Υπάρχουν τραγούδια που ο τίτλος καθαυτός σε παραπέμπει στη νύχτα. Σε άλλα το μαρτυρούν οι στίχοι, ο τρόπος που ερμηνεύονται ή κάποια επιφωνήματα των καλλιτεχνών συνδυασμένα με τον «κατάλληλο» ήχο ή ρυθμό.
Σκαλίζοντας το χρόνο από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, θυμηθήκαμε 20 από αυτά που μας «οδηγούν» στη νύχτα.
Doris Day – Quiet nights of quiet stars (Corcovado) (1965)
Βραζιλιάνικη σύνθεση που μας συστήθηκε με πορτογαλικό στίχο και τίτλο “Corcovado”, που τραγούδησε πρώτος ο João Gilberto το 1960.
Ο Toni Bennett το ερμήνευσε πρώτος με αγγλικό στίχο ως “Quiet nights (Corcovado)” το 1963, η σφραγίδα όμως της Doris Day με τίτλο “Quiet nights of quiet stars (Corcovado)” το 1965, έμελλε να είναι η πιο χαρακτηριστική αγγλόφωνη επιτυχία του.
Η Doris Day το έχει τραγουδήσει και ντουέτο με τον Perry Como σε τηλεοπτική εκπομπή το 1971, ο οποίος το είχε επίσης διασκευάσει το 1966.
Billy Paul – Me and Mrs. Jones (1972)
Η Νο.01 επιτυχία για τρεις εβδομάδες στην Αμερική το 1972, χωρίς να έχει αναφορά στη νύχτα, έγινε από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του ραδιοφώνου παγκοσμίως τις «μεγάλες ώρες».
Αξέχαστη σόουλ μπαλάντα χάρη στην οποία ο Billy Paul κέρδισε το μοναδικό βραβείο Grammy, που ήταν υποψήφιος, στην κατηγορία “Καλύτερη Ανδρική R&B εμφάνιση με φωνητικά”. Είναι επίσης το μοναδικό του Νο.01 τραγούδι στην Αμερική.
Rose Royce – Wishing on a star (1977)
Οι στίχοι «επιβάλλουν» νυχτερινό τοπίο και μάλιστα ουρανό με ξαστεριά.
Από τα διαχρονικότερα ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του ’70. H άρνηση της Barbra Streisand να το τραγουδήσει έδωσε την ευκαιρία στους Rose Royce να γνωρίσουν επιτυχία με αυτό. Κυκλοφόρησε το 1977, έφτασε στις αρχές τις επόμενης χρονιάς στο Νο.03 της Αγγλίας και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του αμερικανικού συγκροτήματος στη χώρα αυτή.
Patti Smith – Because the night (1978)
Πολλοί έχουν χορέψει και τραγουδήσει: “Because the night belongs to lovers, because the night belongs to us”. Η ενέργεια του τραγουδιού μεταφέρεται τόσο μέσα από το χορευτικό ρυθμό, όσο και από την εκρηκτική ερμηνεία της.
Ο Bruce Springsteen ξεκίνησε να γράφει τη μουσική το 1976, δεν είχε όμως τους στίχους. Ο παραγωγός του Jimmy Iovine τον έπεισε να το δώσει στη Patti Smith το 1978, η οποία έγραψε τους στίχους μέσα σε μια νύχτα περιμένοντας τηλεφώνημα από το αγόρι της, εξού και οι στίχοι: “Love is a ring, the telephone”. Δίστασε να το κυκλοφορήσει, ευτυχώς την έπεισε ο Iovine και έγινε η πιο αναγνωρίσιμη επιτυχία της. Έγινε Νο.05 στην Αγγλία, ενώ Νο.13 στην Αμερική.
Barry White – It's only love doing its thing (1978)
Όταν ο Barry White λέει: “I must relax you, I mean, totally, totally relax you”, περαιτέρω σχολιασμός είναι ανούσιος και περιττός.
Η φαντασία σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρώτη εικόνα μας οδηγεί σε χαλαρωτικές νυχτερινές καταστάσεις, ενώ με πιο ψύχραιμο σκεπτικό αντιλαμβανόμαστε ότι για την εν λόγω εμπειρία δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός.
Χαρακτηριστική επιτυχία μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του πλανήτη, εντός και εκτός μουσικής, του 1978.
Teddy Pendergrass – Turn off the lights (1979)
Από το καλησπέρα δίνεται η «εντολή», ο τίτλος είναι σαφέστατος.
Λίγο πριν σβήσουν τα φώτα της δεκαετίας του ’70 ο Αμερικανός καλλιτέχνης μας χάρισε το 1979 ένα από τα πιο αυθεντικά ερωτικά τραγούδια. Άκρως κατευθυντήριοι οι στίχοι: “Let's take a shower, shower together, yeah”. Στο άκουσμα τους το τελευταίο που μας απασχολεί είναι σε ποια θέση πήγε στην Αμερική ή στην Αγγλία.
Benny Mardones – Into the night (1980)
Το τραγούδι που τον έκανε γνωστό και εύπορο, παρόλο που ξεκίνησε επεισοδιακά την πορεία του στα αμερικανικά ραδιόφωνα, μπαινόβγαινε στις playlist εξαιτίας του στίχου “She's just 16 years old”.
Έφτασε ως το Νο.11 στην Αμερική. 43 χρόνια από την κυκλοφορία του, το 1980, η μπαλάντα εξακολουθεί να μεταδίδει την ενέργεια της.
Santana - I love you much too much (1981)
Όπως σε αρκετές καταστάσεις της ζωής τα λόγια περισσεύουν, το ίδιο συμβαίνει και στη μουσική.
Η κιθάρα έβγαλε φωνή, είπε και ελάλησε. Η αλησμόνητη επιτυχία του Carlos και της παρέας του το 1981, όπως και να το κάνουμε ακούγεται διαφορετικά από το ηλιοβασίλεμα και μετά.
Animals – The night (1983)
Από τις αθάνατες ροκ επιτυχίες που αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό, πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός σε είδος μουσικής.
Το έγραψε ο Eric Burdon με τον John Sterling το 1983. Είναι το μοναδικό τραγούδι της θρυλικής βρετανικής μπάντας που μπήκε στο 100 πρώτα της Αμερικής, έφτασε στο Νο.48 του “Hot 100”, ενώ στο Νο.34 των “Mainstream Rock Tracks”.
Freddy Jackson – Rock me tonight (For old times shake) (1985)
Χωρίς να έχει αναφορά στη νύχτα, «συνδέθηκε» μαζί της. Παρελθοντική ιστορία που αναβιώνουν οι δύο πρωταγωνιστές, σύμφωνα με τους στίχους.
H R&B με την σόουλ σε όλο τους το μεγαλείο. Έγινε Νο.01 για έξι εβδομάδες στο “Hot Black Singles” της Αμερικής και No.18 στο “Hot 100” το 1985, φτάνοντας επίσης ως το Νο.18 στην Αγγλία.
Sade – Is it a crime (1985)
38 χρόνια μετά από το πρώτο άκουσμα του, τα «θύματα» και οι «θύτες» είναι πια αναρίθμητοι.
Αφοπλιστικό από το πρώτο δευτερόλεπτο, φροντίζει το σαξόφωνο για αυτό. Αν και έχει περισσότερα από έξι λεπτά διάρκεια για να μας αποτελειώσει, η σαγηνευτικά υπνωτική φωνή της Sade εισβάλει στα 24ο δευτερόλεπτο για το… game over.
Τη χρονιά που κυκλοφόρησε, το 1985, «παραδόθηκε» και η ακαδημία των Grammy χρίζοντας την “Καλύτερο Νέο Καλλιτέχνη”.
Michael Crawford – The music of the night (1986)
Η αριστουργηματική σύνθεση του Andrew Lloyd Webber από το περιβόητο μιούζικαλ “Το φάντασμα της όπερας” έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη φωνή του Michael Crawford, ο οποίος πρωταγωνίστησε τόσο στο Μπρόντγουεϊ όσο και στο Γουέστ Έντ.
Κυκλοφόρησε ως σινγκλ τον Δεκέμβριο του 1986, έγινε Νο.07 στην Αγγλία, ενώ το σάουντρακ της παράστασης το Φεβρουάριο του 1987.
Joe Cocker – Night calls (1991)
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του με τα γυναικεία φωνητικά στο… κάλεσμα της νύχτας.
Αργό τέμπο από τα τύμπανα, με τα πλήκτρα και την ηλεκτρική κιθάρα να μοιράζονται τη μελωδία του 1991, στη «μοναχική» ιστορία του πρωταγωνιστή απέναντι σ’ ένα τηλέφωνο μέσα στη νύχτα.
Lauren Christy – The color of the night (1994)
Παρόλο που η ομώνυμη ταινία του 1994 με τον Bruce Willis πήρε βραβείο Χρυσού Βατόμουρου, όταν κυκλοφόρησε προς ενοικίαση στα βίντεο κλαμπ της Αμερικής ήταν στα 20 πρώτα της χρονιάς. Τουλάχιστον το σάουντρακ μας χάρισε ένα μελαγχολικό τραγούδι που γνώρισε δικαίως ραδιοφωνική επιτυχία στην Ελλάδα.
Marc Antony – When I dream at night (1999)
Αυτή η νύχτα αντί για έρωτα ή ρομαντζάδα έχει όνειρα, είναι πολύτιμα και αυτά.
Το μελωδικό τραγούδι εκτός από ραδιοφωνική επιτυχία είναι από τις «αιτίες» που το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ του Αμερικανού σταρ, με τίτλο το ονοματεπώνυμο του, έγινε τριπλά πλατινένιο στην Αμερική φτάνοντας στο Νο.08.
Richard Ashcroft – Break the night with colour (2006)
Η νύχτα δεν έχει χρώμα, εμείς της δίνουμε.
H επιτυχημένη μπαλάντα του Βρετανού μουσικού και τραγουδιστή το 2006, πρώην ηγετικό μέλος των Verve, έγινε Νο.03 στη χώρα του και Νο.10 στην Ευρώπη.
London Grammar – Nightcall (2013)
Η νύχτα μπορεί να «καμαρώσει» που υπάρχει στον τίτλο του. Αριστουργηματικό τραγούδι, θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα και όπερα.
Έγινε πλατινένιο στην Αγγλία ξεπερνώντας τις 200.000, από φυσικές πωλήσεις και streaming. Από το ντεμπούτο άλμπουμ του βρετανικού γκρουπ.
Diana Krall – Isn’t romantic (2017)
Βρίσκουμε αρκετούς λόγους για να το θεωρούμε… night song.
Πέρα από την αναφορά της νύχτας στους στίχους: “Isn't it romantic? Music in the night, a dream that can be heard”, είναι ο νωχελικός τρόπος που το ερμηνεύει η Καναδή τραγουδίστρια και πιανίστρια και της τζαζ, σε συνδυασμό με το αργότερο δυνατό ρυθμικά παίξιμο των οργάνων.
Το “Isn’t it romantic” πλησιάζει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 1932 στην ταινία “Love me tonight”. Έκτοτε αρκετοί καλλιτέχνες συνδέθηκαν μαζί του διασκευάζοντας το.
Seal – I put a spell on you (2017)
Νυχτερινή μελωδία δεν την κάνουν τα «μάγια» των στίχων, αλλά ο ήχος που έβγαλε η τρομπέτα και ο τρόπος που το ερμήνευσε ο κορυφαίος Βρετανός τραγουδιστής το 2017.
Αξιοσημείωτα είναι και τα ξόρκια των προκατόχων «μάγων» Nina Simone, Animals, Bryan Ferry και άλλων, είχαμε κάνει αφιέρωμα στις 20 καλύτερες διασκευές του “I put a spell on you”.
Bruce Springsteen – Nightshift (2022)
Η μοναδική επιτυχία των Commodores μετά την αποχώρηση του Lionel Richie. Το έγραψε ο τραγουδιστής τους Walter Orange με τον Franee Golde και τον Dennis Lambert το 1985, ως φόρο τιμής στον Marvin Gaye και τον Jackie Wilson που έφυγαν από τη ζωή την προηγούμενη χρονιά. Έγινε Νο.03 στην Αγγλία και στην Αμερική.
Το 2022 το «Αφεντικό» θέλησε με τη σειρά του να αποδώσει φόρο τιμής στους καλλιτέχνες και στις μουσικές τους, όπως δήλωσε ο ίδιος, δημιουργώντας μια συλλογή με 15 αμερικάνικα R&B και σόουλ τραγούδια των δεκαετιών 70-80. Από το 21o στούντιο άλμπουμ του με τίτλο “Only the strong survive”.