Έλληνες που τραγούδησαν διεθνείς επιτυχίες

Είναι ταλαντούχοι στο τραγούδι και όχι μόνο, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν γράψει ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Θέλησαν να δώσουν το δικό τους ηχόχρωμα σε διεθνείς επιτυχίες, που προφανώς έχουν αγαπήσει. Δεν θα αναφερθούμε σε προσωπικότητες που έζησαν στο εξωτερικό πραγματοποιώντας αξιοζήλευτη καριέρα, όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη, ο Ντέμης Ρούσσος και η Βίκυ Λέανδρος, θα σταθούμε σε όσους παρέμειναν στα πάτρια εδάφη χτίζοντας τη διαδρομή τους στο ελληνικό ρεπερτόριο και στην έβδομη τέχνη, ερμήνευσαν όμως εξαιρετικά και διεθνείς συνθέσεις.

 

Θα «σκαλίσουμε» 7 δεκαετίες μουσικής μέσα από 15+1 σπουδαίες μελωδίες, με αφετηρία του ’60 ως αυτή που διανύουμε. Με την ευκαιρία αυτή, θα πούμε δύο λόγια για τα τραγούδια και τους ξένους καλλιτέχνες που τα καταξίωσαν, με τελικό προορισμό τους Έλληνες ερμηνευτές και ηθοποιούς που τα διασκεύασαν.

 

Τζένη Βάνου – Je t'attends (1963) 

Γαλλικό τραγούδι του 1963, κοινή δημιουργία του Gilbert Bécaud με τον Charles Aznavour. Το ερμήνευσαν και οι δύο την ίδια χρονιά, αρχικά ο Bécaud τον Ιανουάριο, ενώ δύο μήνες αργότερα ο Aznavour. Ο τελευταίος το απέδωσε επίσης στα ιταλικά και ισπανικά. 

Η Τζένη Βάνου το διασκεύασε την ίδια χρονιά, το 1963.

Video Url

 

Ζωή Κουρούκλη – Ciao ciao (1965)

Αγγλόφωνη σύνθεση που έγινε διεθνή επιτυχία από τη Βρετανίδα Petula Clack, με τίτλο “Downtown”. Κυκλοφόρησε το 1964 φτάνοντας ως το Νο.02 της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και παρέμεινε για τρεις εβδομάδες. Στην Αμερική κυκλοφόρησε επίσης το 1964, κατακτώντας την κορυφή για δύο εβδομάδες το 1965.

Η Ζωή Κουρούκλη ανακαλύφθηκε σε ηλικία 11 ετών από τον Μίμη Πλέσσα τη δεκαετία του ’50 και εξελίχτηκε σε μία από τις σημαντικότερες τζαζ φωνές της Ελλάδας. Το διασκεύασε στα ιταλικά το 1965 με τίτλο “Ciao ciao”, όπως και η Petula Clack, την ίδια χρονιά. Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών.

Video Url

 

Γιοβάννα – You don’t have to say you love me (1966)

Με το “Io che non vivo (senza te)”, ο Ιταλός δημιουργός του και ερμηνευτής Pino Donaggio έφτασε στον τελικό του Σαν Ρέμο το 1965, παραμένοντας στο Νο.01 της χώρας του για τρεις εβδομάδες. Την ίδια χρονιά, στο ξακουστό φεστιβάλ συμμετείχε και η Dusty Springfield, με δύο τραγούδια, μένοντας όμως εκτός τελικού. Η Βρετανίδα το διασκεύασε στα αγγλικά με τίτλο “You don’t have to say you love me” το 1966, φτάνοντας στο Νο.01 της Αγγλίας ενώ στο Νο.04 της Αμερικής.

Η Γιοβάννα το ερμήνευσε το 1967. Κυκλοφόρησε σε 45αρι δίσκο, ως B-side του “So long”.

Video Url

 

Τάσος Παπασταμάτης – The shadow of your smile (1966)

Οσκαρικό τραγούδι του 1965. Επένδυσε την ταινία “The sandpiper” με την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton, χαρίζοντας στους δημιουργούς του, τον μουσικό Johnny Mandel και τον στιχουργό Paul Francis Webster, το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Ήταν υποψήφιο και για Χρυσή Σφαίρα.

Ο Τάσος Παπασταμάτης, η φωνή των Forminx, το διασκεύασε το 1966. Κυκλοφόρησε σε 45αρι, ως B-side του “Strangers in the night”.

Video Url

 

Olympians & Νίκος Παπάζογλου – Paperback writer (1967) 

Η δημιουργία του John Lennon και του Paul McCartney που χάρισε στα θρυλικά σκαθάρια μία ακόμη Νο.01 επιτυχία, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική, το 1966.

Ο Νίκος Παπάζογλου το απέδωσε με τους Olympians, ήταν το πρώτο βήμα της καριέρας του, αντικατέστησε τον Πασχάλη που ήταν φαντάρος. Η ηχογράφηση έγινε στο κλαμπ “Χαβάη” της Θεσσαλονίκης όπου εμφανιζόταν το γκρουπ, το 1967.

Video Url

 

Αλέκα Κανελλίδου – The more I see you (1967)

Τραγούδι του 1945, που γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία από τον Αμερικανό Chris Montez το 1966, No.03 στην Αγγλία και Νο.16 στην Αμερική.

Η Αλέκα Κανελλίδου το παρουσίασε με την ορχήστρα του Βαγγέλη Παπαθανασίου το 1967. Κυκλοφόρησε σε 45αρι δίσκο, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ ”Τα πρώτα μου χρόνια”, την ίδια χρονιά.

Video Url

 

Δάκης – Tu veux ou tu veux pas (1969)

Βραζιλιάνικη σύνθεση του 1967, με πορτογαλικό στίχο, που έγινε επιτυχία στα γαλλικά από τον Marcel Zanini το 1969. Tην επόμενη χρονιά, το τραγούδησε και η Brigitte Bardot.

Ο Δάκης το ερμήνευσε στα γαλλικά το 1969, που κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών.

Video Url

 

Ρένα Βλαχοπούλου – Autumn leaves (1983)

Η ορχηστρική σύνθεση του Joseph Kosma “Les feuilles mortes” του 1945 ακούστηκε για πρώτη φορά με στίχους το 1946 στην ταινία “Les portes de la nuit”, με πρωταγωνιστή τον Yves Montand. Ήταν ο πρώτος που το τραγούδησε, σε στίχους του Γάλλου ποιητή Jacques Prévert. Στα γαλλικά το είπε και ο Nat King Cole το 1965.

Έλληνες που τo απέδωσαν στη γαλλική γλώσσα και το δισκογράφησαν είναι η Νάνα Μούσχουρη το 1997, ο Ντέμης Ρούσσος την ίδια χρονιά, η Γιοβάννα το 2007 και ο Μάριος Φραγκούλης το 2009.

H Edith Piaf το ερμήνευσε με γαλλοαγγλικούς στίχους το 1950, με τίτλο “Autumn leaves”, όπως και η Ρένα Βλαχοπούλου το 1983. 

Video Url

 

Δήμητρα Γαλάνη – In the cool of the day (1991)

Ελληνικά «χρώματα» στην ταινία του 1963 “In the cool of the day”, με πρωταγωνιστές τον Peter Flinch και την Jane Fonda. Το μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά τα πλάνα στον Παρθενώνα με τη διάσημη ηθοποιό να χορεύει κάτω από τις επευφημίες ντόπιων την ομώνυμη σύνθεση του ήδη βραβευμένου με Όσκαρ Μάνου Χατζηδάκι. Με αγγλικούς στίχους του Liam Sullivan, οι ελληνικοί είναι του Νίκου Γκάτσου, ερμήνευσε το ομώνυμο τραγούδι ο Nat King Cole.

Η Δήμητρα Γαλάνη το διασκεύασε το 1991 και το συμπεριέλαβε στο δίσκο της “Μύθοι της Ευρώπης”, που ηχογραφήθηκε ζωντανά στο αρχαίο ωδείο της Πάτρας. 

Video Url

 

Τέρης Χρυσός – Mambo italiano (2001)

Αγγλόφωνο τραγούδι του 1954, που ακούστηκε για πρώτη φορά ως ορχηστρικό στην ταινία “Scandal in Sorrento”, με την Sophia Loren να πρωταγωνιστεί και να το χορεύει με μπρίο. Το 1957, το ερμήνευσε η Rosemary Clooney με τους Mellomen και το έκανε Νο.01 στην Αγγλία, ενώ Τοπ 10 στην Αμερική και στη Γαλλία. Ο Dean Martin το διασκεύασε επιτυχημένα το 1955, όπως και οι Βρετανοί Shaft το 2000 που το έφτασαν ως το Νο.12 της χώρας τους.

Ο Τέρης Χρυσός είχε έναν παραπάνω λόγο να το ηχογραφήσει. Με αυτό κέρδισε σε διαγωνισμό ταλέντων στη Θεσσαλονίκη το 1958, που παρουσίαζε ο Άλκης Στέας. Το “Mambo italiano” ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει την πορεία του. Κυκλοφόρησε σε συλλογή διαφόρων καλλιτεχνών με τίτλο “Εξωτικά a la ελληνικά” το 2001, ενώ σε προσωπικό του δίσκο το 2002 με τίτλο “Θέλω να χορεύω”.

Video Url

 

Έλενα Παπαρίζου – Just walk away (2005)

Από τις πιο δυναμικές μπαλάντες της Celine Dion, παρόλο που δεν κυκλοφόρησε σαν σινγκλ. Συμπεριλαμβάνεται στον πολυπλατινένιο δίσκο της “The colour of my love” του 1993, τον τέταρτο εμπορικότερο της καριέρας της, ξεπέρασε τα 12,5 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. 

Η Έλενα Παπαρίζου το ερμήνευσε ζωντανά στο Mad Secret Concert του μουσικού καναλιού Mad TV το 2005, το οποίο κυκλοφόρησε σε CD, ενώ το συμπεριέλαβε και στο προσωπικό της άλμπουμ “Υπάρχει λόγος” το 2006.

Video Url

 

Χρήστος Δάντης – It’s a man’s man’s man's world (2007)

Η σφραγίδα του James Brown δεν είναι μόνο ερμηνευτικά, αλλά και ως συνδημιουργός του τραγουδιού. Το έγραψε με την Betty Jean Newsome, η οποία του έκανε φωνητικά, ήταν χορεύτρια στις ζωντανές εμφανίσεις του, ενώ υπήρξε και σχέση του για κάποια περίοδο. Έγινε Νο.01 επιτυχία στο “R&B Singles” του Billboard το 1966, ενώ Νο.08 στο “Hot 100”. Το περιοδικό Rolling Stone το έχει χαρακτηρίσει ως «βιβλικά σοβινιστικό».

Ο Χρήστος Δάντης το διασκεύασε σε ζωντανή του εμφάνιση, η ερμηνεία στα λάιβ είναι πάντα πιο δύσκολη από ότι στο στούντιο, τα κατάφερε όμως περίφημα. Από το διπλό προσωπικό άλμπουμ “Rock + Live”, του 2007.

Video Url

 

Ανδριάνα Μπάμπαλη – The rose tattoo (2009)

Τραγούδι του 1955, που ερμήνευσε και κυκλοφόρησε πρώτος ο Perry Como με την ορχήστρα του Mitchell Ayers. Επένδυσε την ομότιτλη ταινία της ίδιας χρονιάς με τον Burt Lancaster και την Anna Magnani, που ήταν υποψήφια για οκτώ Όσκαρ με κερδισμένα τα τρία.

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη το απέδωσε το 2009, δίνοντας τον ίδιο τίτλο και στο άλμπουμ της.

Video Url

 

Vassilikos – The windmills of your mind (2009)

Οι στίχοι των Alan και Marylin Bergman με τη μουσική του Michel Legrand παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και γνώρισαν επιτυχία από τον Noel Harrison το 1968. Ακούστηκε στην ταινία “Tomas Crown affair” με τον Steve McQueen και την Faye Dunaway και βραβεύτηκε με Όσκαρ. Επιτυχημένα το τραγούδησε και η Dusty Springfield το 1969, αλλά και ο Jose Feliciano λίγους μήνες αργότερα.  

Η φωνή των Raining Pleasure, ο Βασιλικός Σακκάς, γνωστός ως Vassilikos, το διασκεύασε το 2009 και το συμπεριέλαβε στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ “Vintage”.

Video Url

 

Τάνια Τσανακλίδου – Wild is the wind (2016)

Το ερμήνευσε πρώτος ο Johnny Mathis το 1957, για την ομώνυμη ταινία με τον Anthony Quinn και την Anna Magnani, η οποία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ. Ξεχωρίζουν επίσης οι διασκευές της Nina Simone το 1959, του David Bowie το 1976, του George Michael το 1999 και της Randy Crawford το 2000.

Με τη «λιτή» συνοδεία ενός πιάνου το παρουσίασε η Τάνια Τσανακλίδου, σε ζωντανή ηχογράφηση του 1996 που κυκλοφόρησε το 1998, με τίτλο “Το μαγικό κουτί”.

Video Url

 

Ορέστης Χαλκιάς – The wonder of you (2023)

Τραγούδι του 1958, που κυκλοφόρησε αρχικά με τη φωνή του Ray Peterson το 1959. Μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε από τη ζωντανή ηχογράφηση του Elvis Presley στο Λας Βέγκας το 1970, Νο.01 στην Αγγλία και Νο.09 στην Αμερική.

Ο ηθοποιός Ορέστης Χαλκιάς το ερμήνευσε στον πρώτο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς “Maestro” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, όπου πρωταγωνιστεί. Κυκλοφόρησε ως ψηφιακό σινγκλ το 2023.

Video Url