Οι μισοί αγοραστές βινυλίου στις ΗΠΑ δεν διαθέτουν πικάπ

Wikimedia Commons / Sulamith Sallmann

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η αύξηση των πωλήσεων βινυλίου θα συνοδευόταν από αντίστοιχη άνοδο και στις πωλήσεις πικάπ. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, περίπου οι μισοί αγοραστές βινυλίων δεν διαθέτουν πικάπ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δεδομένων πωλήσεων μουσικής, Luminate .

Σύμφωνα με το Music Business Worldwide, η ετήσια έκθεση «Top Entertainment Trends for 2023» της Luminate διαπίστωσε ότι από τους 3.900 ερωτηθέντες με έδρα τις ΗΠΑ, «μόνο το 50% των καταναλωτών που αγόρασαν βινύλιο τους τελευταίους 12 μήνες διαθέτουν πικάπ, σε σύγκριση με το 15% μεταξύ των ακροατών μουσικής συνολικά». Αυτό σημαίνει ότι οι μισοί αγοραστές βινυλίου τον περασμένο χρόνο δεν έχουν τρόπο να απολάυσουν αυτούς τους δίσκους στο σπίτι τους.

Η Luminate φαίνεται να αποδίδει αυτά τα στατιστικά στοιχεία σε μεγάλο βαθμό στους «superfans», οι οποίοι σύμφωνα με τον ορισμό της εταιρίας είναι όσοι «ακροατές μουσικής ξοδεύουν πάνω από τον μέσο όρο σε χρόνο και χρήματα στη μουσική, ανακαλύπτουν ενεργά νέα μουσική, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μουσική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν μια ζωντανή μουσική εκδήλωση τους επόμενους 12 μήνες».

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων μουσικής - 84% το 2022 - εξακολουθεί να προέρχεται από υπηρεσίες streaming, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι πολλοί από αυτούς τους «superfans» λειτουργούν περισσότερο με νοοτροπία συλλέκτη και τείνουν να αγοράζουν βινύλια απλώς για να τα έχουν και όχι αναγκαστικά για να τα ακούσουν. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα άλμπουμ με τις υψηλότερες πωλήσεις σε βινύλιο πέρυσι ήταν το Midnights της Taylor Swift (945.000 αντίτυπα), το Harry's House του Harry Styles (480.000) και το SOUR της Olivia Rodrigo (263.000) - όλοι καλλιτέχνες με φανατικούς οπαδούς.

Αλλά, η τρέλα του βινυλίου εκτείνεται πολύ πέρα από τον κόσμο των νεαρών καλλιτεχνών της ποπ. Πέρυσι, ο Jack White κάλεσε τις μεγάλες δισκογραφικές να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες παραγωγής δίσκων βινυλίου σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις καθυστερήσεις στην παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, οι Metallica αγόρασαν το δικό τους εργοστάσιο εκτύπωσης δίσκων, αφού τα άλμπουμ τους κυκλοφόρησαν σε βινύλιο αγγίζοντας σχεδόν ένα εκατομμύριο αντίτυπα το 2022.