Το άλμπουμ των Beatles που ο παραγωγός George Martin αποκάλεσε «απογοητευτικό»

Οι Beatles μπορεί να είναι από τα λίγα συγκροτήματα με την τέλεια καριέρα. Παρόλο που δεν μπορούν όλα τα άλμπουμ τους να είναι τα καλύτερα στον κόσμο, η δισκογραφία τους δεν είχε ποτέ κάτι το κραυγαλέο, που τα μέλη του να είχαν μετανιώσει. Λάθη γίνονταν συνέχεια και ο παραγωγός τους, George Martin ήταν πάντα παρών για να τα διορθώσει.

Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, ο Martin ήταν γνωστός ως το «Πέμπτο Σκαθάρι», συμβάλλοντας με δικά του μουσικά θέματα, εκεί που οι υπόλοιποι τέσσερις δεν μπορούσαν μόνοι τους. 

Καθώς κάθε μέλος του συγκροτήματος χάραζε την δική του πορεία και δική του καριέρα, κάποιοι από τους συμβιβασμούς τους δεν ταίριαξαν καλά με τον Martin στο White Album, το ένατο άλμπουμ του γκρουπ. Μαζεύοντας όλες τις ιδέες τους, το συγκεκριμένο άλμπουμ των Beatles ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας τεσσάρων ξεχωριστών σόλο καλλιτεχνών που «βρέθηκαν» μαζί σε ένα στούντιο, με τον John Lennon και τον Paul McCartney να μην εργάζονται πλέον ως ομάδα για την σύνθεση των τραγουδιών.

Αν και το άλμπουμ ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα, ο Martin ανέφερε ότι ήταν απογοητευμένος από το τελικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Το White Album ήταν μία απογοήτευση. Ήθελα να το απομονώσω και να κυκλοφορήσω ένα ξεχωριστό άλμπουμ με τα καλύτερα πράγματα από αυτό, αλλά οι υπόλοιποι επέμειναν να βάλουν όλα τα τραγούδια που σκέφτηκαν. Μερικά από τα τραγούδια πίστευα ότι ήταν αρκετά τετριμμένα και μερικά από αυτά τα θεωρούσα πολύ καλά, οπότε αν το αποστάζαμε, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα πραγματικά σούπερ άλμπουμ».

 

 

Καθώς συνεχίζονταν οι συνεδρίες, οι διαφορές στην δημιουργική κατεύθυνση άρχισαν να αποσπούν το συγκρότημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας χωριστών στούντιο στο Abbey Road όπου κάθε μουσικός θα δούλευε μόνος του τα δικά του τραγούδια χωρίς τη βοήθεια των άλλων Beatles. Το ηθικό όλων ήταν τόσο χαμηλό κατά τη διάρκεια των τελικών ηχογραφήσεων που ο George Martin και ο Ringo Starr έφυγαν για διακοπές μακριά από το στούντιο, κουρασμένοι από το υπόλοιπο συγκρότημα χωρίς να μπορούν να αντέξουν την πίεση.

Αν και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ο Martin έκανε περικοπές στο άλμπουμ σε μεγάλο βαθμό, κρατώντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια, η τεταμένη ατμόσφαιρα ολόκληρου του δίσκου είναι αυτή που δίνει κάτι το ξεχωριστό, σχεδόν σαν ο ακροατής να βρίσκεται δίπλα στους Beatles καθώς γράφουν τα τραγούδια. Το White Album μπορεί να είναι ένα από τα λιγότερο ομοιογενή έργα  που έφτιαξαν ποτέ οι Beatles, αλλά είναι επίσης ένα στιγμιότυπο των Σκαθαριών που εκθέτει την πιο ανθρώπινη πλευρά τους.

 

Video Url