Πέντε μουσικοί που αντιπαθούν τον Morrissey των Smiths

Instagram @morrisseyofficial

Όταν οι Smiths πρωτοεμφανίστηκαν στη σκηνή, ήταν αδύνατο να αγνοήσεις την παρουσία και το φυσικό χάρισμα του Morrissey. Παρόλο που μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος τραγουδιστής στον κόσμο, ο τρόπος που τραγουδούσε τους στίχους σε τραγούδια όπως το «There is a Light That Never Goes Out» και το «Heaven Knows I'm Miserable Now» έμεινε χαραγμένος στις καρδιές μας. Δυστυχώς, εκτός από το να τραγουδάει, του αρέσει να λέει και την άποψή του και αρκετοί μουσικοί έχουν πρόβλημα με αυτά που ξεστομίζει.

Από τη διάλυση των Smiths, ο Morrissey δεν διστάζει να πει τη γνώμη του για οτιδήποτε και για όλα, από το να κριτικάρει άλλους μουσικούς για τις μέτριες ικανότητές τους μέχρι να καταδικάζει όποιον δεν συμμορφώνεται με τις vegan αρχές του. Αν και δεν μπορεί να τον κατηγορήσεις για την αφοσίωσή του και την σταθερότητα στα πιστεύω του, ο Morrissey είναι πιστός στις απόψεις του και κάθε ένας από τους μουσικούς που βρέθηκε στον στόχο του έχει με την σειρά του κάτι να του πει ως απάντηση.

Πέντε μουσικοί που μισούν τον Morrissey:

Warlock Pinchers

Αν και αυτό το πανκ συγκρότημα ήταν γνωστό για την αμφιλεγόμενη συμπεριφορά του, το τραγούδι «Morrissey Rides a Cockhorse» δεν είναι τίποτα άλλο παρά  προσβολές που εκτοξεύονται προς τον Morrissey. Πριν καν αναφέρουν το όνομά του, οι Pinchers έγραψαν τους πιο προσβλητικούς στίχους όλων των εποχών, αποκαλώντας τον frontman των Smiths «crybaby son of a bitch no-talent motherfucker».

Το συγκρότημα αποκαλεί ακόμη και τραγούδια όπως το «Suedehead», βαρετό και λέει πώς κανείς δεν θέλει να τον ακούει να γκρινιάζει, να τραγουδά και να κλαίει για την χαμένη του κοπέλα.  Ο Morrissey μπορεί να πιστεύει ότι οι στίχοι του είναι ότι καλύτερο έχει ειπωθεί στο σύμπαν, αλλά το μόνο που βλέπουν οι Warlock Pinchers είναι ένας γέρος που κλαψουρίζει για το πόσο απαίσιος είναι ο κόσμος.

Οι υπόλοιποι Smiths

Το τέλος των Smiths δεν έληξε με τον καλύτερο τρόπο. Αν και τόσο ο Morrissey όσο και ο Johnny Marr θεωρούν το κύκνειο άσμα τους «Strangeways, Here We Come» ως την καλύτερη προσπάθειά τους, ήταν ξεκάθαρο ότι το υπόλοιπο συγκρότημα δεν τα πήγαινε καλά μεταξύ τους. Και αυτό που ακολούθησε φυσικά ήταν μηνύσεις.

Αφού παραιτήθηκαν από το συγκρότημα, ο Mike Joyce και ο Andy Rourke εξοργίστηκαν όταν έμαθαν πώς μοιράζονταν τα δικαιώματα της μουσικής τους, με τον Marr και τον Morrissey  να παίρνουν το 80% των εσόδων. Δεδομένου ότι οι μπασογραμμές του Rourke έπαιξαν αναπόσπαστο ρόλο σε πολλά τραγούδια των Smiths, με την αγωγή που ακολούθησε τόσο ο Joyce όσο και ο Rourke πήραν πίσω το μερίδιο των δικαιωμάτων τους.

David Bowie 

Όταν έκατσε να ακούσει κάποιο από τα σόλο τραγούδια του Morrissey, ο Bowie συνειδητοποίησε ότι το σαξόφωνο από το «I Know It's Gonna Happen Someday» έμοιαζε εντυπωσιακά με τα τελευταία δευτερόλεπτα του «Rock and Roll Suicide». Μη θέλοντας να μείνει απ'έξω, ο Bowie έγραψε τη δική του εκδοχή της μελωδίας για το άλμπουμ «Black Tie White Noise» του 1992, δηλώνοντας, «Μου πέρασε από το μυαλό ότι πλαστογραφούσε ένα από τα προηγούμενα τραγούδια μου και σκέφτηκα , δεν πρόκειται να τον αφήσω να ξεφύγει».

Αν και ο Bowie έκανε πλάκα με αυτή την διασκευή, δεν έκατσε καλά με τον Morrissey, ο οποίος άρχισε να διασύρει τον David Bowie και δεν ανέφερε καν το όνομα του όταν του απέδωσε φόρο τιμής λίγο μετά το θάνατό του το 2016. 

Matt Berninger – The National

Μιλώντας για τις επιρροές του, ο Berninger αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τον Morrissey με όλες τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, λέγοντας στον Guardian: «Δεν έχω ακούσει τον Morrissey εδώ και πολύ καιρό. Είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσεις την κακία των πραγμάτων που είπε». Εκτός από την ακύρωση των παραστάσεων, ο Morrissey είχε επίσης εγκλωβιστεί σε μια συνεχιζόμενη μάχη με την δισκογραφική του εταιρεία, η οποία ισχυρίστηκε ότι απέκλεισε την κυκλοφορία του άλμπουμ του.

Ακόμα κι αν βγει ο νέος δίσκος, ο Berninger δεν κρατήθηκε, λέγοντας: «Τον έχω αληθινή αγάπη. Αλλά είμαι στην ίδια βάρκα με όλους τους θαυμαστές του Morrissey, οι οποίοι δηλώνουν: Φθάνει, όχι άλλο σε παρακαλώ». 

Robert Smith – The Cure

Την ίδια ώρα που οι Smiths τα παρατούσαν, οι The Cure έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο goth rock, κάτι που πυροδότησε μια τεράστια κόντρα μεταξύ του Morrissey και του Robert Smith. Αφού ο Morrissey ισχυρίστηκε ότι οι The Cure δεν είχαν βάθος, ο Robert Smith δεν κρατήθηκε, λέγοντας στο The Quietus, «Είναι ένα μίζερο κάθαρμα. Είναι όλα αυτά τα πράγματα που νομίζουν οι άνθρωποι ότι είμαι. Ο Morrissey τραγουδάει το ίδιο τραγούδι κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του. Αν ήξεραν οι άνθρωποι πόσο εύκολο είναι να είσαι σε μπάντες όπως οι Smiths».

Αν και ο Robert Smith προσπάθησε να συμφιλιωθεί μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν νοιάζεται τόσο πολύ για τη μουσική των The Smiths, πιστεύοντας ότι στερείται βάθους που κάποτε ο Morrissey υποστήριξε ότι η μουσική των The Cure δεν είχε.