavy metal και ένα από τα πιο διάσημα metal τραγούδια όλων των εποχών. Τους χάρισε μια θέση στην πεντάδα των βρετανικών charts, κάτι που δεν θα πετύχαιναν ποτέ ξανά.

Αν και το χαρακτηριστικό του κομματιού είναι το εμβληματικό riff της κιθάρας, μέρος του μοναδικού ήχου και της επιτυχίας του προήλθε από τα ξεχωριστά φωνητικά του Ozzy Osbourne που ικετεύει, «Can you help me occupy my brain». 

Στην παρακάτω εκδοχή με απομονωμένα φωνητικά, ξεχωρίζει η απόγνωση του κομματιού με τους στίχους να είναι στο επίκεντρο, ενισχυμένοι από τα παρανοϊκά φωνητικά του Osbourne.

Ο μπασίστας Geezer Butler, ο οποίος έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, μίλησε στο περιοδικό Mojo το 2013 για το νόημα του τραγουδιού, δηλώνοντας: «Βασικά, το κομμάτι μιλάει απλώς για την κατάθλιψη, γιατί δεν ήξερα πραγματικά τη διαφορά μεταξύ κατάθλιψης και παράνοιας». Συνεχίζει, «Έχει να κάνει με την χρήση ουσιών. Όταν καπνίζεις ένα τσιγάρο, γίνεσαι εντελώς παρανοϊκός με τους ανθρώπους, δεν μπορείς να σχετίζεσαι με αυτούς. Υπάρχει αυτή η συσχέτιση μεταξύ της παράνοιας που νιώθεις όταν καπνίζεις και της κατάθλιψης που έρχεται μετά».

Αν και το κομμάτι κρατάει λιγότερο από τρία λεπτά, είναι πλέον η πιο αναγνωρισμένη κυκλοφορία του συγκροτήματος. Στην πραγματικότητα γράφτηκε μόνο για να γεμίσει το άλμπουμ (το οποίο αργότερα θα ονομαζόταν Paranoid λόγω της επιτυχίας του κομματιού). 

Ο Butler είπε στο Guitar World το 2004, ότι το κομμάτι γράφτηκε «εκ των υστέρων σαν συμπλήρωμα για το άλμπουμ». Συνέχισε  λέγοντας, «Ο Tony  [Iommi] σκέφτηκε το riff. Έγραψε στα γρήγορα τους στίχους και ο Ozzy τους διάβαζε καθώς τραγουδούσε». Ακούγοντας τον Ozzy Osbourne χωρίς συνοδεία μουσικής, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι το κομμάτι γράφτηκε τόσο γρήγορα, καθώς και ότι έπρεπε ο Ozzy να τους διαβάσει παράλληλα με το τραγούδι.

Κάπως έτσι, οι Black Sabbath έγραψαν κατά λάθος την μεγαλύτερη τους επιτυχία και το «Paranoid» ήταν η μόνη φορά που το συγκρότημα μπήκε στα charts. Ο Iommi μίλησε για το ταξίδι του κομματιού από filler σε killer στο Songfacts: «Έγινε single επειδή ήταν ένα σύντομο τραγούδι. Και επειδή έγινε τόσο μεγάλο, οι περισσότεροι άνθρωποι μας γνώριζαν λόγω του Paranoid εκείνη την εποχή».

Ακούστε τα απομονωμένα φωνητικά του «Paranoid» παρακάτω.

 

Video Url