20 εκδοχές του διαχρονικού “I put a spell on you“

Υπάρχουν πολλού είδους μάγια και ξόρκια. Tης μουσικής είναι μάγια και ξόρκια μαζί, συνδυάζουν νότες και λόγια. Υπάρχουν περισσότερες από 180 εκτελέσεις του τραγουδιού “I put a spell on you” που φέτος συμπληρώνει 66 χρόνια ζωής, ερμηνευμένες ζωντανά ή ηχογραφημένες σε studio, με τον κάθε καλλιτέχνη να δίνει την δική του προσέγγιση προσπαθώντας να αφήσει το στίγμα του.

Διαφορετικές μουσικά, με παράπονο, απόγνωση, θυμό, ακόμα και οργή ερμηνευτικά, όπως αρμόζει στους στίχους. 20 από τις πιο χαρακτηριστικές εκτελέσεις, με χρονολογική σειρά που κυκλοφόρησαν:  

 

 

SCREAMIN JAY HAWKINS (1956)

Το αρχικό φίλτρο δημιουργήθηκε το 1956 από έναν Αμερικανό πρώην μποξέρ, πρωταθλητή μάλιστα μεσαίων βαρών στην πολιτεία της Αλάσκα το 1949. Τον κέρδισε όμως η μουσική και ο εκκεντρικός Jalacy “Screamin’ Jay” Hawkins έγραψε τους στίχους, τη μουσική και το πρωτοερμήνευσε.

Video Url

 

NINA SIMONE (1965)

Η Eunice Kathleen Waymon, γνωστή ως Nina Simone, το 1965 όχι μόνο το διασκεύασε υποδειγματικά, το έκανε «δικό της». Ότι και να πεις για αυτή την θρυλική πολυτάλαντη μορφή είναι λίγο. Δέος.

Video Url

 

THEM (1966) 

Η πιο σαγηνευτική μουσικά εκδοχή του τραγουδιού ήρθε από το Belfast. Mε κόντρα ρόλο τη φωνή του Sir George Ivan Morrison, γνωστός ως Van Morrison, οι Ιρλανδοί Them είχαν οίστρο.

Video Url

 

ALAN PRICE SET (1966)

Την ίδια χρονιά, τον Μάρτιο του 1966, σειρά πήρε ο βρετανός Alan Price, πρώην κιμπορίστας του συγκροτήματος Animals, με τη νέα του μπάντα Alan Price Set. Η διασκευή κέρδισε την δεύτερη υψηλότερη θέση που πέτυχε ποτέ το τραγούδι στο βρετανικό τσαρτ, φτάνοντας μέχρι το Νο.09.

Video Url

 

ANIMALS (1966)

Παραμένουμε στην ίδια χρονιά, μεταφερόμαστε μόλις δύο μήνες μετά. Τον Μάιο του 1966, ο Eric Burdon και η παρέα του, οι Animals, δίνουν την δική τους εκδοχή με ηχηρό τρόπο.

Video Url

 

CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL (1968)    

Δύο χρόνια αργότερα, το 1968, οι Αμερικανοί Creedence Clearwater Revival δίνουν στη σύνθεση πιο έντονο ρυθμό και το απογειώνουν ειρηνευτικά. Παρόλα αυτά στην Αγγλία έφτασε μέχρι το Νο.63, ενώ στην Αμερική το Νο.97.

Video Url

 

AUDIENCE (1971)

Το βρετανικό ροκ συγκρότημα των Audience το 1971 έκανε μία εξαιρετική, διαφορετική διασκευή. Παρόλο αυτά δεν το βοήθησε ούτε αυτή, αφού η πορεία της μπάντας ήταν πολύ σύντομη, διήρκησε μόλις τέσσερα χρόνια.

Video Url

 

BRYAN FERRY (1993)         

Ο βρετανός Bryan Ferry το 1993 άφησε την δική του στάμπα και δικαιωματικά θεωρείτε από τις καλύτερες εκτελέσεις του τραγουδιού.

Video Url

 

BONNIE TYLER (1998)        

Μια από τις ωραιότερες διασκευές της Ουαλής Gaynor Sullivan, γνωστή ως Bonnie Tyler, έγινε το 1998. Με τη χαρακτηριστική βραχνάδα της «έβγαλε» το παράπονο που περιγράφουν οι στίχοι και σε συνδυασμό με την ηλεκτρική κιθάρα πήρε διαφορετική διάσταση το τραγούδι.

Video Url

 

SONIQUE (2000)      

Η Βρετανίδα Sonia Marina Clarke, γνωστή ως Sonique, το 2000 παρουσίασε μία χορευτική εκδοχή γνωρίζοντας όχι μόνο η ίδια επιτυχία αλλά και τo τραγούδι, αφού πέτυχε την υψηλότερη θέση στη ιστορία του, Νο.08 στο βρετανικό Official Chart.

Video Url

 

JOOLS HOLLAND, MICA PARIS and DAVID GILMOUR (2001)

Η ισχύς εν τη ενώσει και μάλιστα με την ίδια εθνικότητα. Βρετανική υπόθεση. H Mica Paris στα φωνητικά, ο Jools Holland στο πιάνο και στη κιθάρα ο David Gilmour των Pink Floyd. Ένας ακόμη κοινός παρονομαστής, η πείρα και το ταλέντο.

Video Url

 

JOE COCKER (2004)

H blues εκτέλεση με την χαρακτηριστική φωνή του Αμερικανού John Robert "Joe" Cocker, είχε και αυτή να δώσει αυτό το «κάτι διαφορετικό», το 2004.

Video Url

 

QUEEN LATIFAH (2004)     

Η πιο αισθησιακή, ερωτική εκδοχή από γυναίκα τραγουδίστρια. Πιο αργή ρυθμικά, το πιάνο πήρε την θέση του σαξόφωνου σε σχέση με την εκτέλεση της Nina Simone και η ερμηνεία της Αμερικανίδας Dana Elaine Owens, γνωστή ως Queen Latifah, το 2004 μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές.

Video Url

 

JOSS STONE (2011)

H Βρετανίδα Joss Stone συνέχισε το ταξίδι του διαχρονικού τραγουδιού στην επόμενη δεκαετία, το 2011, όπως του αξίζει. Με σεβασμό.

Video Url

 

GAROU (2012)

Είχε και o Καναδάς μουσική «άποψη», μέσω του Garou, το 2012. Το αποτέλεσμα σε παραπλανά ότι έχει ηχογραφηθεί πολλά χρόνια πριν. 

Video Url

 

ANNIE LENNOX (2013)

Το έτερον ήμισυ των Eurhythmics, η Σκοτσέζα Annie Lennox, το 2013 και μόνο με την οντότητα της ως τραγουδίστρια, σε καθηλώνει να ακούσεις τη δική της εκδοχή.

Video Url

 

ANGELICA JORDAN (2016)

Η Angelica Jordan κέρδισε την θέση στην εικοσάδα, αν αναλογιστούμε ότι η φωνή αυτή βγαίνει από ένα μόλις δεκάχρονο κορίτσι. Τη γνωρίσαμε μόλις οκτώ ετών από τη συμμετοχή της στο διαγωνισμού της χώρας της, "Norway’s Got Talent", όπου και νίκησε.

Video Url

 

IZA (2017)                  

Σειρά της Βραζιλίας να έχει «εκπρόσωπο» στο τραγούδι, μέσω της 27χρονης τότε Isabela Cristina Correia de Lima Lima, γνωστή ως IZA, το 2017.

Video Url

 

DUFFY (2017)

Την ίδια χρονιά με την Iza, το 2017, το τραγούδι ταξίδεψε και στην Ουαλία μέσω της ήδη καταξιωμένης Duffy.

Video Url

 

SEAL (2017)

Ηχηρή απάντηση σε Βραζιλία και Ουαλία την ίδια χρονιά, το 2017, από τον εκπληκτικό Βρετανό Henry Olusegun Adeola Samuel, γνωστό ως Seal. Η πιο αισθησιακή, ερωτική εκδοχή του τραγουδιού μουσικά και ερμηνευτικά από άνδρα τραγουδιστή.

Video Url