Όταν οι Beatles κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1971

Καθ’ όλη την καριέρα τους, οι Beatles κατάφεραν να κερδίσουν αμέτρητα βραβεία. Τα περισσότερα από αυτά περιελάμβαναν βραβεία Grammy και το συγκρότημα κέρδισε το βραβείο «Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη» το 1965, «Καλύτερο Τραγούδι της Χρονιάς» το 1967 για το Michelle και το «Άλμπουμ της Χρονιάς» το 1968 για το Sgt. Pepper’s. Οι Beatles κέρδισαν επίσης και ένα βραβείο Όσκαρ, περίπου την εποχή της οριστικής τους διάλυσης.

Το 1971, το συγκρότημα εντάχθηκε στους μουσικούς που τιμήθηκαν με Όσκαρ. Φυσικά, μέχρι εκείνο το σημείο, η μπάντα είχε ήδη χωρίσει, οπότε η νίκη δεν γιορτάστηκε όπως θα έπρεπε. Μάλιστα, κανένας από το συγκρότημα δεν μπήκε καν στον κόπο να παραλάβει το βραβείο στην τελετή.

Οι Beatles είχαν ήδη φλερτάρει με το Όσκαρ, αφού η ταινία τους «A Hard Day's Night» του 1964 προτάθηκε για το «Καλύτερο Σενάριο» και την «Καλύτερη Μουσική». Αλλά, πέρασαν αρκετά χρόνια πριν το συγκρότημα κερδίσει ένα από τα πολυπόθητα βραβεία για το ντοκιμαντέρ του 1970, «Let It Be».

 

Video Url

 

Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Michael Lindsey-Hogg και δείχνει τα παρασκήνια της ηχογράφησης για το τελευταίο τους άλμπουμ με το ίδιο όνομα, καθώς και την διάσημη συναυλία τους σε μια ταράτσα του Λονδίνου. Πλάνα που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αρχική ταινία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα από τον Peter Jackson στο ντοκιμαντέρ του 2021, «The Beatles: Get Back». Η ταινία περιλαμβάνει το τραγούδι «Let It Be», το οποίο κέρδισε το Όσκαρ για το «Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι».

 

Video Url

 

Ωστόσο, οι Beatles δεν ήταν στην τελετή των βραβείων Όσκαρ για να παραλάβουν το χρυσό αγαλματίδιο και έστειλαν τον Quincy Jones για να το παραλάβει εκ μέρους τους, ο οποίος ήταν ο μαέστρος της ζωντανής ορχήστρας κατά την διάρκεια της τελετής. Όταν πήρε το τρόπαιο, ο Jones είπε: «Αυτό είναι φανταστικό. Ήθελα απλώς μια δικαιολογία για να το πλησιάσω και μακάρι οι Beatles να ήταν όλοι μαζί απόψε εδώ για να το παραλάβουν, αλλά πρέπει να επιστρέψω για να διευθύνω την ορχήστρα. Εκ μέρους τους, σας ευχαριστώ πολύ».

 

Video Url

 

Αργότερα ο Jones θυμήθηκε το γεγονός με λεπτομέρειες. Είπε, «Θυμάμαι ότι πέρασα από το στούντιο στην Έβδομη Λεωφόρο. Ο Paul ήταν στο στούντιο και του είπα ότι πρέπει να εμφανιστεί σε αυτή την εκδήλωση για τα Όσκαρ, επειδή είναι μια καλή ευκαιρία και θα μπορούσε ενδεχομένως να προταθεί και ενδεχομένως ακόμη και να κερδίσει».

Ο Jones συνέχισε: «Ο Paul και εγώ είχαμε μια εξαιρετική σχέση. Μου απάντησε αρνητικά και είπε ότι δεν πρόκειται να τον πείσω. Και εγώ του απάντησα ότι δεν με ένοιαζε αν ήθελε ή δεν ήθελε να παραβρεθεί και τελικά δεν πήγε κανείς τους. Ήταν η πρώτη χρονιά που διηύθυνα την ορχήστρα. Έπρεπε να αφήσω τη μπαγκέτα μου κάτω, να ανέβω στην σκηνή, να μιλήσω εκ μέρους του συγκροτήματος και να παραλάβω το Όσκαρ εκ μέρους του Lennon και τον McCartney για το Let It Be».

 

Video Url