Νέα Μουσική Που Αξίζει Ν’ Ακούσεις – Στην Ιταλία του Σήμερα

Κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών από τη γειτονική χώρα, μια ακόμη δισκογραφική αγορά που κρύβει μουσικές απολαύσεις ακόμα…

Drast, το καλλιτεχνικό όχημα του ναπολιτάνου μουσικού, παραγωγού, ράπερ και μηχανικού ήχου Marco De Cesaris που βγαίνει από το συνδυασμό των λέξεων Dream και Last. Ο μόλις 22χρονος δημιουργός ξεκίνησε να κυκλοφορεί μουσική το 2014. Δημιούργησε το ντουέτο Psicologi με τον ομοεθνή του Alessio 'Lil Kaneki' Aresu και μετά από δύο άλμπουμ ακολουθεί τώρα προσωπική καριέρα. Το πρώτο του άλμπουμ απ’ όπου και το ξεκίνημα της σημερινής λίστας το «Indaco».

 

 Η Popa συνδυάζει τη μόδα, σχεδιάστρια γαρ, με την αγάπη της για τη μουσική. Το νέο τραγούδι της με τίτλο «Io Lei e Tu» είναι εμπνευσμένο διαβάζω από την ταινία του 1991 του Carlo Vanzina «Miliardi». Η λιθουανικής καταγωγή Maria Popadicenko, το πραγματικό της όνομα, ντύνει με σόουλ / ντίσκο ήχους ένα τραγούδι που εμπνεύστηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των διακοπών της σε συνεργασία με τον Gaetano Scognamiglio.

 

Ο σκηνοθέτης Ferzan Özpetek στο επερχόμενο φιλμ του χρησιμοποιεί δύο τραγούδια από την ιταλίδα ντίβα Mina, ένα από τα οποία θα είναι το «Povero Amore», το τραγούδι της σημερινής λίστας που εκτός από ψηφιακά υπάρχει μόνο στην έκδοση του cd του καινούργιου της άλμπουμ «Ti amo come un pazzo». Η προετοιμασία του διήρκησε πάνω από ένα χρόνο με συνεχόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ του παραγωγού / ενορχηστρωτή Massimiliano Pani και των συνεργατών του με την τραγουδίστρια. Εκτός από τις αυθεντικές νέες συνθέσεις που ερμηνεύει στο άλμπουμ υπάρχουν και δύο διασκευές, στα τραγούδια του Enzo Avitabile στο «Don Salvato’» του 2009 και του Sergio Cammariere στο «quello che un uomo» του 2003.

 

Επετειακού χαρακτήρα τα δύο νέα τραγούδια, «Tutti come te» και «Νuda» που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο ερμηνευτής / κιθαρίστας Alex Britti, αφού συμπλήρωσε ένα τέταρτο του αιώνα από την πρώτη του εμφάνιση στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο των νέων καλλιτεχνών με το τραγούδι « Solo una volta (o tutta la vita)» από το πολυπλατινένιο του ντεμπούτο του 1998. Έξι χρόνια έχουν περάσει από το τελευταίο δίσκο του «In nome dell' amore - Volume 2», με το ορχηστρικό «Mojo» του 2022 να μεσολαβεί και μόλις δύο σιγκλ τα «Brittish» και «Una parola differente», χρόνια τα οποία τα αφιέρωσε στο μεγάλωμα του γιου του και στη σύνθεση νέων τραγουδιών.

 

Μια νέα κυκλοφορία για τον εξήντα ενός ετών Piero Pelù. Είναι ίσως σε κάποιους πιο γνωστός για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο γκρουπ Litfiba (τραγουδιστής στους οκτώ πρώτους δίσκους τους 1985-1999). Ο εκ Φλωρεντίας δημιουργός συνεργάζεται εδώ με τον γεννημένο στη Σικελία και κάτοικο του Κινγκστάουν πλέον 45χρονο Alborosie (Alberto d’Ascola). Το τραγούδι που θ’ ακούσουμε έχει τίτλο «Musica libera» και έρχεται τρία χρόνια μετά το άλμπουμ «Pugili Fragili».

 

Το όνομα Pietra Montecorvino, εμπνευσμένο από την αντίστοιχη πόλη της Ιταλίας στην περιοχή της Φότζια, είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της ναπολιτάνας Barbara D' Alessandro ηθοποιού και τραγουδίστριας με δεκατρία άλμπουμ στο ενεργητικό της. Η άκρως χαρακτηριστική βραχνή και αγαπημένη φωνή της συναντάει εδώ στο τραγούδι «Malagente» για πρώτη φορά τον 39χρονο Ivan Granatino. Η πρώτη εμφάνιση στο πανί ήταν το μακρινό 1983 στο φιλμ του Renzo Arbore «FF.SS.'' - Cioè:''...che mi hai portato a fare sopra a Posillipo se non mi vuoi più bene?.» όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Μουσικά έχει εμφανιστή στην ίδια σκηνή με Nina Simone αλλά και Morrissey, ενώ στο δρόμο της έχουν βρεθεί η La Negra, Μερσέδες Σόσα, o Manu Chao και οι Gipsy Kings. Στο τέλος της σημερινής λίστας θα μοιραστώ το πάθος μου για τον ήχο των χορδών της με ένα συμπληρωματικό playlist, επιλογή από οκτώ άλμπουμ της.

 

Ο πενήντα ενός ετών Giuseppe Cucè έχει περάσει από το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο και αυτός. Ήταν 2010 όταν ερμήνευσε το τραγούδι «Rosa». Έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα δύο άλμπουμ και δέκα σιγκλ.

 

Το «Come Pietre» που έχει σειρά στη σημερινή λίστα ήταν ο πρόδρομος του άλμπουμ «Nel Vuoto» η 16 η δουλειά του παλαίμαχου Garbo, aka Renato Abate. Κάτι παραπάνω από σαράντα χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του «A Berlino va bene» και εδώ και τρεις δεκαετίες με καρπό πέντε δίσκους συνεχίζει το ανεξάρτητο μουσικό του ταξίδι.

 

Ο Dente, πραγματικό όνομα Giuseppe Peveri, ξεκίνησε το προσωπικό δισκογραφικά ταξίδι το 2006 με το «Anice in bocca». Το νέο του μεγάλης διάρκειας πόνημα, το όγδοο κατά σειρά, κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «Hotel Souvenir», με τρία σιγκλ προπομπούς τα «La vita fino qui», «Cambiare idea» και το τραγούδι που θ’ ακούσουμε το «Allegria del tempo che passa».

 

Το τραγούδι «Venezia» έρχεται από τη νέα κυκλοφορία με τίτλο «Δίσκος Δύο» του Bais. Το Disco due, όπως δείχνει και ο τίτλος του είναι το δεύτερο μέρος του πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2021. Ο πολυοργανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής συνεργάζεται με τον Galeffi που από το 2017 έχει κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ («Scudetto», το «Settebello» και το 2022 το «Belvedere».

 

Το πρότζεκτ Funky Lemonade «γεννήθηκε» το 2019, μας έρχεται από το Μπέργκαμο και πίσω του κρύβεται ως κύριος συντελεστής ο 26χρονος Francesco Spinelli (Spinozo). Τα μέλη του εκτός από τον τραγουδιστή/frontman είναι οι Marco Ravelli – πλήκτρα, Fulvio Marcarini – κιθάρα, Matteo Coluccia – κιθάρα, Luca Coluccia – μπάσο και Nicola Regonesi – τύμπανα. Έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ μέχρι σήμερα από το 2017. Το τραγούδι τους στήνει σκηνικό στην πόλη της Βενετίας.

 

Ο Federico Scrima γεννήθηκε στη Ρώμη πρίν από τριάντα χρόνια. Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έγινε το 2018 με το σιγκλ «Sofia», ενώ η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά ήρθε δύο χρόνια αργότερα με το άλμπουμ «Fare schifo». Όπως και ο Alex Briti που συναντήσαμε προηγουμένως, πέρασε και αυτός από το Σαν Ρέμο, των νέων προτάσεων, το Sanremo Giovani, το 2021, με το τραγούδι «Se ridi». Στο τραγούδι που θα τον ακούσουμε, το «Ansie metropolitan», συμμετέχει και στη σύνθεση μαζί με τους Floridi και Niccolò Dainelli.

 

Το τετραμελές γκρουπ των Slavi – Bravissime Persone διαβάζω ότι είναι γνωστό στη λεγόμενη ανεξάρτητη ιταλική σκηνή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, για την ενέργεια των ζωντανών του εμφανίσεων, κάτι που ψυχανεμίζεσαι ακούγοντας το πολύ καλό δεύτερό του άλμπουμ «Il leviatano». Ο ομότιτλος με το όνομα της μπάντας, πρώτος του, είχε κυκλοφορήσει πριν από έξη χρόνια. Ο αρχηγός της μπάντας ακούει στο όνομα Nestor Fabbri. Νεομοντερνικοί βαλκανικοί ήχοι από την Ιταλία, που φαντάζομαι ότι θα εύρισκε ενδιαφέροντες η Άλκηστις

 

Η Μπολόνια είναι η πόλη στην οποία είδε για πρώτη φορά το φως της ημέρας ο Gregorio Sanchez. Πλέον ζει και δημιουργεί μουσική στο Μιλάνο και έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ μέχρι σήμερα το «Dall' altra parte del mondo» του 2020. Από το πιο πρόσφατο EP του, ακούμε το «Trucioli», υπέροχο στην απλότητά του.

Οι La rappresentante di lista (ή αλλιώς γνωστοί με το ακρωνύμιο LRDL ) ιδρύθηκαν το 2011 στο Παλέρμο. Πρόκειται για το ντουέτο της Veronica Lucchesi και του Dario Mangiaracina. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ από το 2014. Το σημερινό τραγούδι έρχεται από τον δεύτερο ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο τους μετά το 2017 και το «Bu Bu Sad Live», ηχογραφημένο στις 17 Ιουλίου του 2022 στη Ραβέννα στα πλαίσια του φεστιβάλ που διεξάγεται από το 1990. Τους ακούμε μαζί με την συντροφιά της ορχήστρας Arcangelo Corelli Orchestra υπό τις οδηγίες του Carmelo Emanuele Patti. Η αυθεντική εκτέλεση του τραγουδιού πρωτοκυκλοφόρησε το φθινόπωρο του Οκτωβρίου του 2021 ως το τέταρτο σιγκλ από το τέταρτό τους άλμπουμ με τίτλο «My Mamma».

 

Η ακυκλοφόρητη μέχρι πρόσφατα σύνθεση ερμηνευμένη από την αλβανοιταλικής καταγωγής, σταρ Anna Oxa, το «Primo Cuore (Canto nativo)», έρχεται από το 2020 και η καλλιτέχνιδα το παρουσιάζει ήδη στις ζωντανές της εμφανίσεις. Γραμμένο από την ίδια και τον παραγωγό Gadi Sasson. Σαράντα και χρόνια καριέρα, δεκαεπτά στούντιο δίσκοι, δεκαπέντε συμμετοχές στο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο, στο οποίο και συστήθηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό το 1978 και μια φορά μάλιστα το έχει παρουσιάσει, το 1994. Βella voce, bella donna …

 

Ο αγγελικός επίλογος για την σημερινή ιταλικών χρωμάτων λίστα από τον συνθέτη Gianluca Misiti. Έχει γράψει μουσική μεταξύ άλλων και για δεκαπέντε ταινίες έως σήμερα, συνεργάτης για πάνω από δύο δεκαετίες με τον Daniele Silvestri.

 

Καλή σου ακρόαση ή αλλιώς Βuon ascolto …

Στο Spotify:

 

Στο Youtube:

Video Url

 

Η λίστα:

Καλλιτέχνης

Τίτλος Τραγουδιού

Άλμπουμ/EP/Single

Ημερομηνία Κυκλοφορίας

Drast

Aria

Indaco

23/03/2023

Popa

Io Lei e Tu

Io Lei e Tu

07/04/2023

Mina

Povero amore

Ti amo come un pazzo

21/04/2023

Alex Britti

Tutti come te

Tutti come te

21/04/2023

Piero Pelù, Alborosie

MUSICA LIBERA

MUSICA LIBERA

21/04/2023

Pietra Montecorvino, Ivan Granatino

Malagente

Malagente

03/03/2023

Giuseppe Cucè

Dimmi cosa vuoi

Dimmi cosa vuoi

31/03/2023

Garbo

Come pietre

Nel Vuoto

21/04/2023

Dente

Allegria del tempo che passa

Allegria del tempo che passa

24/03/2023

Bais, Galeffi

Venezia

DISCO DUE

24/03/2023

Funky Lemonade, Spinozo

PASSERÀ

PER RIDERE

31/03/2023

Scrima

Ansie Metropolitane

Ansie Metropolitane

07/04/2023

Slavi Bravissime Persone

Cumbia del presidente

Il leviatano

12/04/2023

Gregorio Sanchez

Trucioli

Luna di miele, fine del mondo

14/04/2023

La rappresentante di lista

RELIGIOSAMENTE

LRDL Live With Orchestra

14/04/2023

Anna Oxa

Primo Cuore (Canto nativo)

Tre

07/04/2023

Gianluca Misiti, Morphing Quartet

Chaire Pater

De-sidera et Dis-astra (Da i fenomeni di Arato)

03/04/2023

 

Υστερόγραφο:

Όπως σας υποσχέθηκα ορίστε και η λίστα με τη φωνή της Pietra Montecorvino.