Η Universal Music Group σε συμφωνία με την Endel, για την παραγωγή λειτουργικής ΑΙ μουσικής

Instagram @endelsound

Η Universal Music Group υπέγραψε συμφωνία με τη μουσική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Endel, σε μια συνεργασία που στοχεύει να ξεκλειδώσει τις «απίστευτες δυνατότητες της ηθικής τεχνητής νοημοσύνης» για την υποστήριξη των καλλιτεχνών της. 

Η Endel με έδρα το Βερολίνο, διαθέτει ένα «οικοσύστημα» πολλαπλών εφαρμογών που υποστηρίζονται από την AI και παράγουν εξατομικευμένους ήχους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εστιάσουν, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Χρησιμοποιώντας προσωπικά δεδομένα από την κίνηση του χρήστη, τον καιρό, τον καρδιακό παλμό, την τοποθεσία και άλλους παράγοντες μπορεί και παράγει εξατομικευμένα ηχοτοπία.

 

 

Σύμφωνα με την Endel, η λεγόμενη λειτουργική μουσική (π.χ. μουσική για ύπνο, τρέξιμο, χαλάρωση κ.λπ.) «αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες υποκατηγορίες μουσικής παγκοσμίως, που περιλαμβάνει περίπου 15 δισεκατομμύρια streams το μήνα σε όλες τις πλατφόρμες μουσικής».

Στο πλαίσιο αυτής της «πρωτοποριακής» συμφωνίας, οι δύο εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία AI της Endel για να επιτρέψουν στους καλλιτέχνες της UMG να προσεγγίσουν τη μουσική τους με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο και να δημιουργήσουν «ηχοτοπία με βάση την επιστήμη, σχεδιασμένα ώστε να βελτιώσουν την ευεξία των ακροατών».

Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Endel συνεργάστηκε με τη Warner Music Group για την παραγωγή 20 άλμπουμ, σηματοδοτώντας την πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε με μια μεγάλη εταιρεία για την παραγωγή άλμπουμ με την βοήθεια αλγόριθμων. Επίσης, τον Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η συνεργασία της Endel με την Amazon.

Αν και γίνεται πολύς λόγος για την επιρροή της AI στη μουσική βιομηχανία και την καλλιτεχνική ακεραιότητα, η συνεργασία αυτή δεν έχει σκοπό να δημιουργηθούν καινούργιες ποπ επιτυχίες στο μέλλον.

Αντίθετα, η Endel στοχεύει στο να βοηθήσει τους ακροατές να «εστιάσουν, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν» με τα «προσωποποιημένα ηχητικά τοπία που υποστηρίζονται από τη νευροεπιστήμη». Όπως ο James Blake και η Grimes, με τον James να δημιουργεί το δίσκο Wind Down Soundscape του 2022 με την βοήθεια της  Endel και την Grimes να συνεργάζεται στο κομμάτι AI Lullaby με την εταιρία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Endel, η εταιρεία είναι «σχεδιασμένη για να ενισχύσει τις φυσικές μας ικανότητες, να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό περιβάλλον για την μείωση του άγχος και να μας βοηθήσει να είμαστε πιο συνειδητοί χωρίς καν να χρειάζεται να κάνουμε διαλογισμό».

Μιλώντας για τη συνεργασία της Universal Music Group με την Endel, ο αντιπρόεδρος της UMG, Michael Nash τόνισε τις «απίστευτες δυνατότητες της ηθικής τεχνητής νοημοσύνης ως εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση της δημιουργικότητας των καλλιτεχνών, των δισκογραφικών και των τραγουδοποιών μας», προσθέτοντας ότι το έργο της Endel είναι «σχεδιασμένο για να βελτιώσει την ευεξία του κοινού».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Endel, Oleg Stavitsky εξηγεί: «Στόχος μας ήταν πάντα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να εστιάσουν, να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν με τη δύναμη του ήχου. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το τέλειο εργαλείο για αυτό».

Όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος του βρετανού James Blake, Wind Down με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης πέρυσι, ο Blake είπε: «Το ηχητικό τοπίο του Wind Down που δημιούργησα με την Endel, μου επιτρέπει να εξερευνήσω την πιο ατμοσφαιρική πλευρά της μουσικής και να δημιουργήσω ένα έργο για να υποστηρίξω τους ανθρώπους με έναν νέο τρόπο. Είναι συναρπαστικό να ακούς πώς η μουσική μου συνδυάζεται με τους βασισμένους στην επιστήμη ήχους της AI και νομίζω ότι εφεύραμε κάτι όχι απλά όμορφο ή ακόμα και με νόημα, αλλά κάτι πραγματικά πρακτικό».