Ο Billy Corgan για τον θάνατο του Cobain: «Έκλαψα επειδή έχασα τον μεγαλύτερο μου αντίπαλό»

Wikimedia Commons / Arturo Pardavila

Ο Billy Corgan και ο αείμνηστος Kurt Cobain είναι αναμφίβολα δύο από τις μεγαλύτερες φιγούρες της alternative μουσικής των αρχών της δεκαετίας του '90. Σε μια νέα συνέντευξη, ο frontman των Smashing Pumpkins παρομοίασε την εναλλακτική σκηνή με διαγωνισμό, αποκαλώντας τον εγκέφαλο των Nirvana «τον μεγαλύτερο αντίπαλό του».

Μιλώντας με τον Zane Lowe της Apple Music, ο Corgan επέλεξε μια αθλητική αναλογία όταν συζητούσε την αντίδρασή του στον θάνατο του Cobain το 1994, ενώ επίσης αναλογίστηκε την κληρονομιά των Smashing Pumpkins σε σύγκριση με τους άλλους σπουδαίους της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Nirvana.

«Θέλω οι Pumpkins να στέκονται στην κορυφή της γενιάς μας», είπε ο Corgan στη συνέντευξη. «Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γράψω 800 τραγούδια για να το κάνω, θα το κάνω. Δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Πάντα έλεγα ότι ο Kurt ήταν ο πιο ταλαντούχος τύπος της γενιάς μας. Ο Kurt είχε τόσο πολύ ταλέντο που είναι τρομακτικό. Ήταν επιπέδου John Lennon ή Prince, όπου αναρωτιέσαι πώς μπορεί να έχει όλο αυτό το ταλέντο; Αλλά, ο Kurt δεν είναι μαζί μας, δυστυχώς. Οπότε κοίταξα τριγύρω και είπα: Εντάξει, θα μπορούσα να τους νικήσω όλους σίγουρα».

Σχετικά με το θάνατο του Kurt, ο Corgan συνέχισε, «Όταν πέθανε ο Kurt, έκλαψα γιατί έχασα τον μεγαλύτερο αντίπαλό μου. Θέλω να νικήσω τους καλύτερους. Δεν θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα γιατί είμαι μόνο εγώ και ένα σωρό γομάρια, για να χρησιμοποιήσω όρο πάλης».

Ο Corgan συνέχισε συζητώντας για άλλες μπάντες και μουσικούς, όπως τον Chino Moreno των Deftones,  τους οποίους χαρακτήρισε ως «the real deal», τους Radiohead οι οποίοι «πρόβλεψαν τον κόσμο που έρχεται πριν από κάθε μπάντα στον πλανήτη» και τους U2. Για το συγκρότημα από την Ιρλανδία, ο Billy είπε μια ιστορία για το πώς έδωσε συμβουλές στο Bono για το άλμπουμ, All That You Can't Leave Behind που προφανώς κατέληξαν να χρησιμοποιηθούν στην ηχογράφησή του.

«Λοιπόν, είμαι στο Δουβλίνο, περίπου το 2000 και πηγαίνω να επισκεφτώ τον Bono στο σπίτι του», είπε ο Corgan. «Μείναμε ξύπνιοι όλο το βράδυ και το πρωί, για κάποιο λόγο, εγώ και αυτός είμαστε οι μόνοι που έχουμε ξυπνήσει και λέει: Θέλω να σου παίξω κάτι. Θα πρέπει να βγούμε με το αυτοκίνητο, γιατί δεν θέλω να ξυπνήσω το σπίτι».

Και συνέχισε: «Λοιπόν, εγώ και αυτός έχουμε παγώσει μέσα στο αυτοκίνητό του και μου βάζει να ακούσω αυτό που τελικά έγινε το Beautiful Day. Με ρώτησε ειλικρινά ποια ήταν η άποψή μου. Και του είπα αυτό που όντως σκεφτόμουν και χρησιμοποίησαν πραγματικά τη συμβουλή μου».

Ο Corgan θα βγει στην περιοδεία «The World Is a Vampire» στη Βόρεια Αμερική αυτό το καλοκαίρι με τους Smashing Pumpkins, με support τους Interpol, τους Stone Temple Pilots και τους Rival Sons.