Έλληνες που τραγούδησαν διεθνείς επιτυχίες

Ταλαντούχοι στο τραγούδι και όχι μόνο, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, έδωσαν το δικό τους ηχόχρωμα σε διεθνείς επιτυχίες. 

Θα «σκαλίσουμε» το χρόνο με αφετηρία τη δεκαετία του ’60 ως το σήμερα, μέσα από 13 τραγούδια. 

 

 

Τζένη Βάνου – Je t΄attends (1963) 

Γαλλικό τραγούδι του 1963, κοινή δημιουργία του Gilbert Bécaud με τον Charles Aznavour. Το ερμήνευσαν και οι δύο την ίδια χρονιά, πρώτα ο Bécaud τον Ιανουάριο και δύο μήνες αργότερα ο Aznavour. Ο τελευταίος το τραγούδησε επίσης στα ιταλικά και ισπανικά. 

Η Τζένη Βάνου το ερμήνευσε την ίδια χρονιά.

Video Url

 

Γιοβάννα – You don’t have to say you love me (1966)

Με το “Io che non vivo (senza te)” ο Ιταλός δημιουργός του και ερμηνευτής Pino Donaggio έφτασε στον τελικό του Σαν Ρέμο το 1965. Παρέμεινε στο Νο.01 της χώρας του για τρεις εβδομάδες. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ και η Dusty Springfield με δύο τραγούδια, μένοντας εκτός τελικού. Η Βρετανίδα το διασκεύασε στα αγγλικά την επόμενη χρονιά ως “You don’t have to say you love me”. Έγινε Νο.01 στην Αγγλία και Νο.04 στην Αμερική.

Η Γιοβάννα το ερμήνευσε και κυκλοφόρησε σε 45αρι δίσκο το 1967, ως B-side του τραγουδιού “So long”.

Video Url

 

Τάσος Παπασταμάτης – The shadow of your smile (1966)

Οσκαρικό τραγούδι του 1965. Επένδυσε μουσικά την ταινία “The sandpiper” με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton, χαρίζοντας στους δημιουργούς του, τον μουσικό Johnny Mandel και τον στιχουργό Paul Francis Webster, το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Ήταν υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα.

Ο Τάσος Παπασταμάτης, η φωνή των Forminx, το ερμήνευσε το 1966. Κυκλοφόρησε σε 45αρι ως B-side του “Strangers in the night”.

Video Url

 

Olympians & Νίκος Παπάζογλου – Paperback writer (1967) 

Η δημιουργία του John Lennon και του Paul McCartney που χάρισε στα θρυλικά σκαθάρια μια ακόμη Νο.01 επιτυχία στην Αγγλία και στην Αμερική, το 1966.

Ο Νίκος Παπάζογλου το τραγούδησε με τους Olympians, ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα της καριέρας του, αντικαθιστώντας τον Πασχάλη που ήταν φαντάρος. Η ηχογράφηση έγινε στο κλαμπ “Χαβάη” της Θεσσαλονίκης όπου εμφανιζόταν το γκρουπ, το 1967. 

Video Url

 

Αλέκα Κανελλίδου – The more I see you (1967)

Τραγούδι του 1945 που έγινε μεγαλύτερη επιτυχία από τον Αμερικανό Chris Montez το 1966, έφτασε στο No.03 στην Αγγλία και στο Νο.16 στην Αμερική.

Η Αλέκα Κανελλίδου το τραγούδησε και κυκλοφόρησε σε 45αρι δίσκο το 1967, με την ορχήστρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Από το δίσκο ”Τα πρώτα μου χρόνια”, της ίδιας χρονιάς.

Video Url

 

Δάκης – Tu veux ou tu veux pas (1969)

Βραζιλιάνικο τραγούδι του 1967 με πορτογαλικό στίχο, που έγινε επιτυχία στα γαλλικά από τον Marcel Zanini το 1969. Tην επόμενη χρονιά το τραγούδησε και η Brigitte Bardot.

Ο Δάκης το ερμήνευσε το 1969 και κυκλοφόρησε σε 45αρι την ίδια χρονιά. 

Video Url

 

Ρένα Βλαχοπούλου – Autumn leaves (1983)

Η σύνθεση “Les feuilles mortes” του 1945 ακούστηκε για πρώτη φορά το 1946 στην ταινία “Les portes de la nuit”, με πρωταγωνιστή τον Yves Montand, ο οποίος και το ερμήνευσε πρώτος στα γαλλικά, σε στίχους του Γάλλου ποιητή Jacques Prévert. Στην ίδια γλώσσα το είπε και ο Nat King Cole το 1965.

Έλληνες που τo τραγούδησαν στα γαλλικά και το δισκογράφησαν είναι η Νάνα Μούσχουρη το 1997, ο Ντέμης Ρούσσος την ίδια χρονιά, η Γιοβάννα το 2007 και ο Μάριος Φραγκούλης το 2009.

H Edith Piaf το ερμήνευσε με γαλλοαγγλικούς στίχους το 1950, με τίτλο “Autumn leaves”, όπως και η Ρένα Βλαχοπούλου το 1983.

Video Url

 

Δήμητρα Γαλάνη – In the cool of the day (1991)

Ελληνικά «χρώματα» στην ταινία του 1963 “In the cool of the day”, με πρωταγωνιστές τον Peter Flinch και την Jane Fonda. Το μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα, με πλάνα στον Παρθενώνα αλλά και την Fonda να χορεύει κάτω από τις επευφημίες ντόπιων την ομώνυμη σύνθεση του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζηδάκι. Με αγγλικούς στίχους του Liam Sullivan, οι ελληνικοί είναι του Νίκου Γκάτσου, ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι ο Nat King Cole.

Η Δήμητρα Γαλάνη το διασκεύασε το 1991. Από το δίσκο της “Μύθοι της Ευρώπης”, που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο αρχαίο ωδείο της Πάτρας.     

Video Url

 

Τέρης Χρυσός – Mambo italiano

Τραγούδι του 1954 που ακούστηκε για πρώτη φορά ως ορχηστρικό στην ταινία “Scandal in Sorrento”, με την Sophia Loren να πρωταγωνιστεί και να το χορεύει με μπρίο. Το 1957 το ερμήνευσε η Rosemary Clooney με τους Mellomen και το έκανε Νο.01 στην Αγγλία, ενώ Τοπ 10 στην Αμερική και στη Γαλλία. Ο Dean Martin το διασκεύασε επιτυχημένα το 1955, ενώ από τους Shaft το 2000 έφτασε στο Νο.12 της Αγγλίας.

Ο Τέρης Χρυσός είχε έναν παραπάνω λόγο να το ηχογραφήσει. Με αυτό κέρδισε σε διαγωνισμό ταλέντων και έγινε η αφορμή να ξεκινήσει την καριέρα του. Κυκλοφόρησε σε συλλογή διαφόρων καλλιτεχνών με τίτλο “Εξωτικά a la ελληνικά”, το 2001. 

Video Url

 

Ανδριάνα Μπάμπαλη –  The rose tattoo (2009)

Τραγούδι του 1955 που ερμήνευσε και κυκλοφόρησε πρώτος ο Perry Como με την ορχήστρα του Mitchell Ayers. Επένδυσε την ομότιτλη ταινία της ίδιας χρονιάς, με τον Burt Lancaster και την Anna Magnani, η οποία ήταν υποψήφια για οκτώ Όσκαρ με κερδισμένα τα τρία.

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη το διασκεύασε το 2009, δίνοντας τον ίδιο τίτλο στο άλμπουμ της.

Video Url

 

Vassilikos – The windmills of your mind (2009)

Οι στίχοι των Alan και Marylin Bergman με τη μουσική του Michel Legrand τραγουδήθηκαν για πρώτη φορά και έγιναν μεγαλύτερη επιτυχία από τον Noel Harrison, το 1968. Επένδυσε την ταινία “Tomas Crown affair” με τον Steve McQueen και την Faye Dunaway και βραβεύτηκε με Όσκαρ. Επιτυχία γνώρισε και από την Dusty Springfield το 1969, αλλά και τον Jose Feliciano λίγους μήνες αργότερα.  

Ο τραγουδιστής των Raining Pleasure Βασιλικός Σακκάς, γνωστός ως Vassilikos, το διασκεύασε το 2009 και το συμπεριέλαβε στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο “Vintage”.

Video Url

 

Τάνια Τσανακλίδου – Wild is the wind (2016)

Το τραγούδησε πρώτος ο Johnny Mathis το 1957 για την ομώνυμη ταινία με τον Anthony Quinn και την Anna Magnani, η οποία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ. Ξεχωρίζουν επίσης οι ερμηνείες της Nina Simone το 1959, του David Bowie το 1976, του George Michael το 1999 και της Randy Crawford το 2000.

Με τη συνοδεία ενός πιάνου το ερμήνευσε η Τάνια Τσανακλίδου, σε ζωντανή ηχογράφηση του 1996 που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο “Το μαγικό κουτί”.

Video Url

 

Ορέστης Χαλκιάς – The wonder of you (2023)

Τραγούδι του 1958 που κυκλοφόρησε πρώτος ο Ray Peterson το 1959. Γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία από τη ζωντανή ηχογράφηση του Elvis Presley στο Λας Βέγκας το 1970, έγινε Νο.01 στην Αγγλία και Νο.09 στην Αμερική.

Ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς το τραγούδησε στην τηλεοπτική σειρά “Maestro” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, στην οποία πρωταγωνιστεί. Κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Video Url