Bill Gates: Η A.I. θα μπορούσε να αχρηστεύσει το Google και την Amazon

Instagram @thisisbillgates

Ο Bill Gates μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Goldman Sachs, σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι ένας μελλοντικός ΑΙ προσωπικός βοηθός θα είναι τόσο σημαντικός που η πρώτη εταιρεία που θα τον αναπτύξει θα έχει πολύ μεγάλο αβαντάζ σε σχέση τους υπόλοιπους ανταγωνιστές.

«Η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις συμπεριφορές των χρηστών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να επισκεφθούν ξανά έναν ιστότοπο αναζήτησης, να χρησιμοποιήσουν ορισμένα εργαλεία παραγωγικότητας ή να ψωνίζουν στην Amazon», είπε.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates πιστεύει ότι σύντομα θα υπάρξει κάποια μελλοντική κορυφαία εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όποια και αν είναι αυτή, η οποία θα δημιουργήσει έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό που θα μπορεί να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες για τους ανθρώπους.

Αυτός ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, θα μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες και τις συνήθειες ενός ατόμου και θα τον βοηθήσει να «διαβάσει όσα δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε», είπε ο Gates τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο San Francisco.

Ο Bill Gates είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 50-50 ο μελλοντικός νικητής της τεχνητής νοημοσύνης να είναι είτε μία startup επιχείρηση, είτε ένας τεχνολογικός κολοσσός.
«Θα ήμουν απογοητευμένος αν η Microsoft δεν έμπαινε εκεί», είπε ο Gates. «Αλλά είμαι εντυπωσιασμένος με μερικές startups, συμπεριλαμβανομένης της Inflection», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Inflection.AI, που συνιδρυτής ήταν το πρώην στέλεχος της DeepMind, Mustafa Suleyman.

«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος έως ότου αυτός ο ισχυρός μελλοντικός ψηφιακός βοηθός θα είναι έτοιμος για mainstream χρήση», είπε ο Gates. «Μέχρι τότε, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν τις λεγόμενες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται, παρόμοιες με το δημοφιλές ChatGPT του OpenAI στα δικά τους προϊόντα».

Ο Bill Gates συζήτησε επίσης για θέματα υγείας που σχετίζονται με τη δουλειά του στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει τις καινοτομίες στον χώρο και θα οδηγήσει σε πιο προηγμένη ανάπτυξη φαρμάκων.

Αν και η εσωτερική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου εξακολουθεί να είναι μυστήριο για τους επιστήμονες, ο συνιδρυτής της Microsoft πιστεύει ότι η ανθρωπότητα πλησιάζει στη δημιουργία αποτελεσματικών φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, με τις δοκιμές σε ανθρώπους για τα νέα φάρμακα να πραγματοποιούνται πιθανώς σε 10 χρόνια.

Παρομοίασε επίσης την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης για την δημιουργία κειμένων σε όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων ως game-changer που θα επηρεάσει τους εργαζομένους. Ο Gates πιστεύει ότι τα μελλοντικά ανθρωποειδή ρομπότ που θα είναι φθηνότερα από τους ανθρώπινους υπαλλήλους θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό όλες τις βιομηχανίες. «Καθώς εφευρίσκουμε αυτά τα ρομπότ, πρέπει απλώς να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ», είπε ο Bill Gates αστειευόμενος.