Μπάσο εναντίον κιθάρας – Δέκα μπασογραμμές που κλέβουν την παράσταση

Wikimedia Commons / Andrés Ibarra

Σε όλη την ιστορία της ροκ, οι μπασίστες ανέκαθεν ήταν οι λιγότερο δημοφιλείς, ακόμη και από τους ντράμερς. Για όλα τα αστεία που έχουν γίνει σχετικά με τους ντράμερς που απέχουν πολύ από το να είναι το μυαλό της μπάντας, οι μπασίστες είναι οι γκρίζοι χαρακτήρες επί σκηνής. Συνήθως κάθονται βαριεστημένοι σε μια γωνιά ή κάνουν πλάτες σε αυτούς που κρατούν την κιθάρα. Το μπάσο ωστόσο, έχει πολλή δύναμη στο στούντιο και μερικές από τις μπασογραμμές των Rush και των Metallica έχουν συχνά υπερσκιάσει τις κιθάρες.

Αν και οι καλλιτέχνες της ροκ έχουν δημιουργήσει τραγούδια με καταπληκτικά μέρη κιθάρας, το ενδιαφέρον κομμάτι είναι πάντα αυτό που συμβαίνει στο μπάσο, δεδομένου ότι ένας μπασίστας πρέπει να κρατήσει σταθερό τόσο το ρυθμικό τμήμα όσο και το μελωδικό πλαίσιο του τραγουδιού.

Παρόλο που τα περισσότερα τραγούδια επωφελούνται από μια εξαιρετική γραμμή μπάσου, κάθε μπασίστας σε αυτή τη λίστα είναι από τους κορυφαίος, αποδεικνύοντας ότι είναι εξίσου ικανοί με το μπάσο στα χέρια τους όπως ο κιθαρίστας με τα riff ή ο τραγουδιστής με τους στίχους. Το μπάσο μπορεί να μην είναι το αγαπημένο όργανο κάθε ροκά, αλλά κάθε μπασογραμμή παρέχει την κόλλα που συγκρατεί όλο το τραγούδι.

10. Sabotage – Beastie Boys

Video Url

 

 

9. Schism – Tool

Video Url

 

 

8. The Headmaster Ritual – The Smiths

Video Url

 

 

7. Jerry Was a Race Car Driver – Primus

Video Url

 

 

6. Another One Bites the Dust – Queen

Video Url

 

 

5. Money – Pink Floyd

Video Url

 

 

4. You Oughta Know – Alanis Morissette

Video Url

 

 

3. Longview – Green Day

Video Url

 

 

2. YYZ – Rush

Video Url

 

 

1. Orion – Metallica

Video Url